Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos mokiniai dalyvavo Europos atliekų mažinimo projekte

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2017-11-23 18:57
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos mokiniai, dalyvaudami Europos atliekų mažinimo savaitėje, įgyvendina projektą ,,Aš rūšiuoju, tu… O Jūs?“ Lapkričio 20 d. grupė gimnazistų nuvyko į Aukštrakių sąvartyną. Mokinius pasitiko įmonės vadovas Tomas Bielskis. Užsidėję ant galvų šalmus, pasipuošę ryškiaspalvėmis liemenėmis (kai kurie turėjo ir respiratorius), mokiniai vaikščiojo po sąvartyną, nors kvapas, tvyrojęs sąvartyne, nebuvo malonus.
Sužinojome, kad 2007 m. balandžio mėnesį į šį sąvartyną pradėtos vežti atliekos. Aukštrakių sąvartynas – pirmasis toks modernus nepavojingų atliekų sąvartynas Lietuvoje. Jis pastatytas vadovaujantis griežtais Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos aplinkosaugos reikalavimais. Planuota, kad sąvartyno atliekų kaupimui turėtų užtekti 15 metų, tačiau žmonės išmeta didžiulius kiekius atliekų ir šiukšlės kaupiasi greičiau negu tikėtasi. Todėl dabar mišrios komunalinės atliekos apdorojamos mechaniniu – biologiniu būdu. Kasdien vidutiniškai sijojama apie 200 tonų atliekų, o po to šios patenka į pūdymo patalpas. Taip gerokai sumažėja atliekų. Gaunamas kompostas. Aišku, daržovės jame neauginamos, bet ši žaliava tinka kelių šlaitų formavimui, gėlynų įrengimui.
Lankydamiesi sąvartyne pamatėme, kaip tvarkomos atliekos. Supratome, kad pirmiausia reikia pradėti nuo savęs, stengtis, kad atliekų būtų mažiau. Jeigu įmanoma, suteikti daiktui ,,naują gyvenimą“, taip reikia ir padaryti.
Akciją rėmė ir technologijų mokytoja metodininkė Alina Gricienė su savo mokiniais, organizuodama parodą ,,Suteik naują gyvenimą“. Nebereikalingi daiktai virto meniškomis pieštukinėmis, vazelėmis, dėžutėmis ir kt. smulkmenomis.
Be to, dalyvaudami Europos atliekų mažinimo savaitėje apibendrinome ir pristatėme anketinę apklausą apie atliekų rūšiavimą (anketos kompiuterinės versijos autorius – IIIGD klasės mokinys Mantvydas Riškus). Malonu, kad apie 49 % mūsų miesto bendruomenės narių rūšiuoja visas atliekas, o apie 41 % gyventojų rūšiuoja tik dalį atliekų. Net 58% respondentų suteikia daiktui naują gyvenimą.

Gimnazistų sukurta mokymo priemonė (autoriai – IIIGD klasės mokiniai Lukas Kačinskas, Meda Satkauskaitė).

Mokomasis testas:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd1MyB6DemZnorN3KovPoJL0BC2coD_Sqm1SKgHjg4Vl-zV9A/viewform?c=0&w=1 https://kursenai.lt/2017/11/23/europos-atlieku-mazinimo-savaite/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN