Raseiniškis apgaudinėjo įmones

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-01-08 20:34
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Raseinių r.

Sumanęs pagerinti šeimos finansinę padėtį 32 metų Raseinių rajono gyventojas praėjusių metų balandį ėmėsi nusikalstamo „verslo“ plano, kurio vaisiais pasidžiaugė neilgai, nes buvo demaskuotas ir patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai kartu su prokurorais gruodį baigė tirti šią baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai pareikšti dviem asmenims. Minėtam Raseinių rajono gyventojui - dėl dokumentų klastojimo ir disponavimo jais, antspaudo suklastojimo ir sukčiavimo, o 21-nerių metų šiauliečiui - dėl nusikalstamu būdu gauto turto realizavimo.
2020 m. pavasarį Utenos rajone įsikūrusios uždarosios akcinės bendrovės vadovas sulaukė keistų telefoninių skambučių. Kai buvo paragintas kuo greičiau pasiimti nusipirktas statybines medžiagas, kurios kurjerio buvo atvežtos ir laikinai sandėliuojamos Raseiniuose bei Šiauliuose, direktorius pamanė, kad kažkas pajuokavo, nes nieko nebuvo pirkęs ir jokių pirkinių šiuose miestuose nesandėliavo. Tačiau kai sulaukė vienos įmonės reikalavimo sumokėti už prekes, kurių pirkti irgi nebuvo ketinęs, kreipėsi į policiją, įtaręs, kad kažkas naudojasi jų įmonės vardu ir sukčiauja.
Tyrimo ėmėsi Šiaulių apskrities Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai ir demaskavo jau tris kartus už sukčiavimą teistą 32 metų Raseinių rajono gyventoją, kuris, įtariama, suklastojęs dokumentus bei panaudojęs suklastotus dviejų juridinių asmenų antspaudus, pasikėsino apgaule savo naudai įgyti didelės vertės svetimą turtą iš dešimties bendrovių.
Įtariamasis pripažino, kad internetiniame puslapyje www.rekvizitai.lt jis susirado gerą kreditingumą turinčias įmones, kurių viena buvo Utenos rajone, kita – Plungėje, ir jų pavadinimus panaudojo savo nusikalstamam sumanymui įgyvendinti. Raseiniškis minėtų įmonių pavadinimais sukūrė melagingus elektroninio pašto adresus, kompiuterine technika pagamino fiktyvius bankinių pavedimų dokumentus ir netikrus šių įmonių antspaudus. Jo tikslas buvo svetimų įmonių vardu daryti užsakymus su sąskaitos apmokėjimo atidėjimu, sąskaitų neapmokėti, o gautas prekes parduoti ir taip uždirbti pinigų.
Vyras buvo numatęs, kad apgaule užsakytų prekių sandėliavimas vyks Šiauliuose. Tam susirado ir išnuomojo garažą,o sandėlininko pareigoms nusamdė darbuotoją. Tiek garažo nuomos, tiek priėmimo į darbą sutartys buvo suklastotos. Jas realiai Utenos rajone ir Plungėje esančių bendrovių direktorių vardu savo išgalvotais parašais pasirašė jis pats. Minėtų įmonių vardu jis išsiuntė ir pasiūlymus bendradarbiauti apmokėjimo atidėjimus taikančioms įmonėms, nurodydamas, kad jį domina jų didmenine prekyba parduodamos prekės.
Sulaukęs įmonių parengtų prekių tiekimo sutarčių, jas patvirtino suklastotais bendrovių direktorių parašais bei suklastotais jų atspaudais ir pasikėsino apgaule įsigyti įvairių prekių už 24 323 eurus. Vienais atvejais raseiniškiui pavyko sulaukti prekių, kitais atvejais prekes tiekiančių įmonių darbuotojai buvo atsargesni ir nepasikliovė elektroniniu paštu gautais avansinio apmokėjimo dokumentais, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, buvo suklastoti, o laukė į sąskaitą įkrentančių pinigų ir prekių netiekė.
21-erių metų sandėlininku dirbęs šiaulietis, kuriam buvo pažadėtas 1200 eurų atlyginimas, po savaitės darbo susivokė, kad gali būti įpainiotas į neteisėtus reikalus. Pirmiausia nutrūko ryšys su darbdaviu, nes nebegalėjo jam prisiskambinti, po to paaiškėjo, kad realiai bendrovėje jis nėra įdarbintas. Vaikinas, suprasdamas, kad garaže sandėliuojamos statybinės medžiagos gali būti gautos neteisėtai, sumanė jas parduoti ir tokiu būdu uždirbti pinigų. Paskelbęs apie pigiai parduodamas statybines medžiagas, pirkėjo jis sulaukė greit ir užsidirbo 1200 eurų. Tiek, kiek buvo žadėta atlyginimo. Dėl to šiaulietis kaltinamas nusikalstamu būdu gauto turto realizavimu.


Atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN