Joninių savaitgalį lietuviai eksperimentavo ant grilio: kepė ne tik šašlykus

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-06-28 12:10
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Joninių savaitgalį gyventojai tradiciškai daugiausia mėgavosi grilio patiekalais, tačiau ant kepsninių kepė ne tik šašlykus, bet skyrė laiko ir naujų skonių paieškai. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, tai rodo ir pardavimų duomenys – ilgąjį Joninių savaitgalį marinuotos mėsos parduota 21 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

„Joninių šventė neatsiejama nuo grilio patiekalų, o šiemet matome, kad pirkėjai daug aktyviau leidosi į eksperimentus ir ant kepsninių kepė daugiau įvairesnių mėsos patiekalų. Pastebime, kad šį savaitgalį marinuotos mėsos pardavimai šoktelėjo daugiau nei penktadaliu“, – sako V. Budrienė.

Ilgąjį savaitgalį pirkėjai į krepšelius dėjo ir daugiau vandens. Pasak V. Budrienės, per Jonines vandens pardavimai išaugo kiek daugiau nei 12 proc., palyginti su praėjusių metų tuo pat laikotarpiu.

Marinuotos mėsos skonių įvairovė

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad kepsninės galima kepti beveik bet kokios rūšies mėsą, tačiau svarbu ją tinkamai paruošti. Reikėtų atkrepti dėmesį į mėsos dalį, gabalėlių dydį ir tinkamą išmarinavimą. Norint paruošti gerą kepsnį, įtakos turi ne tik pasirinkta mėsos dalis, bet ir marinatas bei naudojami prieskoniai.

„Pirkėjai tampa vis sąmoningesni ir atidžiau renkasi grilinti tinkamus produktus. Žinoma, mėsa išlieka populiariausiu pasirinkimu. Lietuviai mėgsta kepti marinuotus gaminius iš sprandinės, paukštienos dalis. Taip pat kepama kiaulienos šoninė, šonkauliai, jautienos kepsniai. Visada norime pirkėjams pasiūlyti geriausios kokybės paruoštų mėsos gaminių, o mūsų ekspertai pataria, kokią mėsą išsirinkti, kaip ją pjaustyti, su kuo derinti“, – sako G. Bačkovas.

Pasak jo, jei norima kepti sprandinę, šoninę, šonkaulius ar mentę, užtenka pamarinuoti druska, pipirais, apšlakstyti aliejumi. Taip pat bet kurią mėsą galima gardinti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikai, rozmarinai, čiobreliai ir pan.

G. Bačkovas rekomenduoja atkreipti dėmesį į pasirenkamą mėsos dalį. Pavyzdžiui, nugarinė arba kumpis yra liesa mėsa, ji neturi riebalų, tad prieš kepant vertėtų tinkamai išmarinuoti, nes priešingu atveju mėsa bus kieta ir sausa. Marinatui taip pat nepatariama naudoti acto, nes jis mėsą išsausina, ji tampa ne tokia sultinga, gali būti kieta.

Ne mažiau svarbu ir mėsos marinavimo laikas. „Klaidingai manoma, kad mėsą reikia marinuoti kuo ilgiau, tačiau ilgai marinuota mėsa praranda natūralią tekstūrą. Galiausiai, žinoma, svarbu ir kepimo laikas. Svarbu mėsos nesudeginti, nuolat vartyti, kad mėsa išliktų sultinga ir būtų minkšta“, – sako mėsos ekspertas.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN