Susitarta dėl veiksmų, siekiant mažinti nedarbą ir nelegalią veiklą (Akmenės r.)

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Akmenės rajono savivaldybėje aktualiai diskusijai susirinko Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos, Užimtumo tarnybos, Valstybinės darbo inspekcijos atstovai. Kad susitikimas labai svarbus bylojo ir tai, jog jame dalyvavo ne tik Savivaldybės administracijos darbuotojų, visi rajono seniūnai, bet ir Savivaldybės mero pavaduotojas, atliekantis mero pareigas, Tomas Martinaitis, Administracijos direktorės pavaduotojas Artūras Pekauskas.

Susitikime pristatytas projektas „Neapskaityto darbo rizikos mažinimas“, pateikta įžvalgų dėl didelio nedarbo lygio, aptartos neapskaityto darbo rizikos mažinimo priemonės ir įvardyta pasiūlymų. Didžiausias dėmesys skirtas analizei priežasčių, kodėl ilgą laiką – metus ir ilgiau – nedirbančių gyventojų nesiseka įdarbinti, kodėl yra didžiulė laisvų darbo vietų pasiūla, tačiau šimtų bedarbių tai nedomina. Vienas iš galimų atsakymų – jie dirba nelegaliai. Todėl susirinkusios „jungtinės komandos“ tikslas ir esąs bendradarbiauti, siekiant ugdyti gyventojų sąmoningumą, skleidžiant informaciją, jog darbo rinkoje sėkmingai veikti galima ir būtina legaliai. Kitu atveju žmogus nuskriaudžia ne tik valstybę ir bendrapiliečius, bet ir save: nelegaliai dirbdamas jis neturi socialinių garantijų, jis pats ir jo šeima tampa itin pažeidžiami įvykus nelaimingam atsitikimui darbe, nekaupia pensijai.

Viena iš šio laikmečio bėdų - žemės ūkio ir miškininkystės paslaugos, teikiamos pagal paslaugų kvitą. Dažnas žmogus galvoja, jog kvitas prilygsta darbo sutarčiai, kad jis – neterminuotas dokumentas ir dėl šio neteisingo įsitikinimo skurdina save ir apvaginėja valstybę.

Ilgalaikiams bedarbiams, neturintiems reikiamų įgūdžių ar žinių, Užimtumo tarnyba dažnai pasiūlo ir profesinį mokymą, kvalifikacijos kėlimą, tačiau tuomet bėdojama, kad nėra kaip važinėti mokytis ar dirbti, neturima su kuo palikti mažų vaikų ar senų artimųjų. Štai čia ir galės būti sukonkretinta Savivaldybės parama žmogui, sureguliuojant visuomeninio transporto maršrutus, teikiant reikiamą pagalbą šeimai, pritaikant socialines paslaugas, priimant vaikus į darželius ir pan. Įvardyta ir problema, kai įsiskolinę žmonės vengia dirbti, nes antstoliai išskaičiuoja iš jų algos lėšas skoloms grąžinti.

Diskusijos dalyviai priėjo išvados, kad būtina su gyventojais vėl ir vėl šnekėtis, juos nuolat informuoti, nes paaiškėjo, jog dalis žmonių tiesiog nežino svarbių dalykų. Aktualu pokalbiams į vieną vietą sukviesti visas puses: darbdavius ir bedarbius, seniūnijų ir Savivaldybės darbuotojus, Užimtumo tarnybos, Sodros ir kitų atsakingų institucijų atstovus, kad būtų suteikta pagalba integruotis darbo rinkoje norinčiam žmogui. Todėl jau rugsėjo mėnesio antroje pusėje susitarta pradėti rengti „Darbo muges“ - susitikimus kiekvienoje Akmenės krašto seniūnijoje, kuriuose dalyvautų minėtosios suinteresuotos ir informaciją bedarbiams galinčios suteikti pusės. Kiti susitikimai turėtų įtraukti ir STT bei medicinos įstaigų vadovus, aiškinantis, ar gydytojai nepiktnaudžiauja, išduodami nedarbingumo pažymėjimus vengiantiems įsidarbinti asmenims.


Savivaldybės administracijos Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyrius
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/susitarta-del-veiksmu-siekiant-mazinti-nedarba-ir-nelegalia-veikla/4596


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN