Kaip Pagėgiai tapo Šeimos kortelės ambasadoriais

Naujienos: Savivalda , 2020-03-06 18:29
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

Pagėgių savivaldybėje yra kiek daugiau nei 120 gausių arba neįgalų vaiką prižiūrinčių šeimų ir maždaug 80 jų jau naudojasi Šeimos kortelės teikiamomis nuolaidomis įvairioms prekėms bei paslaugoms įsigyti. Lyginant su kitomis šalies savivaldybėmis, Pagėgiuose santykinai daugiausia šeimų jau pateikė prašymus Šeimos kortelei gauti: šioje savivaldybėje kortelę turi 2 iš 3 šeimų, turinčių teisę ją gauti, o mažiausiai kortelių užsisakiusiose savivaldybėse jas gavo tik kas penkta šeima iš visų teisę turinčių.



Visgi pastebima tendencija, kad stipresnės šeimos dažnai nedrįsta kreiptis dėl Šeimos kortelės, o silpnesnės – apie tokią galimybę nežino, todėl savivaldybėms būtina betarpiškai bendrauti su šeimomis.



„Šeimos kortelė yra gausios arba neįgalų vaiką prižiūrinčios šeimos privilegija, kuria žmonės turėtų drąsiai naudotis. Aš pats kortelę užsisakiau vos prasidėjus programai ir dabar po pusmečio galiu užtikrintai sakyti, kad ji ne tik pasiteisina dėl gaunamų nuolaidų, bet ir kuria bendrystę su kitomis šeimomis“, - teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.



Pasak ministro L. Kukuraičio, valstybei įgyvendinant socialinę iniciatyvą, savivaldai didinant šios socialinės paslaugos prieinamumą, o verslui siūlant nuolaidas ar lengvatas, Šeimos kortelė įsibėgėja kaip praktiškai veikianti privilegija ypatingoms šeimoms.



Prašymus gauti Šeimos kortelę iš viso Lietuvoje jau pateikė 18 tūkst. gausių arba negalią turintį vaiką prižiūrinčių šeimų. Kortelė šiuo metu turi daugiau nei 170 regioninių ir nacionalinių partnerių, kurie suteikia nuolaidas visiems Šeimos kortelės turėtojams.



Pagėgių savivaldybėje Šeimos kortelę užsisakė 63,7 proc. šeimų, turinčių tam teisę, Vilniaus mieste – 60,6 proc., Klaipėdos mieste – 52,5 proc., Kauno mieste – 51,9 proc., Šalčininkų rajone – 48,5 proc. Pasidomėjome, kas paskatino šeimas iš Pagėgių pamėgti Šeimos kortelę?



Rezultatų davė tiesioginis bendravimas su šeimomis



Pagėgių savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Vaitiekienė prisimena, kad pernai rugsėjį prasidėjusi Šeimos kortelės programa didelio Pagėgių gyventojų aktyvumo sulaukė, kai pečius surėmė savivaldybės ir seniūnijų darbuotojai.



„Šeimos kortelės teikiamos nuolaidos žmonėms yra didelė paspirtis, tačiau, kad šeimos užsisakytų kortelę, reikia įdėti pastangų savivaldybėms ir seniūnijoms. Būtent todėl Pagėgių seniūnijų socialiniai darbuotojai ėmė tiesiogiai bendrauti su gausiomis arba neįgalų vaiką prižiūrinčiomis šeimomis dėl šios kortelės užsisakymo: vienoms primena apie tokią galimybę, kitoms – padeda užpildyti prašymą kortelei gauti“, - pasakoja D. Vaitiekienė.



Pasak D. Vaitiekienės, seniūnijose dirbantys socialiniai darbuotojai geriausiai žino vietos šeimas, todėl greičiausiai gali pasiekti kiekvieną jų. O kadangi gausių arba negalią turinčių šeimų skaičius nuolatos keičiasi, D. Vaitiekienė akcentuoja, kaip svarbu stebėti situaciją: „Šeimos susilaukia trečio ar paskesnio vaiko, pradeda slaugyti negalią turintį vaiką – tokiais atvejais bendraujame su šeimomis ir atkreipiame jų dėmesį į galimybę gauti ir pasinaudoti Šeimos kortele“.



Reikalinga ir techninė pagalba



Pagėgių savivaldybės patirtis rodo, kad dalis šeimų vis dar neturi galimybių arba įgūdžių pasinaudoti elektroninėmis paslaugomis, teikiamomis internetu, todėl joms reikalinga techninio pobūdžio pagalba, pavyzdžiui, prašymo formų spausdinimas.



„Tais atvejais, kai šeima neturi galimybių prašymo gauti Šeimos kortelę pildyti internetu, o rinkoje trūksta galimybių tokius dokumentus atsispausdinti, padeda savivaldybės arba seniūnijų darbuotojai – spausdina Šeimos kortelės prašymo formą ir konsultuoja šeimą, kaip ją užpildyti“, - pasakoja D. Vaitiekienė.



Pasak jos, tokiais atvejais labai praverčia, kad seniūnai turi oficialiai jiems suteiktus įgaliojimus tvirtinti dokumentų kopijas, kurių reikia Šeimos kortelės popierinį prašymą siunčiant paštu.



„Taip yra garantuojama asmens duomenų apsauga, o popierinį Šeimos kortelės prašymą seniūnijoje pildančiam šeimos atstovui nereikia papildomai ieškoti, kur patvirtinti asmens tapatybę įrodančio dokumento kopiją“, - teigia D. Vaitiekienė.



Kas gali gauti Šeimos kortelę?



Gausi šeima – tai tokia šeima, kurioje auga 3 ir daugiau vaikų, įvaikių ar nuolatinai globojamų iki 18 metų amžiaus.



Į gausios šeimos gretas patenka ir pilnamečiai vaikai iki 24 metų, jei jie neturi savo vaikų ir mokosi bendrojo ugdymo mokykloje, profesinėje mokykloje pagal formaliojo ugdymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti ar studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą.



Gausios šeimos nariu pilnametis vaikas išlieka pabaigęs bendrojo ugdymo mokyklą iki tų metų rugsėjo, kai tradiciškai prasideda studijos universitetuose ar profesinėse mokyklose.

Gausioje šeimoje gali būti du tėvai ar vienas iš tėvų. Jei pora išsiskiria, gausios šeimos statusas lieka tam iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu lieka gyventi 3 ir daugiau vaikų. Kortelę gauti gali ir šeima, kurioje auga vaikai iš ankstesnių santuokų, kai šeimoje iš viso yra 3 ar daugiau vaikų, nepriklausomai nuo to, kurioje santuokoje vaikai gimė.



Svarbu, kad teisę gauti Šeimos kortelę turi tik tas iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu ar tėvų sutarimu gyvena vaikas, ir bendrai, jo šeimoje auga ne mažiau nei 3 vaikai.



Neįgalųjį slauganti, prižiūrinti šeima – šeima, kurioje kartu su tėvais gyvena vaikas, kuriam nustatytas neįgalumo lygis arba darbingo amžiaus nesusituokęs asmuo, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) ar specialusis nuolatinės slaugos poreikis.



Kaip gauti Šeimos kortelę?



Prašymą gauti Šeimos kortelę galima pildyti interneto svetainėje www.spis.lt, rašyti raštu (prašymo formą galima rasti interneto svetainėje) ir siųsti Socialinių paslaugų priežiūros departamentui paštu, adresu A. Vivulskio g. 5, 03115 Vilnius, arba pateikti tiesiogiai atvykus nurodytu adresu į departamentą.



Šeimos kortelė pagaminama ir atsiunčiama per 30 darbo dienų nuo teisės gauti kortelę patvirtinimo. Jeigu prašymas kortelei gauti buvo pildomas ne internetu, o raštu, tuomet kortelės pagaminimas ir atsiuntimas gali užtrukti šiek kiek ilgiau.



Šeimai išduodama viena nemokama kortelė – ja gali naudotis visi asmenys šeimoje, kurių vardai ir pavardės nurodyti ant kortelės. Tais atvejais, kai šeimos narių daugiau nei 6, išduodamas kortelės tęsinys – antra kortelė, kurioje nurodomas pareiškėjas ir pirmoje kortelėje nenurodyti šeimos nariai. Partnerių lojalumo sistemose šios dvi kortelės vertinamos kaip viena, turinti tą patį brūkšninį kodą. Ji naudojama tik tuo atveju, kai šeima nori pasinaudoti nuolaidomis, kurių suteikimui partneris prašo pateikti asmens tapatybę įrodantį dokumentą kiekvienam šeimos nariui.



Pritaikant Šeimos kortelės nuolaidas ir lengvatas, partneris turi teisę prašyti pateikti asmens tapatybę įrodantį dokumentą: pasą, asmens tapatybės kortelę, vairuotojo, moksleivio, studento ar neįgaliojo pažymėjimą.



Kiekvienas Šeimos kortelę turinčios šeimos narys nuo 6 metų amžiaus gali gauti ir naudotis papildoma Šeimos kortele. Pilnamečiai šeimos nariai papildomą kortelę sau ar nepilnamečiui šeimos nariui gali užsakyti taip, kaip ir pirmąją – pildyti prašymą interneto svetainėje www.spis.lt arba rašyti raštu ir siųsti prašymą Socialinių paslaugų priežiūros departamentui.



Svarbu žinoti, kad už papildomos kortelės gamybą ir siuntimą reikia sumokėti 1,64 Eur pavedimu į SPIS sistemoje nurodytą sąskaitą (Socialinių paslaugų priežiūros departamentas, Swedbank, AB, sąskaitos numeris LT36 7300 0101 5987 7233, mokėjimo paskirtis – už papildomos kortelės gamybą ir siuntimą Vardenio Pavardenio kortelės turėtojo vardu). Papildomą kortelę šeima gaus per 30 darbo dienų nuo apmokėjimo.



Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija
A. Vivulskio g. 11, LT-03610 Vilnius
socmin.lrv.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN