Atsisveikinta su naikinama Aucės krašto savivaldybe

Naujienos: Savivalda , 2021-07-02 14:56
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Po birželio 5-ąją įvykusių savivaldos rinkimų nustojo egzistuoti Aucės regiono (Latvijos Respublika) savivaldybė, jos teritoriniai vienetai pridedami prie Dobelės rajono savivaldybės. Vadovaujantis Latvijos parlamento sprendimu Dobelės savivaldybė, nuo šiol apimanti ne tik Aucės, bet ir Tervetės kraštą bei visus mažesnius kaimus, pradeda veiklą po pirmojo savivaldybės tarybos posėdžio - liepos 1 dieną.

Šiuos pakeitimus nulėmė pernai birželį Latvijos Saeimos priimtas įstatymas, kuriuo vietoj buvusių 119 šios šalies savivaldybių bus tik 42 administracinės teritorijos (7 valstybiniai miestai ir 35 apskritys).

Nuo liepos 1-osios Aucės savivaldybės tarybos pirmininke nebedirbs ir Vija Keršus – šios savivaldybės viena iš ilgamečių vadovų. V.Keršus traukiasi ir iš aktyvios politikos.

Dėl šių aplinkybių Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas ir Administracijos direktorė Aromeda Laucienė lankėsi Aucėje. Akmeniškiai vadovai V.Keršus padėkojo už gražų, artimą ir abipusiai naudingą keliolikos metų trukmės abiejų savivaldybių bendradarbiavimą ir palinkėjo kuo didžiausios sėkmės naujame gyvenimo etape. V.Kiršus, kuri per darbo Aucės savivaldybėje laiką buvo dažna viešnia Akmenės krašto šventėse ir kituose renginiuose, pažadėjo ir ateityje privačiai atvykti į Naująją Akmenę, Akmenę ir kitur.

Atsisveikinimo pokalbyje dalyvavo ir V.Keršus pavaduotojas Girts Ante bei Aucės savivaldybės vykdantysis direktorius Aldis Lerhs. Jie ir toliau ketina dirbti savivaldos srityje, tik naujojoje Dobelės savivaldybėje. Visiems kadenciją baigusiems Aucės vadovams įteikta gėlių ir suvenyrų su Akmenės krašto simbolika.

Akmenės rajono savivaldybė ir Latvijos Respublikos Aucės savivaldybė bendradarbiavimo sutartį pasirašė 2010 metų birželio 12 dieną. Tačiau su Auce oficialiai bičiuliautasi ir bendradarbiauta jau kelis dešimtmečius iki tol, kai ir anksčiau šis miestas buvo Dobelės rajono savivaldybės sudėtyje. Savarankiška Aucės savivaldybė įsteigta po Latvijos Respublikos teritorinės administracinės reformos 2009 metais.

Akmenės rajono savivaldybės meno, sporto, muzikos kolektyvų, bendruomenių, įstaigų, organizacijų bendradarbiavimas su Aucės atitinkamais kolektyvais itin aktyvus buvo nuolat, tam ypač palanku, jog abi savivaldybes skiria vos keliolika kilometrų. Abi savivaldybės turėjo ir bendrų tarptautinės bičiulystės partnerių kitose valstybėse, pas kuriuos taupumo sumetimais oficialios delegacijos, meno kolektyvai, jaunimo grupės neretai vykdavo kartu. Be to, abi savivaldybės vykdė bendrus projektus, finansuojamus Europos Sąjungos lėšomis, kurių dėka surengta pasirodymų, mokytasi vieni iš kitų, siekta aplinkos tausojimo tikslų. Antai vykdant Latvijos – Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Kultūrinis identitetas“ įvyko daug bendrų Naujosios Akmenės ir Aucės muzikos mokyklų koncertų, parodų, stovyklų ir kitų renginių. Naujosios Akmenės miesto Ramučių gimnazijos moksleiviai kasmet dalyvavo Aucėje rengiamoje tarptautinėje stovykloje „Kūrybinės veiklos jaunimui, siekiant pažinti aplinką“.

Tapo tradicija, kad Akmenės rajono ir Aucės savivaldybės savo valstybių atkūrimo dienas – Vasario 16-ąją ir Lapkričio 18-ąją paminėdavo drauge: per šias šventes keistasi oficialiomis delegacijomis.

2014 metais pradėtas intensyviai tvarkyti, asfaltuoti kelio ruožas nuo Lietuvos Respublikos valstybinės sienos iki Aucės. Pabaigus kelio tvarkymo darbus susisiekimas tarp abiejų savivaldybių ir valstybių labai pagerėjo. Akmeniškiai šiuo keliu aktyviai naudojasi, siekdami nukakti į Aucės savivaldybės renginius, Latvijos pajūrį, miškus, Rygos oro uostą ir kitus miestus. Aucės gyventojai pamėgę Naujosios Akmenės turgų, parduotuves, kavines, lankosi įdomiausiose Akmenės rajono šventėse ir kitur.

2015-aisiais Paragiuose, Lazdynų Pelėdos muziejuje, Akmenės rajono savivaldybės iniciatyva surengtas Šiaurės Lietuvos savivaldybių, besiribojančių su Latvija, ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos vadovų ir atstovų seminaras. Jame gvildentos vietinės reikšmės kelių, kertančių Lietuvos – Latvijos valstybinę sieną, priežiūros ir plėtros aktualijos. Akmenės rajono savivaldybė siekė gerinti abiejų šalių gyventojų saugų susisiekimą vietinės reikšmės keliais, pasidalyti patirtimi kelių priežiūros ir plėtros klausimais, pagerinti savivaldybių vietinės reikšmės kelių ir gatvių statybos procesų valdymą, darbų kokybės kontrolę. Seminare dalyvavo ir Aucės atstovai. Siekiant skatinti abiejų savivaldybių verslininkų, amatininkų bendradarbiavimą, skatinti verslumą ir investicijas Aucės atstovai pradėti kviesti į tradicinę Akmenės krašto „Verslininkų dieną“.

Savivaldybės administracijos

Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus informacija

Nuotraukose: atsisveikinimo su Aucės vadovais akimirkos; buvę Aucės vadovai noriai dalyvaudavo Akmenės krašto šventėse
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/atsisveikinta-su-naikinama-auces-krasto-savivaldybe/3159


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN