Tarptautinėje turizmo parodoje atstovauta Akmenės kraštui

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2018-01-30 18:22
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“, surengtoje Vilniuje, „Litexpo“ parodų centre, atstovauta ir Akmenės rajonui – pristatytas geologinis paveldas. Akmeniškių ekspozicija buvo įrengta bendrame Šiaulių stende.
Parodos metu surengti ir turizmo geriausiųjų apdovanojimai. Jame nominuotas ir Ventos regioninio parko vyriausiojo specialisto Justo Teišerskio projektas KARJERAIS.LT, pretendavęs tapti sėkmingiausia 2017 metų turizmo iniciatyva.
Prieš kurį laiką Valstybinis turizmo departamentas paskelbė 30 pretendentų į Turizmo sėkmingiausiųjų apdovanojimus 2017. Balsavimas vyko internetu. „Neeilinių pojūčių ieškotojams projektas KARJERAIS.LT nuo 2017 metų siūlo išskirtinę galimybę aplankyti vienas įspūdingiausių Lietuvos industrinio turizmo vietovių – Akmenės rajono karjerus ir pažinti egzotišką Lietuvą. Projektu siekiama populiarinti Akmenės rajoną bei išdrįsti žengti žingsnį nuotykio link“, – taip Valstybinis turizmo departamentas pristatė nominantą.
Nors ir nelaimėjo konkurse, J. Teišerskio projektas – labai sėkmingas. Jį ketinama plėtoti ir ateityje, ne tik ekskursijomis, bet ir gamtos pamokomis, geologinio paveldo propagavimu, pavyzdžiui, Šaltiškių karjere ieškant Jūros periodo fosilijų, kurioms – šimtai milijonų metų.
Per pernykštį sezoną su karjerais susipažino apie 6 000 žmonių. Karjerai, nors ir eksploatuojami – naujausias Akmenės krašto lankytinas objektas. Jis atsidūrė greta iki tol buvusių populiariausių Kamanų valstybinio gamtinio rezervato ir Akmenės krašto muziejaus. Karpėnų ir Šaltiškių karjerai kasami ištisą parą, Menčių karjere technika nedirba savaitgaliais, į juos visus patekti be išankstinio suderinimo ir leidimo - nevalia. O patekus - didysis Karpėnų karjeras pribloškia dydžiu ir skardžiais, kiti - spalvomis ir neįprastumu. Keliautojus į karjerus atvilioja ir nuotraukose pamatyti vaizdai. Šią vietą jau atrado fotomenininkai, foto konkursų dalyviai, karjeruose foto sesijas rengė jaunavedžiai. Pernai čia surengti itin sėkmingi dviračių, pėsčiųjų žygiai, automobilių bekelės varžybos.
Lankytojus nustebina ne tik karjerai, bet ir juose dirbanti milžiniška technika. Lietuvoje yra keturi didžiausi žingsniuojantys ekskavatoriai ir jie visi dirba Akmenės rajone. Ekskavatoriaus svoris yra apie 700 tonų, kaušo tūris – 10 kubų, vienu kartu jis gali pakelti iki 18 tonų molio ar klinčių, strė-lės ilgis apie 60 metrų.

Savivaldybės administracijos ryšių su žiniasklaida specialistė Jolanta Šiurkuvienė

Karjere rastos fosilijos pavyzdys.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN