Mamos atminimas įkvepia padėti

Naujienos: Verslas , 2021-01-30 07:48
El. pašto adresas: gabrijela@adverum.lt

Atsidavusios pediatrės kaunietės Gražvydos Sofijos Murkaitės-Garbaravičienės vardinė parama sveikatos įstaigai taps indėliu į invazinės vaikų kardiologijos pažangą. Tai pirmoji šios krypties Ritos Garbaravičienės vaikų labdaros ir paramos fondo parama Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Vaikų ligų klinikai.

Tremties paliesta šeima

Šviesaus atminimo pediatrė darbui Vaikų ligų klinikoje paskyrė daugiau kaip 40 savo gyvenimo metų. Nuo tremties nukentėjusiai G.S.Murkaitės-Garbaravičienės šeimai darbas su vaikais buvo gyvenimo džiaugsmas po visų pokario išbandymų, kai net teko ragauti ir kalėjimo duonos. Jos sūnus Arvydas Garbaravičius atsimena, kad mama, kurį laiką dirbusi Anykščiuose su vaistininku Antanu Vienuoliu (tikroji pavardė Žukauskas), visą gyvenimą jautėsi dėkinga tuometei Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vedėjai Henrietai Januškevičienei, pakvietusiai ją dirbti pediatre.

"Mama gyveno darbu, negailėdama laiko ir apsišarvavusi kantrybe. Gydydama vaikus ji jautė didžiulę prasmę. Net ir po užtrukusių naktinių budėjimų grįžusi namo, nesiskųsdavo nuovargiu. Neteko nė karto girdėti pakelto balso. Pacientų ir jų šeimos narių buvo vertinama ne tik už profesionalią medicininę pagalbą, bet ir už begalinį jautrumą, švelnumą vaikams, jų psichologijos išmanymą", – pasakoja A.Garbaravičius.

LSMU Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius Rimantas Kėvalas antrina, kad vaikų gydytojais dažniausiai tampama iš pašaukimo. Čia svarbu atsidavimas, pedantiškumas ir mokėjimas bendrauti tiek su tėvais, tiek ir su vaikais. Kartais sakoma, kad gydyti vaikus yra paprasčiau ir maloniau, nes jie neturi tiek daug šalutinių sveikatos problemų, kiek suaugę pacientai, tačiau daugėja lėtinių ligų, kurios neaplenkia ir vaikų.

Parama tobulėjimui

G.S.Murkaitės-Garbaravičienės vardinę paramą skirti vaikų pediatrams šiemet nuspręsta atsižvelgiant į aplinkybes – šiuo medikams iššūkių kupinu laikotarpiu vaikų gydytojai tarsi lieka nuošalyje. Pasak prof. R.Kėvalo, paramos panaudos planas – ambicingas.

"Ketiname jauną ir perspektyvų vaikų kardiologą išsiųsti metams stažuotis į vaikų ligoninę Kanadoje arba Suomijoje, todėl finansinė parama itin reikalinga. Ji padės padengti dalį kelionės išlaidų. Kauno vaikų klinikai tai reikšmingas postūmis, palengvinsiantis įprastai sudėtingas ir traumuojančias vaikų širdies operacijas. Gydytojas įgaus šiuo metu taip reikalingos patirties – invazinės vaikų kardiologijos praktikos. Tai leis saugiai atlikti būtinas širdies korekcijas, neatveriant krūtinės ląstos", – pasakoja prof. R.Kėvalas.

Įprastai iš Kauno klinikų lėšų kiekvienam gydytojui penkerių metų laikotarpiui skiriama 1 000 eurų stažuotėms užsienyje. Pasak Vaikų klinikos vadovo, tokios sumos nepakanka, nes vien konferencijos mokestis neretai siekia kelis šimtus eurų, o kur dar skrydžių bilietai ir kitos kelionės išlaidos. Uždraudus farmacininkų finansinę paramą, kuri būdavo skiriama ir ypač naudinga gydytojų stažuotėms, gydytojai profesinius įgūdžius neretai yra priversti tobulinti savomis lėšomis.

"Stažuotės pažangiose užsienio ligoninėse yra vertingiausia kvalifikacijos kėlimo praktika. Slaugės ir gydytojai jau po trijų keturių savaičių praktikos tokiose įstaigose grįžta gerokai papildę savo žinių ir įgūdžių bagažą. Atsižvelgiant į ribotą gydytojų kvalifikacijos kėlimo finansavimą, tokia parama gerokai palengvina stažuotės planavimą. Tai investicija į perspektyvų specialistą ir kol kas dar neišvystytą invazinės vaikų kardiologijos sritį", – sako prof. R.Kėvalas.

Kilni misija Ritos

Garbaravičienės vaikų labdaros ir paramos fondas įkurtas 2005 m., prisimenant žinomos pediatrės G.S.Murkaitės-Garbaravičienės ilgalaikį darbą su vaikais. Fondas siekia gerinti vaikų gyvenimo sąlygas ir remia sergančius ar dėl sveikatos sutrikimų kenčiančius vaikus bei šeimas, teikia labdarą sunkiai besiverčiančioms šeimoms ir jais besirūpinančioms organizacijoms. "Šia stipendija norime paskatinti ir kitus prisiminti gydytojus, tėvus, artimuosius. Tai ypač aktualu dabar, kai daug nežinios, nerimo, kartais galbūt ir susvetimėjimo. Tuomet labai svarbu nepamiršti esmių esmės – savo tėvų. Nors manųjų jau seniai nėra tarp mūsų, prisiminimas apie juos, jų nuveiktus darbus suteikia jėgų ir ramybės. Aš nepamiršau savo tėvų. Ir linkiu visiems nepamiršti savųjų", – linki A.Garbaravičius.

Kasmetė G.S.Murkaitės-Garbaravičienės vardinė parama klinikoms skiriama LSMUL Kauno klinikų Vaikų ligų klinikų specialistų kvalifikacijai tobulinti. A.Garbaravičius užsiminė, kad kitais metais ši parama gali tapti dar didesnė.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN