Medaliai valstybei, Juozui Zikarui ir lenkų dovana muziejui

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Tokiu sukrautu kraičiu užvertos 37-osios medalio ir mažosios skulptūros kūrėjų stovyklos Telšiuose durys iki kitų metų. Bemaž 40 naujų profesionaliojo meno kūrinių papildė Žemaičių muziejaus „Alka“ meno kūrinių saugyklas, kuriose per beveik keturis dešimtmečius vykstančios stovyklos metus sukaupta daugiau kaip 600 medalių ir skulptūrų.


Vyriausiam kūrėjui – 98-eri!

Dvi savaites trukusi stovykla baigėsi. Šiemet ji buvo skirta vieno pirmųjų Lietuvos profesionalių skulptorių Juozo Zikaro 140-osioms gimimo metinėms ir kitąmet minimos „Laisvės“ skulptūros šimtmečiui įprasminti. Šiųmetė stovyklos tema – „Valstybingumo ženklų kūrėjai“. Stovyklos uždarymas ir paroda surengta Vilniaus dailės akademijos Telšių galerijoje.

Tarptautinės medalio stovyklos Telšiuose – unikalus ir puoselėtinas reiškinys, palaikantis Telšių, kaip profesionalaus meno objektų, kuriančių istorinį ir kultūrinį miesto ir Žemaitijos regiono naratyvą. „Medalio meno stovykla – seniausia Europoje. Menininkai čia atvažiuoja kurti, būti ir dovanoti Telšiams. Ką mes bedarytume, ką mes bekurtume, esame niekas, jei mes nepuoselėjame profesionaliojo meno tokiuose atokiuose nuo sostinės miesteliuose kaip Telšiai. Man didelė garbė, kad pasitikite, leidžiate tai daryti, džiaugiuosi, kad pavyksta gauti finansavimą projektui. Ačiū savo vardu ir Telšių miesto. Ačiū žmogui, kuris padėjo įgyvendinti projektą. Tai stovyklos kuratorius Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto dėstytojas, skulptorius doc. Marius Norkus. Be jo būtų neįmanoma“, – apie sėkmingai įgyvendintą projektą ir pasiektus rezultatus kalbėjo projekto vadovė Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorės pavaduotoja Ingrida Vaitiekienė ir stovyklos dalyviams perdavė šilčiausius linkėjimus nuo Lietuvos nacionalinio muziejaus Numizmatikos skyriaus kolektyvo, negalėjusio šiemet atvykti į uždarymo renginį.

Prie projekto įgyvendinimo prisideda Lietuvos kultūros taryba, Telšių rajono savivaldybė, VDA Telšių fakultetas, prof. Algirdas Žebrauskas, Elena ir Juozas Butkevičiai. Stovyklos tarptautiškumą užtikrina bendradarbiavimas su Gdansko ir Torūnės (Lenkija) medalininkais. Stovyklos dalyviai, kurių iš viso yra 17, – medalio ir mažosios skulptūros kūrėjai: pirmąjį kartą dalyvaujanti juvelyrė Neringa Kalvaitytė (Telšiai), paskutinis likęs gyvas J. Zikaro mokinys 98-erių metų prof. Leonas Žuklys (Vilnius), skulptorius dr. Sebastian Piotr Mykolajczak (Torūnės dailės akademija, Lenkija), skulptorius prof. Jan Szcypka (Gdansko dailės akademija, Lenkija), Antanas Olbutas (Tarptautinės medalių federacijos FIDEM atstovas, Vilnius), skulptorius prof. Petras Gintalas (VDA Telšių fakultetas, Telšiai), metalo plastikos menininkas Danius Drulys (Klaipėda), skulptorius, medalių kūrėjas Gediminas Žuklys (Vilnius), skulptūrinės plastikos menininkas, medalininkas Saulius Bertulis (Klaipėda), skulptorius prof. Romualdas Inčirauskas (VDA Telšių fakultetas, Telšiai), dailininkė, medalininkė, tarptautinės medalių federacijos FIDEM atstovė Lina Kalinauskaitė (Vilnius), medalininkas, tapytojas Gvidas Latakas (Kaunas), skulptorius, medalininkas Donatas Repeika (Vilnius), dr. Stanislaw Kosminski (Torūnės dailės akademija, Lenkija), skulptorius, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Petras Baronas (Palanga), juvelyrė prof. Remigija Vaitkutė (VDA Telšių fakultetas, Telšiai), juvelyrė Ugnė Burvytė (Vilnius), bronzos liejimo meistras: doc. Marius Norkus (VDA Telšių fakultetas, Telšiai), stovyklos menotyrininkė: dr. Neringa Markauskaitė.


Rezultatyvus nuovargis

Stovyklą trumpai apžvelgė ir pats kuratorius doc. Marius Norkus: „Medalių ir mažosios skulptūros kūrinių sukurta nemažai. O sukurti darbai iš esmės atitiko temą: vieni mažiau, kiti – daugiau“. Kuratorius atviravo, kad nuovargis nepaprastai jaučiasi, nes darbo būta kaip niekad daug, o ir paties liejimo iš bronzos dvigubai daugiau nei įprasta. Skulptorius pasakojo, kad stovykloje puikiai susigyveno, o gal net tiksliau būtų pasakyti – „susigrojo“ – vyresnioji kūrėjų karta ir jaunimas. Doc. M. Norkus taip pat negailėjo šiltų žodžių talkinusiems stovykloje ir perdavė VDA Telšių fakulteto dekano doc. Ramūno Banio linkėjimus, kuris šiuo metu reziduoja Venecijoje.

Pasveikinti medalininkų atvykęs Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas sakė: „Jūs esate žmones su fantazija, kurią perkeliate į medalius ir skulptūrą bei visa tai paliekate miestui. Ačiū Jums! Jei nebūtų stovyklos, tuomet tai būtų viena priežasčių, kodėl negalėtume vadintis menų miestu. 600 medalių – įspūdingi skaičiai! O medalis – tai juk sustabdyta istorija, užfiksavusi praeitį, dabartį ir paliekanti pėdsaką ateities kartoms. Ačiū muziejui. Lauksime Jūsų kitoje stovykloje“, – džiugiai kalbėjo rajono vadovas.

Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Eva Stonkevičienė, sakydama sveikinimo kalbą, prisipažino visuomet jaučianti jaudulį susitikimuose su medalininkais. „Džiaugiuosi ir jaudinuosi ateidama į stovyklos uždarymo šventę. Visi esate profesionalai, o aš jaučiuosi nepelnytai stovinti prieš tokią auditoriją, tačiau jaučiuosi vis labiau pažįstanti veidus. Ačiū Ingridai už atsakingą darbą, prižadu –, nulipdysiu šokoladinį medalį, – juokaudama direktorė tęsė mintį apie muziejaus reikšmę Žemaitijoje. – pastaruoju metu muziejuje daug pokyčių, susikūrėme logotipą, kuriame komunikacijos sistemą ir dirbdami vadovaujamės šūkiu, kad esame svarbiausias Žemaitijos muziejus nuo archeologijos iki šiuolaikinio meno. Ačiū Jums, kūrėjai, kad galime taip vadintis“.


Premija – prof. Petrui Gintalui

Vienas projekto rėmėjų architektas prof. Algirdas Žebrauskas trumpai apžvelgė 37-erius stovyklos metus ir pasidalino mintimis: „Kas yra 37 metai? Paaugę mano vaikai, ir praauge anūkai. Medalis – į trimatę erdvę išėjęs kūrinys. Matau tai kaip alfa ir omega: tai kažkieno pradžia, į kurią sutelpa daug dalykų, kurstančių ugnį: padorumas, niekšybė, geras žodis, piktas žodis. Gyvename toje erdvėje, kuri yra tarp alfos ir omegos“. Šiemet architekto sprendimu, premijos vertas buvo prof. Petras Gintalas ir jo sukurtas medalis, skirtas skulptoriui Juozui Zikarui.

Renginyje visiems medalininkams įteiktos muziejaus padėkos, dovanos dalyviams, didžiulę vaišių pintinę perdavė projekto rėmėjai Elena ir Juozas Butkevičiai, muzikiniais kūriniais džiugino atlikėjas Andrius Jokubauskas, techniniu aptarnavimu talkino Telšių kultūros centras.


Medalininko iš Lenkijos dovana

Žemaičių muziejui „Alka“ tradiciškai dovanojami autorių sukurti ir atlieti medaliai arba jie įsigyjami projektinio finansavimo būdu. Taip kaupiama unikali kolekcija, kuri eksponuojama muziejaus Numizmatikos ekspozicijoje, panaudojama edukacinei ir pažintinei veiklai muziejuje, taip pat parodų metu Lietuvoje bei užsienyje.

Stovyklos kuratorius doc. M. Norkus Žemaičių muziejui „Alka“ perdavė dovaną nuo stovyklos dalyvio iš Lenkijos dr. Sebastian Piotr Mykolajczak. Tai – Žemaitijos 800 metų jubiliejui įprasminti sukurtas medalis. „Esame maloniai nustebinti ir nepaprastai dėkingi už tokią ypatingą dovaną muziejui“, – sakė Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė E. Stonkevičienė.

Telšių stovyklose sukurti medaliai eksponuojami muziejuje ir tarptautinės medalių federacijos FIDEM parodose, Baltijos šalių ir respublikinėse medalių trienalėse, Pasaulio žemaičių dailės parodose.

Apžiūrėti sukurtus medalius ir mažosios skulptūros meno kūrinius kviečiame VDA Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3, Telšiuose). Vėliau planuojama šios stovyklos metu sukurtų darbų parodą eksponuoti Gdansko (Lenkija) dailės akademijos galerijoje.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN