Po konferencijos steigiama draugija

Naujienos: Savivalda , 2020-09-28 17:59
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Žemaitijos vardo paminėjimo 800 metų jubiliejų rugsėjo 23 dieną kongreso baigiamąją uždarymo sesiją, konferenciją „Žemaičiai baltų istorijoje ir kultūroje“ Šiaulių rajono savivaldybė organizavo Kuršėnuose.

Renginys, skirtas žemaičių kalbai ir istorijai, siekiant sujungti įvairių sričių specialistus bendram regiono kultūros plėtros problemų sprendimui kalbos ir istorijos aspektu pakviečiant mokslininkus ir ekspertus dalyvauti bendrose veiklose, prasidėjo Vėliavų alėjos „Kalba baltų simboliai“ atidarymu Kuršėnų miesto parke.

Žemaičių kongreso Kuršėnų sesijos „Žemaičiai baltų istorijoje ir kultūroje“ atidaryme sveikinimo žodį tarė šeimininkai ir garbūs svečiai.

Pranešimus „Senovės baltų papuošalai ir jų simbolika: per formą į turinį“ skaitė archeologė dr. D. Steponavičienė, „Žemaičių kalbos garbinga praeitis ir gyva dabartis“ – perof. Juozas Pabrėža, „Lietuviškų dekoratyvinių motyvų pritaikymas šiuolaikinei reklaminei grafikai“ ir „Atgimusios žemaičių gėlės“ – grafikos dizainerė K. Siebaitė ir dizaineris J. Daveiko, „Baltų vienybės sąšauka Žemaitijoje“ – Kurtuvėnų regioninio parko direkcijos vyr. specialistas kraštotvarkininkas D. Ramančionis.

Siekiant svarbios veiklos, istorinės atminties išsaugojimo efektyvaus tęstinumo – parengta „Žemaičių kongreso 2020“ konferencijos „Žemaičių kalba ir istorija“ rezoliucija.

Kuršėnuose prie Luokės kelio Lietuvos šimtmečio parke kongreso dalyviai sodino medelius, o vėliau aplankė Kurtuvėnus.

Baigiamojoje Konferencijoje dalyvavo akmeniškių delegacija: Janina Rekašienė – Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja, Sandra Sakalauskienė – Lazdynų Pelėdos muziejaus vadovė, Zita Sinkevičienė – Viešosios bibliotekos direktorė ir Dalia Tenienė – Ventos kultūros namų vadovė.

Lietuvoje yra apie 800 tūkst. žemaičių. Daugelis rajonų turi įkurtas Žemaičių kultūros draugijas, kurių tikslas – kelti savo krašto gyventojų kultūrą bei istorinę sąmonę, telkti kultūros, švietimo, meno ir mokslo bei kitų sričių darbuotojus bendrai veiklai ir kt.

Kam nesvetima žemaitiška šnekta, kas nori išmokti žemaitiškos kalbos ar ją puoselėti – mielai kviečiame visus į Akmenės krašto Steigiamąjį Žemaičių kultūros draugijos posėdį, kuris vyks spalio 14 dieną 17.15 val. Viešojoje bibliotekoje (V. Kudirkos 9, Naujoji Akmenė).

Pasiteirauti galite paskambinę tel. Nr. (8 425) 59 755, mob. +370 616 88 706 (Janina Rekašienė).

Janina Rekašienė,

Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/po-konferencijos-steigiama-draugija/2013


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN