Mediacija padeda sutuoktiniams spręsti konfliktus ir rasti sutarimą dėl vaikų

Naujienos: Asmenybės , 2018-10-16 18:43
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Šeimos ginčai dėl santuokos nutraukimo, vaikų gyvenamosios vietos, bendravimo tvarkos nustatymo, materialinio išlaikymo dydžio priteisimo neretai tampa konfliktinėmis situacijomis, į kurias yra įtraukiami vaikai.

Skatinant ginčus išspręsti taikiai, išvengti galimos žalos vaikui, viena iš efektyviausių kompleksinės pagalbos priemonių šeimai yra mediacijos taikymas.

„Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai šiuo metu atstovauja ir gina vaiko interesus 222 teisminėse bylose, didžioji dalis jų yra civilinės teisenos bylos, – sako skyriaus vedėjo pareigas laikinai einanti Dovilė Burbaitė. – Neteisminė ginčų sprendimo priemonė dalyvaujant tarpininkui, neutraliai trečiajai šaliai, turinčiai tikslą padėti tėvams rasti priimtinus sprendimus be valstybės įsikišimo, teikiama Marijampolės, Šakių rajono ir Kazlų Rūdos savivaldybių Bendruomeniniuose šeimos namuose. Taip pat Marijampolės apylinkės teismo Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės rūmai taiko teisminę mediacijos formą, kai ginčo šalių sutikimu sustabdžius bylos procesą, siekiama sudaryti taikų šalių susitarimą.“

Taikant teisminę mediaciją ne tik sumažinamos teisminės išlaidos, tačiau tai ypatingai aktualu poroms, kurias sieja vaikai. Tokiu atveju išlieka daug didesnė tikimybė palaikyti gerus santykius, užtikrinant tolesnį tėvų bendravimą, susijusį su vaikais, teigia D. Burbaitė.

Kaip pasakoja mediatorė Odeta Intė, taikant mediaciją siekiama, kad ginčo šalys viena į kitą žiūrėtų nebe kaip į partnerius, o kaip į mamą ir tėtį, turinčius užtikrinti geriausius vaiko interesus. Tai yra būdas tėvams ne tik išsikalbėti, įsiklausyti ir išgirsti vienas kitą, tačiau ir suprasti priežastis, sukėlusias konfliktą.

Kadangi šalys savanoriškai priima sprendimą išnaudoti galimybę ginčą išspręsti taikiai, dažnai tokie susitarimai vykdomi žymiai efektyviau, nei nustatyti teismo.

„Mediacijos proceso metu užtikrinamas sužinotos informacijos konfidencialumas, išskyrus atvejus, kai išaiškėja smurto prieš vaiką atvejai“, – pažymi O. Intė. Kaip rodo mediatorės patirtis, tokio pobūdžio paslauga yra efektyvi ir ją taikant per minimalios priežiūros priemones vaikui, tarp senelių–tėvų vykstantiems ginčams. Be to, turėta teigiamų pavyzdžių, kai ginčai išspręsti naudojant taikinamąją tarpininkavimo priemonę ir grupei atskirų bendruomenių, tokių kaip, vaikams ir mokytojams.

Marijampolės apylinkės teismo Šakių rūmų teisėja Judita Sungailaitė taip pat pritaria tokios tarpininkavimo priemonės inicijavimui. Anot jos, teismai skatina ginčo šalis priimti mediacijos procesą kaip priemonę, kuri gali suderinti abiejų šalių interesus.

Apie mediacijos proceso taikymo šeimai aspektus Marijampolės regione pirmadienį diskutuota Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus kartu su Šakių rajono savivaldybės Bendruomeniniais šeimos namais organizuotame susitikime, taip pat dalyvaujant ir Šakių rajono savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatoriui, socialinių paslaugų centro atstovams.

Anot susitikimo dalyvių, pastebima, kad visuomenė vis labiau pripažįsta nemokamas kompleksines paslaugas kaip veiksmingą pagalbos priemonę vaikui ir šeimai. Tačiau vis dar tikslinga skatinti efektyvesnę pastarųjų paslaugų teikimo informacijos sklaidą, siekiant, kad žmonės priimtų pagalbą laiku. http://vaikoteises.lt/naujienos/naujienos/mediacija-padeda-sutuoktiniams-spresti-konfliktus-ir-rasti-sutarima-del-vaiku.html


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN