Akmenės rajono savivaldybėje kautasi, kad rinkliava nedidėtų

Naujienos: Savivalda , 2020-01-14 18:51
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Savivaldybėje apsilankė VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) direktorė Jolita Šalkauskienė, direktorės pavaduotojas Petras Žaltauskas ir finansininkė Irina Porfirjeva. Susitikta su Savivaldybės meru Vitalijumi Mitrofanovu, Administracijos direktorės pavaduotoju Artūru Pekausku, Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėjos pavaduotoju Svajūnu Vilku.

Svečiai pateikė komunalinių atliekų, išskyrus atskirai surinktas bioskaidžias atliekas, priėmimo ir apdorojimo įkainio pastoviąją ir kintamą dalis, kurias teiks tvirtinti ŠRATC visuotiniame dalininkų susirinkime. Pagal Savivaldybei susipažinti pateiktą ŠRATC visuotinio dalininkų susirinkimo sprendimo projektą ir pastovioji, ir kintamoji dalys padidėtų, vadinasi padidėtų ir rinkliava už komunalines atliekas rajono gyventojams ir įmonėms – visiems atliekų turėtojams. Paprastai sakant, iš rinkliavos padengiamos išlaidos komunalinių atliekų šalinimo sistemai administruoti, atliekoms surinkti, transportuoti ir vadinamasis ŠRATC vartų mokestis. ŠRATC prašo didinti vartų mokestį dėl išaugusių išlaidų atliekoms šalinti, deginti ir pan.

Drastiško kainų didėjimo galima būtų išvengti nebent suradus naujų, daugiau taupymo šaltinių. Vienas iš jų itin priklauso nuo atliekų turėtojų: primygtinai siūloma mažinti mišrių atliekų kiekį jas rūšiuojant.

Meras V. Mitrofanovas susitikime ŠRATC atstovų prašė daugybės paaiškinimų, įrodymų, siūlė ir ginčijosi siekdamas, kad rinkliava nedidėtų arba padidėtų minimaliai. „Negaliu sutikti su kainų didinimu, - kalbėjo meras. – Nes mes esame įkaitai sprendimų, kurių nesutvarkė įstatymų leidėjai.“ Ir vardijo valstybės mastu nesustyguotus atliekų surinkimo, rūšiavimo, deginimo bei šių darbų organizavimo klausimus. Pavyzdžiui, klausimus, susijusius su pakuotėmis, nes atliekų turėtojai už pakuotes tarsi moka du sykius: vienąkart parduotuvėje, antrąkart – kai pakuotės drauge su mišriomis atliekomis patenka į sąvartyną.

Praėjusių metų lapkritį ŠRATC, įvertinęs galiojančias komunalinių atliekų tvarkymo užduotis Šiaulių regiono savivaldybėms bei reikalavimus komunalinių atliekų tvarkymui, pateikė vienos tonos komunalinių atliekų, išskyrus atskirai surinktas biologiškai skaidžias atliekas, priėmimo ir apdorojimo įkainių (vadinamojo vartų mokesčio) skaičiavimus ŠRATC dalininkams. Gruodį Seimas pakeitė Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymą ir 2020 metams nustatė 5 eurų mokestį už kiekvieną sąvartyne pašalintą toną. Atsižvelgęs į šį pakeitimą, ŠRATC atnaujino vartų mokesčio skaičiavimus ir pateikė minėtąjį sprendimo projektą. Pagal jį bendrosios komunalinių atliekų tvarkymo sąnaudos, lyginant su 2016 m., nuo 2020 m. didėja 25,79 procento. Savivaldybės ir ŠRATC vadovų susitikimo pabaigoje meras V. Mitrofanovas patikino, jog keli skaičiavimai, kurie jo neįtikino, bus peržiūrimi, siekiant, kad rinkliava už komunalines atliekas akmeniškiams didėtų kuo mažiau.



Parengė Savivaldybės administracijos
Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus
ryšių su žiniasklaida specialistė Jolanta Šiurkuvienė
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/kautasi-kad-rinkliava-nedidetu/1188


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN