Lietuviškų šilauogių augintojas atskleidė, kas šįmet lėmė mažesnį jų derlių

El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Pirmosios lietuviškos šilauogės – jau pasirodė parduotuvių lentynose. Šilauoges auginantis Andrius Kiselys, sako, kad šiais metais laukia mažesnis šių uogų derlius negu įprasta. Pasak jo, tai lėmė šaltas ir lietingas pavasario oras. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šilauogės – vienos populiariausių uogų, kurių šviežiu, Lietuvoje užaugintu derliumi itin domisi ir pirkėjai.

Užaugins apie 20 tonų uogų

„Šilauogės – neatsiejama vasaros pirkinių krepšelio dalis. Nors šilauogės populiarios ištisus metus – pastebime, kad lietuviai itin laukia vietinių ūkininkų užauginto šviežio šilauogių derliaus, kuris jau pasirodė ir parduotuvėse. Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų šilauogių paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą. 250g lietuviškų šilauogių indelis sezono pradžioje kainuos 2,99 Eur.“, – teigia V. Budrienė.

Elektrėnų rajone šilauoges auginantis ir prekybos tinklui „Iki“ jas tiekiantis Andrius Kiselys, sako, kad dėl ilgo, šalto ir lietingo pavasario auginant šilauoges teko susidurti su sunkumais.

„Orai šiemet ūkininkams buvo išties nepalankūs. Maždaug 20-30 proc. šilauogių žiedų paprasčiausiai nušalo ir nukrito. Be to, turėjome papildomų išlaidų ir prižiūrint šilauoges. Kadangi dėl lietingo oro traktoriams nepavyko įvažiuoti į laukus, teko samdyti papildomų darbuotojų. Dėl nepalankių oro sąlygų manome, kad šį sezoną bus kur kas kuklesnis derlius nei tikėjomės“, – teigia A. Kiselys.

Pasak jo, nors šįmet buvo tikėtasi užauginti apie 30 tonų šilauogių – ūkininkas mano nuskinsiantis mažiau, apie 20 tonų uogų.

Šilauoges skins iki pat rugsėjo pabaigos

A. Kiselio teigimu, dėl ilgo ir šalto pavasario pirmosios uogos užaugo šiek tiek vėliau. Jeigu paprastai pirmąsias uogas ūkininkas skindavo pirmąją arba antrąją liepos savaitę, tai šįmet – dvejomis savaitėms vėliau. Visgi, ūkininkas patikina, kad šviežio derliaus šilauogių jis sulauks dar ir rudenį.

Savo ūkyje A. Kiselys augina net penkias šilauogių veisles. Ankstyvąsias, vėlyvesnes ir vėlyvas šilauoges. Viena populiariausių – ankstyvoji veislė „Duke“, kuri šiuo metu ir pasiekė parduotuvių lentynas. Vėlyviausios veislės šilauoges ūkininkas skins ir į parduotuves tieks iki pat rugsėjo pabaigos.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN