Telšiuose skambėjo „Jurgelio valso“ akordai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2017-11-29 20:02
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Telšiuose, Žemaitės dramos teatre, įvyko liaudiškos muzikos mėgėjų šventė „Jurgelio valsas“, skirta 95 – osioms kompozitoriaus, smuikininko, dirigento, kultūros ir meno veikėjo Jurgio Gaižausko gimimo metinėms.
Renginį vedė Telšių kultūros centro direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus pareigas Linas Ulkštinas, režisierė Alina Gintalienė ir garso režisierius Vaclovas Butkus. Šventė pradėta prisiminimais apie maestro, žiūrovams parodyti vaizdo įrašai ir nuotraukos iš ankstesnių J. Gaižausko pasirodymų, muzikinį kūrinį atliko kompozitoriaus dukterys Eglė, Vilija, Alvydė, anūkė Justė ir proanūkis Uosis.
Antroje renginio dalyje šmaikštauta žemaitiškai, ūkininkai – vadybininkai, deleguoti Seimo kanceliarijos, leidosi į geriausios kapelos paieškas, dosniai dalijosi patirtimi bei patarimais, nuo kurių visa salė kvatojo. Žemaitiška tarmė – neatskiriama „Jurgelio valso“ dalis, tad ir patys muzikantai nesibodėjo ja rokuotis su prieteliais.
Nuo pirmojo Telšiuose suorganizuoto „Jurgelio valso“ prabėgo 29 – eri metai. Renginio idėjos sumanytojai ir iniciatoriai – anuometis Kultūros skyriaus vedėjas Kajetonas Šliogeris, buvęs tuomečių Telšių kultūros rūmų kapelos vadovas bei grojimo puodynėmis virtuozas Gintaras Vainutis ir Telšių kultūros centro meno vadovas Robertas Tekorius, kuris ir šiandien tebepuoselėja „Jurgelio valso“ tradicijas bei labiausiai rūpinasi šventės organizavimu.
R. Tekorius pabrėžė, kad šiųmetė „Jurgelio valso“ šventė labai svarbi, tad vėl susibūrė kapelos iš visos Žemaitijos. Muzikantai grojo, dainavo vieni patys ir drauge su žiūrovais, dalinosi ragaišiais ir saldainiais. Šiemet į Telšių Žemaitės dramos teatro salę susirinkusius linksmino Raseinių rajono kultūros centro kaimiškos muzikos kapela „Dubysa“ (vad. Gintautas Grigalis), Gargždų kultūros centro Dauparų skyriaus kaimo kapela „Šešios bačkos“ (vad. Ramūnas Čaras), Telšių rajono Degaičių kaimiškos muzikos kapela „Grįžolė" (vad. Bronislovas Gaižauskas), Mažeikių rajono Viekšnių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Virventa“ (vad. Rimantas Mikalauskas), Telšių rajono Žarėnų kultūros centro kaimiška kapela „Žara“ (vad. Vidas Petrauskas), Kretingos rajono kultūros centro liaudiška kapela „Lakštingelė“ (vad. Pranas Razmus).
Baigiantis šventei, muzikantus ir visus susirinkusius pasveikino Telšių rajono meras Petras Kuizinas, kuris padėkomis bei gėlėmis apdovanojo kapelų vadovus, o šventės organizatoriui R. Tekoriui įteikta Seimo nario Valentino Bukausko padėka. Galiausiai ūkininkai – vadybininkai priėmė sprendimą išrinkti ne vieną kapelą, o paskelbti visas lygiavertėmis varžovėmis. Už suteiktą įvaizdį renginio vedėjai padėkota „Mary Kay“ pardavimų direktorei Giedrei Kasparienei, už draugystę ir paramą VĮ „Telšių miškų urėdija“, UAB „Žemaitijos keliai“.
„Turime visi stengtis ir rūpintis, kad kapelų šventė gyvuotų dar daug dešimtmečių ir „Jurgelio valsas“ vyktų kasmet. Taip užmarštin nenugrims mūsų iškilaus žemiečio kompozitoriaus Jurgio Gaižausko vardas, jo kūryba, muzika, daina, o renginys ir toliau stiprins žemaitiškas vertybes, suartins šeimas, populiarins bei puoselės liaudiškos muzikos žanrą“, – kalbėjo Telšių kultūros centro meno vadovas R. Tekorius.

Telšių kultūros centro inf.



Kontaktams:
Telšių rajono savivaldybės kultūros centro
Viešųjų ryšių specialistė, projektų vadovė
Donata Kazlauskienė
El. p. telsiukultura@gmail.com
Tel. nr. 8 ~ 624 42891
Internetinė svetainė: www.telsiukultura.lt
FB paskyros: Telšių kultūros centras, Telšiai Kultūra


Dalinamės renginio akimirkomis:
https://we.tl/xLePXmqPiN


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN