Pirmieji akmeniškių susirgimai COVID-19 įpareigoja mus būti dar budresnius

Naujienos: Savivalda , 2020-03-31 22:07
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) darbas trečią savaitę prasidėjo liūdnos žinios patvirtinimu: du Akmenės krašto žmones susargdino koronavirusas. Nustatyta, jog juo užsikrėtęs susirgo kitame rajone buvęs akmeniškis bei vieno mūsų rajono kaimo gyventojas. Jie, griežtai laikantis visų apsaugos priemonių, greitosios medicinos pagalbos specialiai parengtais automobiliais išgabenti į ligonines.

Gali būti, jog tada, kai jūs skaitysite šiuos žodžius, COVID-19 užkrato susargdintų mūsų žmonių bus ir daugiau, kad ir kaip to nesinorėtų... Net ir pirmasis susirgimas Akmenės krašte, atrodo, visai greta kiekvieno iš mūsų, dar ir dar kartą primena, šaukte šaukia: laikykimės visų karantino reikalavimų ir rekomendacijų. Jos nepaliaujamu srautu liejasi per televizijas, radijo transliacijas, skelbiamos interneto portaluose, socialiniuose tinkluose, laikraščiuose... Apie tai gausybė susistemintos informacijos pateikiama Savivaldybės interneto svetainėje www.akmene.lt, feisbuko paskyroje, visą parą informuojama karštosios linijos telefonu....

Savivaldybė koronaviruso plitimą stabdančių veiksmų ėmėsi nuo pat karantino pradžios, tuomet, kai dar neturėtanei priemonių, nei informacijos, kaip tai daryti. Akmenės rajono ESOC pradėjo veikti, kai kitose panašiose savivaldybėse apie tai tik buvo svarstoma. ESOC narių branduolys daugybę dalykų aiškinosi pats ir informavo gyventojus, įmones, įstaigas. Savivaldybės vadovai nuo pat pradžios dirbo ranka rankon su ESOC: pirmiausia visais būdais buvo ieškoma pačių pagrindinių apsaugos priemonių medikams ir kitiems žmonėms, esantiems arčiausiai pavojingo užkrato: kaukių, respiratorių, pirštinių, kombinezonų, antbačių, akinių, dezinfekcinių skysčių... Jas teko skolintis, priimti kaip labdarą, pirkti ir atsigabenti, kai tai buvo beveik neįmanoma. Per didelius vargus viskuo apsirūpinti pavyko. Nuoširdžiai dėkoju už dešimtis respiratorių AB „Akmenės cementas“ generaliniam direktoriui Artūrui Zarembai, AB „Naujasis Kalcitas“ direktoriui Justinui Žąsyčiui, TV3 televizijai, už apsauginius kombinezonus tariu ačiū UAB „Eternit Baltic“ vadovams, už lėšas transportiniams dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatams - UAB Vakarų medienos grupėsvaldybos pirmininkui Sigitui Paulauskui.

Tuo pat metu teko rūpintis, kaip parsivežti ir kur apgyventi pirmuosius žmones, parvykstančius iš užsienio, sukti galvas, kaip juos, esančius saviizoliacijoje, pamaitinti. Teko numatyti ne dešimtis, o kur kas daugiau kambarių ir lovų, jeigu izoliuotųjų asmenų bus tiek daug, kiek prognozuojama niūriausiose prognozėse... Specialiai paruošti automobiliai, numatyti gabenti iš užsienio grįžtantiems infekuotiems akmeniškiams. Imta rūpintis pačiais pažeidžiamiausiais mūsų bendruomenės nariais: senjorais, neįgaliaisiais, vienišais žmonėmis, kurie neturi į ką atsiremti ir kieno pagalbos tikėtis: sukurtas ir ėmė dirbti savanorių tinklas. Nuoširdus ačiū savanoriams už jų neįkainojamą veiklą! Pradėta teikti ištisą parą psichologinė pagalba žmonėms, jaučiantiems baimę ir bijantiems palūžti, nebežinantiems kur kreiptis dėl pačių įvairiausių klausimų.

Esant tokiai sudėtingai situacijai Savivaldybei kasdien iškyla daug vienas už kitą sudėtingesnių iššūkių, pasitaikė ir nesusipratimų. Juos dažniausiai iššaukė centrinės valdžios nuolat besikeičiantys, kartais – net kelis kartus per dieną, sprendimai ir abipusio ryšio tarp Vilniaus ir regionų nebuvimas. Mes suprantame, kad iš užsienio dar dideliais srautais nuolat grįžtantys žmonės – pervargę, išsigandę, įsiaudrinę, jie tikisi skubios Savivaldybės pagalbos. Deja, Savivaldybė vis dar negauna laiku ir tikslios informacijos apie lėktuvais atskrendančius, keltais parplaukiančius kraštiečius...

Ir toliau visos jėgos bus skiriamos koronaviruso protrūkiui valdyti, vertinti nuolat besikeičiančią situaciją, organizuoti pagalbą pažeidžiamiausioms žmonių grupėms, informuoti visuomenę. Kiekvieną dieną Savivaldybės vadovai, ESOC ir jo grupių vadovai aptaria aktualiausius klausimus ir nedelsdami imasi juos spręsti, vykdo Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo daugybę sprendimų ir pavedimų, kurie gaunami nenutrūkstamu srautu, nuolat keičiami ir pildomi. Ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu paskirtas Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Artūras Pekauskas,ekstremaliųjų situacijų operacijų centro koordinatore –Savivaldybės gydytoja Dalia Sketrė, saviizoliacijos (apgyvendinimo, transporto) koordinatoriumi – Teisės ir personalo skyriaus vyresnysis specialistas Giedrius Jankauskas, maitinimo paslaugų koordinatore – Socialinės paramos skyriaus vedėja Rūta Žiedienė. Į ESOC įtraukti ir visi seniūnai, Savivaldybės įmonių, įstaigų vadovai, visuomenės sveikatos, policijos, ugniagesių, pasieniečių struktūrų atsakingi asmenys, su kuriais diskutuojama iškilus konkretiems poreikiams.

Savivaldybės ESOC susirinkimai vyksta kiekvieną dieną, pasitelkus vaizdo konferencijų galimybes, kad kuo labiau vengti tarpusavio fizinio kontaktavimo. Bent kartą per savaitę rengiamos Vidaus reikalų ministerijos nuotolinės konferencijos. Jau atlikta arba numatyta daugybė veiksmų, būtinų esant karantinui. Jų dėka Savivaldybės nuotolinis darbas sustyguotas taip, kad būtų teikiamos būtiniausios socialinės paslaugos, veiktų avarinės ir kitos tarnybos. Nenutrūksta ir kita svarbi Savivaldybės veikla: vykdomi projektai, renovacijos darbai, pasirengta nuotoliniam moksleivių ugdymui.

Akmenės krašto žmonės kasdien įrodo, kad viruso bėdos akivaizdoje yra vieningi lyg vienas kumštis. Vieni verslininkai nemokamai pamaitina karštu maistu medikus. Kiti - dalijasi apsaugos priemonėmis. Pavieniai žmonės aukoja asmenines lėšas į paramos sąskaitą. Savanoriai atlieka kilnią pagalbos misiją. O likusieji akmeniškiai tiesiog stropiai laikosi karantino reikalavimų be būtino reikalo neiti iš namų, nesibūriuoti, nešioti kaukes, prireikus – saviizoliuotis. O tai – patikėkite – šiomis sudėtingomis žmonijos išbandymo sąlygomis – labai daug! Labai svarbu! Labai reikalinga!

Ir dar: mums nepaprastai svarbu žinoti apie nesilaikančius saviizoliacijos asmenis. Praneškite apie juos, nes jie kelia pavojų ne tik sau, bet ir daugybei aplinkinių žmonių.

Savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas


šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/pirmieji-akmeniskiu-susirgimai-covid-19-ipareigoja-mus-buti-dar-budresnius/1465


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN