Akmenės savivaldybės švietimo situacija žurnalo „Reitingai“ vertinimu

Naujienos: Švietimas , 2021-05-14 18:55
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Kiekvienais metais žurnalas „Reitingai“ sudaro geriausių šalies gimnazijų, pradinių, pagrindinių mokyklų, progimnazijų, profesinių mokyklų, kolegijų ir universitetų sąrašus.

Šiemet pirmą kartą sudarytas ir 270 iškiliausių mokytojų perlų, kurie jau išėję į užtarnautą poilsį, tačiau ir toliau dirba mokyklose, sąrašas. Į šį sąrašą pateko keturi Akmenės rajono pedagogai – Akmenės rajono Ventos gimnazijos biologijos ir chemijos mokytoja Sigita Aukselienė bei istorijos mokytoja Janina Lakačiauskienė, Akmenės rajono Akmenės gimnazijos fizinio ugdymo mokytojas Steponas Rinkūnas ir Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazijos technologijų mokytojas Večislavas Rimkevičius.

Vertinant pagrindines mokyklas pagal pagrindinių pasiekimų patikrinimo 2017 m., 2018 m. ir 2019 m. rezultatus, kai tikrintų mokinių skaičius nuo 1 iki 9, iš į šią kategoriją patenkančių 123 mokyklų, Akmenės rajono Kruopių pagrindinė mokykla užėmė 7 vietą.

Vertinant progimnazijas pagal ketvirtų klasių mokinių pasiekimų patikrinimų rezultatus už analogiškus tris metus Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazija iš 171 šioje kategorijoje vertinamos mokyklos, užima 99 vietą. Tarp vienų metų aštuntos klasės mokinių pasiekimų kategorijos Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazija yra 16-oje vietoje.

Analizuojant savivaldybes pagal praėjusių metų abiturientų brandos egzaminų rezultatus Akmenės rajonas iš 29 smuktelėjo į 41 vietą, tačiau kiek detaliau (įterpiant papildomų kintamųjų) analizuojant gimnazijas pagal abiturientų ugdymo pasiekimus iš 356 Lietuvos gimnazijų Akmenės rajono gimnazijos pasiskirto taip: Naujosios Akmenės Ramučių gimnazija 73 vieta (30,73 taškų), Ventos gimnazija 78 vieta (30,42 taškų), Papilės Simono Dauganto gimnazija 200 vieta (21,957 taškų) ir Akmenės gimnazija 263 vieta (18,39 taškų). Vėlgi vertinant šiuos rezultatus reikėtų neužmiršti, kad vertinimo kriterijus ir taškų skyrimo sistemą pasirinko žurnalo leidėjai, o įvedus kiekvieną naują kriterijų reitingas galimai pasikeistų. Pavyzdžiui, jei vertintumėme savivaldybes pagal tai, kiek jose jungtinių klasių, tai Akmenės rajonas šoktelėtų reitinge aukštyn, nes pas mus jungtinių klasių nebėra visai.

Apibendrinant, nereikėtų jautriai vertinti reitingo, bet ir ignoruoti statistinių duomenų taip pat, nes atskirai analizuojant reitingo kriterijus galime įžvelgti savo silpnąsias ugdymo vietas bei jas imtis nuosekliai stiprinti.

Nuotraukoje - Akmenės rajono Kruopių pagrindinė mokykla.



Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus informacija
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/akmenes-savivaldybes-svietimo-situacija-zurnalo-reitingai-vertinimu/2983


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN