Daržovės ir į desertus: pasimėgaukite tinklaraštininkės Amelijos moliūgų tiramisu

El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Norite pasmaližiauti, tačiau laikotės sveikos mitybos taisyklių – ne bėda. Mėgstamus desertus galite praturtinti ne tik uogomis ar vaisiais, bet ir daržovėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad nors populiariausių daržovių  sąraše visais metų laikais rikiuojasi bulvės, pirkėjai rudenį domisi ir kitomis sezoninėmis daržovėmis: moliūgais ar morkomis, kurios puikiai tinka ne tik į sriubas ar troškinius, bet ir desertus.

„Lietuviai išties stengiasi valgyti sveikiau, daugiau eksperimentuoja virtuvėje, valgo vis daugiau sezoninių vaisių bei daržovių. Pastebime, kad į pirkėjų krepšelius patenka vis daugiau šiam sezonui būdingų gėrybių: obuolių, citrusinių vaisių, tokių kaip apelsinai, klementinai, greipfrutai ar granatai, bei tokios daržo gėrybės kaip morkos ir moliūgai. Be to, populiarėja ir sveikesni desertai: pavyzdžiui, kavos ir bananų kremo desertas su vyšniomis, kuriame nėra nei laktozės, nei miltų ar kiaušinių ar moliūgų tartaletė, kurioje taip pat nėra laktozės“, –  sako V. Budrienė. 

Venkite stipraus skonio daržovių

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas sako, kad šaltasis metų laikas – puiki proga daugiau laiko praleisti virtuvėje. O norintiems paeksperimentuoti virtuvėje ekspertas siūlo išbandyti ne tik tradicinių desertų ar kepinių receptų. Pasak jo, pačius įvairiausius desertus galima praturtinti ne tik šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais ar sėklomis, bet ir daržovėmis. 

„Daugelis daržovių yra natūraliai saldaus skonio, todėl puikiai tinka ir desertų gamyboje. Ar esate ragavę morkų pyrago? Šis desertas ne tik skanus, bet ir palankesnis tiems, kurie stengiasi valgyti sveikiau, tačiau ypatingai mėgsta saldumynus. Desertams puikiai tinka ir moliūgai, saldžiosios bulvės, cukinijos, o, pavyzdžiui, avokadai puikiai dera su šokoladu“, – teigia ekspertas. 

Kaip pasakoja T. Lauvray, ruošiant įvairiausius skanėstus reikėtų rinktis subtilaus skonio daržoves, mat intensyvaus skonio daržo gėrybės, tokios kaip svogūnai, česnakai, brokoliai, ridikėliai ar baklažanai, įvairiausiems saldėsiams tikrai netinka.

Pasak jo, nors skamba neįtikėtinai, desertų gamyboje puikiai tinka ir burokėliai. Iš jų gali būti gaminami gaivūs sorbetai ar netgi ledai. Pavyzdžiui, tokiam sorbetui pasigaminti tereikia vos kelių ingredientų: burokėlių, šaukštelio cukraus ar agavų sirupo, šiek tiek obuolių ir šlakelio citrinos sulčių. Dar vienas neįtikėtinas desertų ingredientas – juodosios pupelės, kurios kaip ir avokadai, puikiai dera su šokoladu. Jeigu iš avokadų ir šokolado dažnai yra gaminami putėsiai, tai pupelės maišomos į smaližių pamėgtų braunių tešlą.

Daržovės ir į desertus, ir į kavą 

Amelija Kuzmarskė, tinklaraščio „Čia Amelija“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė gamindama įvairiausius desertus taip pat nevengia eksperimentų. Pavyzdžiui, klasikinį itališką tiramisu pagardina pačios gamintu moliūgų sviestu, kurį gamina iš moliūgų piurė, obuolių ir šlakelio citrinos sulčių, medaus, rudojo cukraus ir pačių įvairiausių prieskonių. Pradedant cinamonu, maltu imbieru ir baigiant maltais gvazdikėliais.

 „Moliūgų sviestas yra fantastiška „uogienė“ su pačiais įvairiausiais šildančiais prieskoniais. Moliūgų sviestą naudoju ne tik prie pusryčių varškės, jogurto, blynų, vaflių, bet su juo gaminu moliūginę latę arba keksiukus ir kitokius desertus, pavyzdžiui, tiramisu“, – teigia tinklaraštininkė ir dalijasi ypatingo itališko deserto receptu.

Pasak jos, esminiai tiramisu ingredientai yra gera stipri kava, maskarponės ir kiaušinių kremas ir tradiciniai biskvitiniai sausainiai, dar vadinami damų piršteliais. Be to, šį desertą pasigaminti dar ypatingai paprasta, jam nereikalinga net orkaitė.

Moliūginis tiramisu 

Jums reikės:

4 didelių kiaušinių

60 g cukraus (jei gaminamas be moliūgų sviesto, papildomai 30 g cukraus)

500 g maskarponės

50 g moliūgų sviesto

350 ml stiprios kavos (tinka ir be kofeino)

250-300 g biskvitinių sausainių (damų pirštelių)

Nesaldintos kakavos apibarstymui

Gaminimo eiga:

Pirmiausia Amelija pagamina kavą ir palieka ją ataušti. Sausainių mirkymui reikės kambario temperatūros kavos, o ir visi produktai (kiaušiniai, maskarponė, moliūgų sviestas) turėtų būti kambario temperatūros. Pirmiausia A. Kuzmarskė atskiria kiaušinių trynius nuo baltymų. Išplaka baltymus iki standžių putų: standumą tikrina apversdama dubenį. Jei baltymai laikosi ir neslysta iš dubens, tuomet jie yra išplakti pakankamai. Baltymus tinklaraštininkė atideda. Dabar plaka trynius su cukrumi, kol masė tampa balkšva ir kremiška. Tai užtrunka apie 5 min. Maskarponę išmaišo šaukšteliu. Tuomet ją deda į išplaktus trynius. Čia atkeliauja ir moliūgų sviestas. Viskas išmaišoma.

Paskutinis žingsnis kremui paruošti: įmaišyti išplaktus baltymus. Amelija įdeda trečdalį baltymų ir atsargiai išmaišo, stengdamasi nesugadinti baltymų putų. Taip padaro ir su likusiais dviem trečdaliais baltymų. Kavą supila į patogų sausainių mirkymui dubenėlį. Pasiruošia sluoksniavimui: išsirenka indą, kuriame bus tiramisu. Tai gali būti vienas didesnis keraminis ar stiklinis indas arba nedideli indeliai, kuriuose susluoksniuosite mažus tiramisu po vieną asmeninę porciją. Šalia ji padeda sausainius, kremą ir kavą.

Pirmiausia į indą (ar indelius) Amelija deda sluoksnį kavoje mirkytų sausainių. Kaip mirkyti: imti po viena sausainį ir panardinti į kavą sekundei ar net vos mažiau. Jei laikysite per ilgai, tiramisu bus šiek tiek „pažliugęs“ nuo per didelio kiekio kavos, todėl, pasak jos, reikia rasti tinkamą mirkymo laiką, kad kava įsigertų į sausainį tiek, kad jo centras dar liktų nepermirkęs.

Ant pirmo sausainių sluoksnio Amelija deda kremo, kad pasidengtų tolygiai. Tada kartoja sausainių sluoksnį ir vėl kremo. Priklausomai nuo pasirinkto indo ar indelių gaunasi du arba trys sluoksniai. Galiausiai mentele išlyginta viršutinį sluoksnį ir naudodama smulkų sietelį apibarsto kakava. Tiramisu keliauja pailsėti į šaldytuvą bent 4 valandoms ar ilgiau, o tada jau gali būti suvalgytas. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN