Akmenės rajono savivaldybėje finansine paskata įsigyjant pirmąjį būstą naudojasi vis daugiau jaunų šeimų

Naujienos: Savivalda , 2021-01-28 19:25
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

2020 metais į Akmenės rajono savivaldybę kreipėsi net 25 jaunos šeimos dėl finansinės paskatos, įsigyjant pirmąjį būstą, kai 2019 metais tik – 2!

Iš 25 pateiktų paraiškų, 17 atitiko reikalavimus, joms buvo išduotos pažymos subsidijai gauti, su kuriomis jaunos šeimos kreipėsi į pasirinktą kredito įstaigą. Tačiau pagal gautus duomenis, tik 13 šeimų suteikta subsidija, su kuria 1 šeima statosi namą, 7 šeimos pirko namą, o dar 5 šeimos įsigijo butą.

Primename, kad teisę į finansinę paskatą pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms turi jaunos šeimos, kurios atitinka visus šiuos reikalavimus:

Prašymo dėl teisės į finansinę paskatą pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms pateikimo metu atitinka jaunos šeimos apibrėžimą, t. y. šeima, kurioje kiekvienas iš sutuoktinių yra ne vyresnis kaip 35 metų, taip pat šeima, kurioje motina arba tėvas vieni augina vieną ar daugiau vaikų (įvaikių) ir yra ne vyresni kaip 35 metų.
Iki kreipimosi į savivaldybės, kurios teritorijoje ketina įsigyti pirmąjį būstą, administraciją, pateikdamos prašymą dėl finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms dienos neturėjo ir kreipimosi bei pažymos išdavimo metu nė vienas jaunos šeimos narys neturi Lietuvos Respublikoje ir užsienio valstybėje nuosavybės teise priklausančio būsto.
Įsigyja pirmąjį būstą Lietuvos Respublikos regione, kurio teritorijoje nekilnojamojo turto ploto vieneto normatyvinė vertė yra ne mažiau kaip 65 procentais mažesnė negu didžiausia būsto daugiabučiuose pastatuose vieno kvadratinio metro normatyvinė vertė, kurią nustato ir savo interneto svetainėje skelbia Nekilnojamojo turto registro tvarkytojas pagal kiekvienų metų sausio 1 dienos vidutines nekilnojamojo turto rinkos vertes Lietuvos miestuose, savivaldybių centruose ir kitose savivaldybių teritorijose.
Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme nustatyta tvarka deklaravo turtą.
Subsidijos suteikiamos:

jaunoms šeimoms, neauginančioms vaikų ar vaikų, kuriems nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), dydis – 15 procentų būsto kredito pirmajam būstui įsigyti sumos;
jaunoms šeimoms, auginančioms vieną vaiką ar vieną vaiką, kuriam nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), dydis – 20 procentų būsto kredito pirmajam būstui įsigyti sumos;
jaunoms šeimoms, auginančioms du vaikus ir (ar) du vaikus, kuriems nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), dydis – 25 procentai būsto kredito pirmajam būstui įsigyti sumos;
jaunoms šeimoms, auginančioms tris ar daugiau vaikų ir (ar) tris ir daugiau vaikų, kuriems nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), dydis – 30 procentų būsto kredito pirmajam būstui įsigyti sumos.
Nustatyta, kad iki 15 procentų suteikto būsto kredito pirmajam būstui įsigyti sumos jaunos šeimos galės panaudoti žemės sklypui, kuriame yra būstas arba planuojama jį statyti, įsigyti.

Būsto kredito pirmajam būstui įsigyti suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkstančiai eurų arba šios sumos ekvivalentas kita valiuta.

Subsidijos suteikimo pagrindiniai žingsniai:

Jauna šeima regione susiranda perkamą būstą arba sklypą statybai.
Šeima deklaruoja turtą ir užpildo prašymą www.spis.lt arba tiesiogiai Akmenės rajono savivaldybės administracijoje (L. Petravičiaus a. 2, Naujoji Akmenė, Interesantų priimamajame).
Savivaldybės administracija nustačiusi, kad jauna šeima turi teisę į finansinę paskatą ir yra pakankamai tų metų valstybės biudžeto asignavimų finansinei paskatai teikti, per 10 darbo dienų nuo prašymo pateikimo dienos išduoda pažymą subsidijai gauti. Jeigu jauna šeima turi teisę į finansinę paskatą, bet panaudoti visi tų metų valstybės biudžeto asignavimai finansinei paskatai teikti, pažyma neišduodama, bet pareiškėjo šeima įrašoma į jaunų šeimų, laukiančių finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms sąrašą*.
Šeima su gauta pažyma, patvirtinančia teisę į finansinę paskatą, pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms, per 15 kalendorinių dienų kreipiasi į pasirinktą kredito įstaigą.
Kredito įstaiga per tris mėnesius priima sprendimą suteikti kreditą arba ne. Nusprendusi suteikti paskolą būstui kredito įstaiga pasirašo kreditavimo sutartį su jauna šeima.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ne vėliau kaip per 4 mėnesius perveda subsidiją už jauną šeimą kredito įstaigai.
Jauna šeima, kuriai suteikta subsidija būsto kredito pirmajam būstui įsigyti, negalėtų visiškai laisvai disponuoti įsigytu nekilnojamuoju turtu: jeigu per pirmuosius 10 metų nuosavybės teisės būtų perleistos kitam žmogui, subsidija turėtų būti grąžinta į valstybės biudžetą.

Taip pat įstatyme numatyta, kad tais atvejais, kai būstas įsigyjamas iš jaunos šeimos narių artimųjų giminaičių, jauna šeima neturi teisės į finansinę paskatą pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms.

Informacija teikiama Akmenės rajono savivaldybės administracijoje tel. (8 425) 59 773 arba el. p. sandra.bartkiene@akmene.lt

Su Lietuvos Respublikos finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymu susipažinkite čia: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/fbabd7a2785011e89188e16a6495e98c/asr

Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus informacija
šaltinis: https://www.akmene.lt/naujienos/akmenes-rajono-savivaldybeje-finansine-paskata-isigyjant-pirmaji-busta-naudojasi-vis-daugiau-jaunu-seimu/2501


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN