Akmenės rajonas žaliuoju rajono rūbu rūpinamasi nuolat

Naujienos: Savivalda , 2021-03-09 17:07
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Netrukus nutirps paskutinis sniegas ir sulauksime išsiilgtos pavasario žalumos. Kaip ir kasmet griebsimės šluotų, grėblių ir bėgsime švarintis aplink namus ir rengsime aplinkos tvarkymo talkas.

Deja, tirpstantis sniegas atveria daugybę akiai nemalonių vaizdų: pakrūmėse primestų šiukšlių, vėjo gainiojamų plastmasinių pakuočių, šaligatvių pakraščiuose ir pievelėse paliktų šunų ekskrementų. Laikmečiu, kai vieni pasiekiame tolimas Visatos planetas, išrandame prietaisus žmogaus DNR „karpyti“, klonuojame gyvas būtybes ir baigiame pažaboti pasaulinę pandemiją, kiti nesugebame tinkamai išmesti šiukšlės... Gėda ir bėda, kaip sakydavo mūsų seneliai.

Iškuopti, kasmet išpuoselėti aplinką kainuoja nepigiai. Antai Naujosios Akmenės seniūnija pernai miestui tvarkyti išleido tūkstančius eurų, iš jų 8,7 tūkstančio gėlių daigams pirkti ir sodinti, želdiniams prižiūrėti, 7,5 tūkstančio eurų – pasenusiems medžiams nupjauti ar išgenėti.

Džiugu, kad akmeniškiai stebi mūsų žaliojo turto – medžių - priežiūrą ir jautriai reaguoja į jų nupjovimą. Pastaruoju metu kilo diskusija dėl septynių pašalintų medžių, augusių palei betoninį taką, vedantį nuo rajono centro stadiono iki P. Jodelės - Statybininkų gatvių.

Tai buvo peraugę, išpuvusiais kamienais topoliai, kėlę grėsmę einantiems ar važiuojantiems šiuo taku, galėję užgriūti ant stadiono tvoros ir ją sulaužyti. Topolių būklę įvertinusi Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija leido grėsmę keliančius medžius nupjauti, o kitus apgenėti, nes besinaudojantys šiuo taku žmonės seniūnijai skųsdavosi dėl prikritusių šakų, blogo apšvietimo: medžių lajos užstodavo šviestuvus. Dar kitiems pėstiesiems ir dviratininkams judėti trukdydavo žemai ant medžių kamienų išaugusios šakos.

Dabar takas tapo mažiau pavojingas juo keliaujantiems. Ten pat esantys nelabai peraugę topoliai dar palikti. Apskritai topoliai yra trumpaamžiai ir nepriskirti saugotiniems medžiams, po kelerių metų teks ir vėl dalį jų pašalinti.

Taigi Naujosios Akmenės mieste nupjautas 51 senas, paliegęs ar vėtrų palaužtas medis, nugenėti – 566 jauni ir sveiki medžiai. Genėjimu sprendžiama ir didžiulė problema: varninių paukščių lizdai medžiuose tarp daugiabučių namų. O netoli miesto stadiono ketinama pasodinti 70 įvairiaspalvių medžių, ateityje švarinančių orą ir džiuginančių praeivių akis.

Praėjusiais metais Naujosios Akmenės mieste pasodinta virš 7 tūkstančių gėlių. Su visuomene aptarus įsigytas V.Kudirkos gatvės viešųjų erdvių želdinių kūrimo, tvarkymo ir dizaino projektas. Vadovaujantis šiuo projektu bus šalinami menkaverčiai ir invaziniai medžiai, sodinami nauji augalai ir kuriami gėlynai.

Visoms rajono seniūnijoms per metus skiriama 40 - 45 tūkstančių eurų želdiniams įsigyti (medeliams ir gėlėms pirkti), medžiams genėti, avariniams ir grėsmę keliantiems medžiams nupjauti. Moderniai atnaujinant, grindžiant plytelėmis, apstatant suoliukais ir kitaip tvarkant atskiras rajono miestų viešąsias erdves pagal parengtus projektus, pasodinama ir naujų medžių.


Savivaldybės administracijos
Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus parengta informacija
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/zaliuoju-rajono-rubu-rupinamasi-nuolat/2714


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN