Kleboniškių muziejuje linarovis vyko su dainomis ir vaišėmis

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Rugsėjo 8 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) talkininkai rinkosi į linarovio talką.

Linai muziejuje auga itin vaizdingoje vietoje – šalia žiedų grožiu lenktyniaujančios gausios jurginų kolekcijos ir į saulę besižvalgančių saulėgrąžų.

Rugsėjo saulės nušviestame linų lauke netrukus suskambo dainos – į linarovį įsijungė Panevėžio folkloro ansamblis „Raskila“, vadovaujamas Linos Vilienės.

Talkininkai, raudami linus, rišdami į „saujas“, statydami į gubas, sužinojo linarovio papročius, susipažino su tradicijomis, išgirdo pasakojimų, išmoko dainų. Nurovus linus, darbai nesibaigė – muziejaus darbuotoja parodė ir pamokė, kaip nubraukti sėmenimis skambančias galvenas.
Po bendro darbo visi sėdo pasistiprinti – kokia talka be vaišių. Energijos liko ir šokiams, rateliams, dainoms su ansambliu „Raskila“ – smagioms talkos užbaigtuvėms.

Kleboniškių kaimo buities muziejuje jau daug metų auginami linai. Pavasarį muziejininkai pasveikina sėdami mėlynžiedžius 'Kastyčius' ir baltažiedžius 'Snaigius', o rudenį pakviečia į linarovį, taip išsaugodami ir tęsdami ilgametes tradicijas.

Vėliau linai, jų pluoštas, galvenos naudojami muziejaus organizuojamose edukacijose: ruošiantis Kalėdoms, per Senųjų amatų ir edukacijų dienas, edukacinėje programoje „Lino kelias“.
Linarovis yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ renginys. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Augustės Labenskytės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN