Vydūno viešoji biblioteka teikė pasiūlymą suteikti doc. dr. Vaclovo Bagdonavičiaus vardą Pagėgių miesto gatvei

Naujienos: Švietimas , 2021-03-18 06:54
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

Simboliška ir liūdna, jog 2021 m. kovo 22 dieną, minint Vydūno (tikr. Vilhelmas Storostas) 153-iąsias gimimo metines, bus minimos ir 2020 m. Amžinybėn iškeliavusio Pagėgių krašto Garbės piliečio, filosofo, Mažosios Lietuvos kultūros tyrinėtojo, ilgamečio Vydūno draugijos vadovo, Nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos, Akademinio Skautų Sąjūdžio Vydūno fondo premijos laureato doc. dr. Vaclovo Bagdonavičiaus mirties metinės. Šis liūdnas sutapimas, rodos, nėra atsitiktinis – gerb. Vaclovas visą savo gyvenimą skyrė Vydūno – filosofo, mąstytojo, rašytojo – asmenybės atskleidimui, jo kūrybinio palikimo studijoms ir sklaidai plačiajai visuomenei.
Vaclovas Bagdonavičius – 1991 m. spalio 19 dieną vykusio Vydūno palaikų perlaidojimo Bitėnų kapinaitėse iniciatorius. Ne vieną dešimtmetį Vydūno atminimui skirtą veiklą vykdęs gerb. Vaclovas Bagdonavičius numatė, jog ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje vertinamo filosofo, visuomenės veikėjo, rašytojo, sveikuolio Vilhelmo Storosto (Vydūno) vardas turi būti suteiktas būtent Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai. Ir tai pareiškė visai Lietuvai, inicijuodamas, jog šis sprendimas būtų įtrauktas į Lietuvos Respublikos Vyriausybės 150-ųjų Vydūno gimimo metinių minėjimo renginių planą. Pritarus Pagėgių savivaldybės tarybai, 2018 m. kovo 29 d. Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai buvo suteiktas Vydūno vardas. Tai – didžiulė garbė ne tik bibliotekai, tačiau ir visai Pagėgių savivaldybei.
Gerb. Vaclovą Bagdonavičių visą gyvenimą siejo ypatingai glaudus ryšys su Pagėgių kraštu. Svarų indėlį šio krašto kultūrai Vaclovas Bagdonavičius įnešė savo skelbtomis publikacijomis, kuriose minimas Pagėgių vardas, aprašomi čia savo gyvenimo brydę palikusių krašto raštijos, visuomenės veikėjų – Vydūno, Martyno Jankaus, Enzio Jagomasto, Viliaus Gaigalaičio ir kt. – veikla, darbai, nuopelnai Pagėgių kraštui. Gerb. V. Bagdonavičius visuomet rasdavo laiko apsilankymams Pagėgių krašto kultūros įstaigų organizuojamuose renginiuose, kraštiečiams pristatydavo naujausius savo leidinius, negailėdavo gražių žodžių bei patarimų vykdant Vydūno idėjų bei kito kultūrinio palikimo sklaidą, kuri šiuo metu ypatingai reikšminga visoje Lietuvoje.
2020 m. rugpjūčio 7 d. Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos organizuotos tarptautinės konferencijos „Vydūno ir doc. dr. Vaclovo Bagdonavičiaus atminties ženklai Pagėgių krašte“ metu nuskambėjo idėja įprasminti gerb. Vaclovo Bagdonavičiaus indėlį į šio krašto kultūrą, pavadinant jo vardu vieną iš Pagėgių miesto gatvių.
Dėl visų šių priežasčių Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos bendruomenė 2021 m. kovo 22 dieną, minint Vaclovo Bagdonavičiaus mirties metines, teikė raštišką pasiūlymą Pagėgių savivaldybės tarybai įamžinti šio Pagėgių kraštui brangaus šviesuolio atminimą, suteikiant Vaclovo Bagdonavičiaus vardą Pagėgių mieste esančiai gatvei. Sprendimą Taryba turėtų priimti 2021 m. kovo 25 dieną vyksiančio posėdžio metu.


Milda Jašinskaitė-Jasevičienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN