Žemdirbiams, patyrusiems nuostolių dėl COVID-19, jau išmokėti beveik 72 mln. Eur

Naujienos: Verslas , 2020-10-02 18:59
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Mažinant neigiamas koronaviruso pandemijos ir karantino sukeltas pasekmes žemės ūkio ir maisto sektoriui, dėl COVID-19 nukentėjusiems Lietuvos žemdirbiams jau išmokėti 71,4 mln. Eur, o artimiausiu metu ūkininkams bus išmokėta dar beveik 18 milijonų Eur.



Daugiausia - beveik 23 milijonai eurų - jau pasiekė pieno, galvijų, kiaulių ir daržovių augintojus bei galvijienos, paukštienos ir kiaušinių sektoriuose veikiančias įmones ir ūkius. Didžiausia suma – 18 milijonų eurų - išmokėta pieno gamintojams.



Pasak žemės ūkio ministro Andriaus Palionio, jau šią savaitę pieno gamintojams, susidūrusiems su ekonominiais sunkumais dėl viruso protrūkio, bus pradėta mokėti dar viena kompensacijos dalis. Šį kartą išmokos – 17,8 mln. Eur - pasieks daugiau kaip 26 tūkst. pareiškėjų. Ši priemonė yra pirmosios pagalbos schemos pieno gamintojams pratęsimas.



Tokią ženklią paramos lėšų sumą pieno sektoriui nulėmė jo priklausomybė nuo situacijos eksporto rinkose (daugiau kaip pusė viso perdirbto pieno gaminių yra eksportuojama) bei didelis pieno gamintojų skaičius (pieno gamyba užsiima daugiau nei 20 tūkst. ūkių).



Galvijų laikytojai jau sulaukė beveik 2,6 mln. Eur valstybės pagalbos. Kiaulių laikytojus jau pasiekė daugiau kaip milijonas eurų, daržovių augintojams išmokėta beveik pusę milijono eurų siekianti laikinoji valstybės pagalba.



Pagalba verslui



40 milijonų skirta lengvatinių paskolų teikimui ūkio subjektų likvidumui užtikrinti. UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondo duomenimis, jau visos lėšos finansų tarpininkams yra paskirstytos.



Iki rugsėjo 29 d. iš ūkio subjektų sulaukta 229 paraiškos dėl paskolų už visas šiai priemonei skirtas lėšas. Daugiausiai kreipėsi ūkiai ir ūkininkai iš Pasvalio (11 proc.), Joniškio (10 proc.), Kėdainių (10 proc.), Panevėžio (7 proc.), Kupiškio (6 proc.) ir Šiaulių (6 proc.) rajonų.



Daugiausiai paraiškų gauta iš augalininkystės (62 proc.), švelniakailių žvėrelių auginimo (34 proc.), mišrių ūkių (9 proc.) ir pienininkystės sektorių (6 proc.). Vidutinė patvirtintos paskolos suma yra 168 tūkst. Eur, o patvirtintų paskolų ribos labai plačios: nuo 4,5 tūkst. iki maksimalios 1 mln. Eur sumos.



Dalies paramos jau sulaukė ir siekiantys kompensuoti palūkanas, garantines įmokas. Ši parama tikimasi sudarys sąlygas išsaugoti žemės ūkio sektoriaus likvidumą ir didinti finansinių paslaugų prieinamumą žemdirbiams, sumažinti skolinimosi kaštus, taip pat sudaryti sąlygas kompensuoti palūkanas ir garantinę įmoką tiems ūkio subjektams, kurie nebegali pretenduoti į jų kompensavimą.



„Žemės ūkis, maisto sektorius yra reikšmingi kiekvienam Lietuvos gyventojui, juk tai ir sukurtos darbo vietos, ir eksporto kuriama pridėtinė vertė, ir gyvybiškai būtina maisto tiekimo grandinė, todėl jo veiklos užtikrinimas, prie kurio prisideda ir ši parama, yra labai svarbus“, - teigia žemės ūkio ministras A. Palionis.



Žemės ūkio ministerijos pagalbos patyrusiems nuostolių dėl COVID-19 epideminės situacijos mechanizmas parengtas diskutuojant ir tariantis su socialiniais partneriais, maisto gamybos ir perdirbimo pramonės atstovais, ieškant optimalaus kompromiso. Visos priemonės privalo būti suderintos su Europos Komisija.




Žemės ūkio ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius
Tel. (8 5) 239 1018
Gedimino pr. 19, LT-01103 Vilnius
El. p. press@zum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN