Žvalgytasi Pabradės kariniame poligone

Naujienos: Savivalda , 2020-10-29 19:45
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas, Papilės seniūnijos Gumbakių seniūnaitijos seniūnaitė Jūratė Šiurkuvienė ir Kairiškių seniūnaitijos seniūnaitis Marius Prišmontas, drauge su Seimo nariu Valiumi Ąžuolu ir kitų keturių šalies savivaldybių atstovais, Seimo nariais pabuvojo Lietuvos kariuomenės Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje. Akmeniškiai bandė rasti atsakymus į klausimą, ar turėtų būti poligonas Akmenės krašte, pasverti argumentus „už“ ir „prieš“ poligono įrengimą miškingose, derlingose teritorijose, esančiose netoli vertingų gamtos ir paveldo objektų.

Prieš kurį laiką parengta Žemės sklypo naujam poligonui įrengti galimybių studija numato kelias svarstytinas ir detaliau vertintinas teritorijas Akmenės, Kelmės, Mažeikių, Šiaulių ir Telšių rajonuose. Studiją Krašto apsaugos ministerijos užsakymu atliko Vilniaus Gedimino technikos universiteto Teritorijų planavimo mokslo institutas.

Susitikimo Pabradėje metu detaliai pristatyti kriterijai, pagal kuriuos vertinamas galimos teritorijos naujam poligonui tinkamumas. „Poligonas turėtų būti įkurtas mažai apgyvendintoje, ypač svarbių kultūros paveldo objektų ar gamtos draustinių neturinčioje teritorijoje, kurioje nėra ribojama karinė veikla ir kuri užtikrintų tolygesnį visų Lietuvos kariuomenės dalinių treniravimosi vietų paskirstymą“, – akcentavo krašto apsaugos viceministras Eimutis Misiūnas. Jis pabrėžė, jog dar nėra apsispręsta nei dėl rajono, nei dėl tikslios būsimo poligono vietos. Dėl konkrečios naujojo poligono vietos esą būtų apsispręsta tik po išsamių konsultacijų su vietos savivalda, verslu, ūkininkais ir bendruomene. Kadangi valstybės bendrajame plane naujo poligono teritorija numatyta kaip valstybei svarbus projektas, nutarimą ar įstatymą dėl tokio projekto turi priimti Seimas Vyriausybės teikimu.

Pokalbyje dalyvavę merai teigė suprantantys nacionalinio saugumo svarbą esant dabartinei geopolitinei situacijai ir pabrėžė, kad reikia daugiau bendradarbiauti, kalbėtis, turėti daugiau informacijos.

Lapkritį, jei leis galimybės, Krašto apsaugos ministerija planuoja surengti pristatymus visose savivaldybėse, kuriose galėtų būti naujasis poligonas.

Akmenės rajono savivaldybės mero V.Mitrofanovo teigimu, iki tol norėtųsi sužinoti atsakymus į klausimus:

Kokios yra konkrečiai numatytos vietos, objekto koordinatės, buferinės zonos?
Kada ir kaip bus kuriamas poligonas?
Labai svarbu pažymėti nacionalinio saugumo klausimą, tačiau ne ką mažiau svarbu išsiaiškinti, koks bus galimos žalos ir ekonominės naudos santykis?
Koks bus skiriamas finansavimas ir kaip bus kompensuojama žmonėms, kurie gali prarasti nuosavas žemes ir/ar miškus, dėl jų netekti pajamų?
„Kuomet gausime atsakymus į pateiktus klausimus, pristatysime informaciją bendruomenėms ir Savivaldybės Tarybos nariams. Žinoma, pasitarę formuosime ir paviešinsime savo tvirtą nuomonę bei poziciją“, - teigė V.Mitrofanovas.

Parengė Savivaldybės administracijos

Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus

ryšių su žiniasklaida specialistė Jolanta Šiurkuvienė
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/zvalgytasi-pabrades-kariniame-poligone/2120


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN