Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Pagėgiuose su kūrėju Eugenijumi Šalčiu

El. pašto adresas: paleicik@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

Šalyje minint 23-iąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kurios šių metų tema – „Kartu įveikiant krizes“, Pagėgių savivaldybės Vydūno viešoji biblioteka kvietė bendruomenę susiburti bei drauge sušilti prie literatūrinio meninio žodžio židinio 2023 m. balandžio 27 d. susitinkant ilgamečio bibliotekos bičiulio ir tiesiog „žmogaus-orkestro“ – tauragiškio Eugenijaus Šalčio – autorinės kūrybos vakare. Poetas, pedagogas, žurnalistas, renginių režisierius ir vedėjas, leidinių sudarytojas bei redaktorius, visuomenininkas, Tauragės literatų klubo „Žingsniai“ įkūrėjas, Metų tauragiškio titulo (2014 m.) ir daugybės kitų apdovanojimų laureatas, 2022 m. minėjęs savo gražų 70-ies metų jubiliejų, Eugenijus Šaltis, tardamas sveikinamąjį žodį teigė, jog Pagėgiai jį visada žavi jaukumu, maloniais šiltais žmonėmis, gausiai į kultūrinių įvykių minėjimus susirenkančia publika. O ir pats svečias, kaip žinia, visada randa kelią į klausytojo širdį.
Eugenijaus Šalčio gyvenimo credo – „Kai lipi karjeros laiptais, niekada nemindyk žmonių, nes kai leisiesi jais atgalios, tuos pačius žmones sutiksi“ – atsispindi tame, kiek daug iškilių kultūros ir meno bendraminčių visada jį supo, palaikė ir.. tai tęsiasi iki pat šiol! Vienas iš tokių talentingų kūrėjų ir charizmatiškų, gyvenime daugelyje veiklos sričių, kaip ir p. Eugenijus, save išbandžiusių asmenybių yra drauge su poetu į Pagėgius tądien iš Raudonės atvykęs bardas, dainų kūrėjas ir atlikėjas, aktyvus įvairiausių festivalių dalyvis Rimas Liorančas. 2022 m. išleistoje debiutinėje Rimo Liorančo kompaktinėje plokštelėje „Trupiniai“, tarp kitų poetų parašytų bei įdainuotų tekstų, skamba ir Eugenijus Šalčio kūryba. Dalyvavusieji renginyje tai galėjo išgirsti atliekant gyvai – viso vakaro metu buvo atliekamos gitaros stygų akordais palydėtos, įvairiausiais jausmais prisodrintos pagal Eugenijaus Šalčio poeziją sukurtos dainos.
Pristatydamas savo autorinę eilėraščių knygą „Virš miestelio varpinės“ (2021 m.), Eugenijus Šaltis atviravo, jog šios rinktinės pavadinimas yra aliuzija į jo gimtojo miestelio – Vaiguvos – varpinę. Šioje knygoje nuo jos kūrėjas tarsi pakyla mintimis, žvelgia eilėse į peizažus, sutiktus ir brangius žmones, grįžta prisiminimais atgalios. Čia gausu tikrų emocijų iš margos bei plačios gyvenimo potyrių paletės: džiaugsmo ir juoko, šmaikštumo ir jautrumo, graudulio ir laimės... Tai galėjo išgirsti ir suprasti visi vakaro dalyviai bei svečiai, klausydamiesi paties autoriaus skaitomų kūrinių iš šios knygos. Svarbu paminėti, kad šis leidinys gausiai praturtintas poeto mėgstamu lyrikos žanru – trioletais. Šio žanro posmams būdinga itin griežta sandara su tam tikrais eilučių pasikartojimais. Poetas Eugenijus Šaltis pasidžiaugė, jog prie knygos „Virš miestelio varpinės“ rengimo darbų prisijungė itin talentinga menininkė – šiaulietė dailininkė, keramikė Irena Šliuželienė, iliustravusi šį leidinį. Džiugu, jog šios unikalios kūrėjos itin didelio kruopštumo ir aukštos kūrybinės meistrystės pareikalavusi kūrybos darbų paroda „Rankos“ praėjusių metų pavasarį, gerbiamo Eugenijaus Šalčio iniciatyva bei rūpesčiu, galėjo grožėtis ir pagėgiškiai, apsilankę Vydūno viešojoje bibliotekoje.
Jautria, gražia ir intriguojančia vakaro staigmena tapo bardo Rimo Liorančo pagėgiškiams padovanota premjera – pirmą kartą atliekama daina pagal poetės, Tauragės literatų klubo „Žingsniai“ narės Justinos Trilikauskienės eilėraštį „O už lango“. Šios, su Eugenijumi Šalčiu į jo eilėraščių knygos „Virš miestelio varpinės“ pristatymus drauge visada vykstančios poetės kūrybiniame aruode yra jau 8 išleistos knygos ir 3 parašytos dainos. Rimui Liorančui ir Eugenijui Šalčiui poetė dėkojo gėlių žiedais ir saldžiomis dovanėlėmis. Įteikdama gėles bei simbolinius lauknešėlius, Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė, tarė šiems kūrėjams šiltos ir nuoširdžios padėkos žodžius už įvairiausiomis emocijomis nuspalvintą vakarą. Eugenijus Šaltis bibliotekai ir jos skaitytojams padovanojo autografuotą renginio metu pristatytą savo poezijos knygą.
Gėlėmis svečius pagerbė Pagėgių savivaldybės tarybos narė Justina Šlakaitytė, gražių žodžių poetui p. Eugenijui ir bardui p. Rimui negailėjo Pagėgių Šv. Kryžiaus parapijos klebonas Kazys Žutautas, bibliotekos skaitytojai ir kiti svečiai.
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos bendruomenė dėkoja Pagėgių savivaldybės kultūros centrui už pagalbą organizuojant šį renginį.
Bibliotekos bendruomenė džiaugiasi, jog š. m. balandžio 24-29 d. nuvilnijusi 23-ioji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė buvo gausi tiek vaikų, tiek suaugusiųjų auditorijoms skirtais renginiais, įvairaus žanro parodomis bei įdomiais, įsimintinais susitikimais su rašytojais, dainuojamosios poezijos atlikėjais, poetais, keliautojais, bardais, teatralais, dailininkais ir kt.

Daugiau skaityti: https://pagegiusvb.lt/uncategorized-lt/nacionaline-lietuvos-biblioteku-savaite-pagegiuose-su-kureju-eugenijumi-salciu/

Sonata Nognienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Astos Andrulienės ir Manto Iljinovo nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN