Sezoniškai tvari mityba: kokius produktus rinktis ir ką gaminti?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-02-03 07:21
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt
Vietovė: Vilniaus m.

Besikeičiantys kasdieniai mitybos įpročiai, didesnis dėmesys sveikai gyvensenai augina vaisių ir daržovių paklausą, o jų sezoniškumas – atsispindi ir pirkinių krepšeliuose. Nors Lietuvos klimato sąlygomis vietinių vaisių, uogų ar daržovių visus metus auginti nėra galimybės – prekybininkai šį trūkumą kompensuoja ne tik tradicinių daržovių pasiūla, bet ir iš šiltų kraštų atgabentais vitaminų kupinais egzotiniais vaisiais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vaisių ir daržovių paklausa nėra naujiena – šios prekės net ir žiemą visuomet patenka į kasdienį pirkėjų krepšelį.

Daržovių ir vaisių poreikis žiemą išlieka

„Šaltuoju metu laiku vaisių ir daržovių poreikis tikrai nesumažėja. Pastebime, kad gyventojai labiau atsigręžia į mūsų klimatinėms sąlygoms būdingas žiemos sezono gėrybes, kurias kokybiškas išlaikyti galima ilgą laiką. Tarp pirkėjų žiemą populiariausios išlieka bulvės, morkos, pomidorai, agurkai bei kopūstai. Be to, šaltuoju metų laiku – nuo lapkričio iki vasario mėnesio antrosios pusės, pastebima ne tik šviežių, bet ir raugintų daržovių paklausa“, – sako V. Budrienė.

Praturtinti savo maisto racioną žiemą, V. Budrienės teigimu, gyventojai stengiasi ir pirkdami vaisius. Anot jos, pirkėjai gausiausiai perka bananus, o tarp populiariausių patenka ir lietuviški obuoliai – jų, bendradarbiaujant su Lietuvos augintojais, siūloma visus sezonus. Į labiausiai perkamų vaisių penketuką įeina klementinai, apelsinai bei greipfrutai „Pomelo“ – šiuo metu pietų šalyse yra pats citrusinių vaisių sezono įkarštis, todėl pirkėjams siūlomas didelis šių vitaminu C praturtintų vaisių pasirinkimas.

Šalia sezoninių vaisių pirkėjai dažnai perka ir avokadus, mangus bei granatus – jie patenka tarp dešimties populiariausių vaisių. Kiek mažiau, tačiau taip pat lietuvių mėgstami ir ananasai. Pastebima ir šviežių uogų pardavimų augimo tendencija: šviežių uogų kategorija auga per visus metus, o palyginti su praėjusiais metais, uogų pardavimai išaugo apie 20 proc.

Vitaminai – iš sezoninių ir raugintų daržovių

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, sezonines daržoves žiemą rinktis verta, nes jose yra daug naudingų medžiagų ir vitaminų. Taip pat jos yra brandinamos natūraliomis sąlygomis. Tokios daržovės ne tik pasižymi turtingu skoniu bei paįvairina mitybą: sezoninės daržovės gali padėti užtikrinti reikiamą mineralų ir vitaminų kiekį organizme. Be to, yra ir daug skirtingų būdų jas paruošti ar panaudoti gaminant įvairius patiekalus: įvairiausias sriubas, troškinius, garnyrus, salotas, košes, apkepus.

Tiesa, šaltuoju metų laiku organizmą svarbu praturtinti ne tik šviežiomis, bet ir raugintomis daržovėmis. O vienas naudingiausių raugintų produktų – lietuvių nuo seno pamėgti rauginti kopūstai. Raugintuose kopūstuose gausu vitaminų. Šis produktas taip pat išsiskiria ir tuo, kad labai ilgai negenda. Rauginti kopūstai stiprina imunitetą, organizmą saugo nuo virusų ir bakterijų.

Savo mitybą norintiems paįvairinti pikantiškesnio skonio patiekalu, V. Juodkazienė siūlo sveiko troškinio su raugintais kopūstais receptą. „Šis patiekalas tiks ir šaltą dieną norint sušilti, tačiau jis ne tik sotus, sveikas, bet ir turintis mažai kalorijų, todėl patiks ir tiems, kurie griežtai laikosi sveikos mitybos taisyklių“, – sako maisto ekspertė.

Troškinys su raugintais kopūstais ir šonine

Jums reikės:

Raugintų kopūstų

Gabalėlio rūkytos šoninės

Svogūno

Morkos

Žiupsnelio kmynų

Pomidorų tyrės

Šlakelio aliejaus

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausiai morką ir svogūną smulkiai supjaustykite. Viską apkepinkite aliejuje. Tuomet ant daržovių sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę ir kartu su morkomis ir svogūnais pakepkite dar kelias minutes.

Į apkepintas daržoves ir šoninę sukrėskite raugintus kopūstus, supilkite savo sultyse konservuotų pomidorų tyrę, viską pagardinkite druska ir pipirais, žiupsneliu kmynų bei pamaišydami troškinkite gilioje dangčiu uždengtoje keptuvėje apie 10 minučių. Jeigu mėgstate – galite patiekti su karštomis bulvėmis. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN