Susitikime su Prezidente emigracijos klausimais dalyvavo ir Plungės meras

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2018-01-16 14:33
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Sausio 10 dieną Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis dalyvavo Prezidentūroje vykusiame respublikos vadovės susitikime su šalies merais. Prezidentė Dalia Grybauskaitė aptarė klausimus, kaip padėti iš emigracijos grįžtantiems mūsų piliečiams, kaip paskatinti jų sugrįžimą.

Prezidentės teigimu, žmonių susigrąžinimas – bendras visos šalies tikslas, o emigracijai stabdyti vien tik nacionalinės valdžios sprendimų nepakanka. Sprendžiant emigracijos problemas ir kviečiant žmones sugrįžti būtinos visų pastangos, todėl norint susigrąžinti išvykusiuosius ypatingai svarbus vaidmuo tenka arčiausiai žmonių esančiai vietos valdžiai. Pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje atliktas Tarptautinės migracijos organizacijos tyrimas atskleidė, kad grįžusieji iš emigracijos susiduria su darbo, būsto paieškos ar paskolos problemomis. Susitikimo metu rekomenduota kiekvienoje savivaldybėje paskirti „sugrįžimo koordinatorių“, į kurį vieno langelio principu būtų galima kreiptis visais sugrįžimo klausimais. Taip pat siūlyta savivaldybėms ir jų įstaigoms daugiau dėmesio skirti sugrįžusių vaikų integracijai bei rekomenduota siekti išlaikyti ryšį su išvykusiaisiais.

Plungės rajono savivaldybė, mero A. Klišonio teigimu, turi tam tikrą įdirbį šiuo klausimu. „Bene prieš metus turėjome iniciatyvą „Grįšk nomei”, yra sukauptas kažkoks kiekis kontaktų, turime kontaktų Izraelyje, Jungtinėje Karalystėje...Mes pabandysim numatyti lėšų savivaldybės biudžete, kad turimus kontaktus būtų galima palaikyti. Tyrimų duomenimis apie pusę žmonių, kurie yra išvykę, tikrai galvoja apie grįžimą namo. Tai yra gerai, o mūsų darbas yra parodyti, ką mes esame padarę, kokios yra galimybės įsidarbinti, kokia mokestinė, verslo aplinka ir kiti dalykai. Susitikime su Prezidente buvo aptartas sugrįžimo koordinatoriaus klausimas. Galbūt per didele prabanga būtų steigti papildomą etatą, mano manymu, savivaldybėje turime žmonių, galėtume paskirti vieną ar du specialistus, kurie, galėtų atlikti koordinatoriaus darbą, į kuriuos emigrantai galėtų kreiptis telefonu, elektroniniu paštu ar per „feisbuką”, – mintimis po susitikimo su D. Grybauskaite dalijosi A. Klišonis.



Plungės rajono savivaldybės informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN