Žemės ūkio ministras: Europoje skirtingos kokybės produktai vienodomis etiketėmis netoleruotini

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2017-09-20 19:52
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, pristatydamas tyrimą, atskleidusį žinomų gamintojų maisto prekių, pirktų Lietuvoje ir Vokietijoje, sudėties skirtumus, teigia, kad šiuo metu Europos Sąjungoje (ES) pasiektas lūžio taškas ir sulauksime kokybės atžvilgiu bendros ES rinkos.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atliktas tyrimas atskleidė, kad iš 33 rūšių maisto prekių net 23 skiriasi sudėtimi, skoniu, spalva ar konsistencija. Pagrindinis skirtumas, pasak VMVT Maisto skyriaus vedėjos pavaduotojos Loretos Mačytės, yra tas, kad Vokietijoje produktai mažiau chemizuoti, mažiau dažiklių, naudojamas cukrus, o ne saldikliai, vietoje pigaus palmių aliejaus bulvių traškučių skrudinimui vartotas saulėgrąžų aliejus. Šiuos skirtumus galima pastebėti ne tik laboratorijos tyrimų metu, bet ir skaitant produktų sudėtis smulkiu šriftu ant pakuočių.
„Jei vartotojas perka visoje ES žinomą produktą, jis natūraliai viliasi, kad ragaus tą patį nuo Vilniaus iki Lisabonos, ir gamintojai turi tai užtikrinti. Nemanau, kad kokybiškesnių ingredientų naudojimas drastiškai pabrangintų gamybą”,– komentuoja šiuos skirtumus ministras. B.Markauskas citavo Europos komisarę Věrą Jourovą, atsakingą už teisingumą, vartotojų teises ir lyčių lygybę: „Matome augantį tų vartotojų nepasitenkinimą, kurie vyksta svetur pirkti geresnės kokybės prekių ir pirmąkart aiškiai sakome: tai – nesąžininga komercinė praktika“. Komisarė yra pažadėjusi kitąmet pradėti tyrimą ES mastu, kuris apims ne tik maisto prekes, ir imtis veiksmų situacijai keisti. B.Markauskas tikisi, kad patys gamintojai nelaukdami tolesnių Europos Komisijos žingsnių patys imsis vienodinti gaminių kokybę.
VMVT direktorius Darius Remeika sako, kad anksčiau didesnis dėmesys ES buvo skiriamas maisto saugai, ir tik pastaruoju metu pradėtos viešinti skirtingos maisto produktų sudėtys. „Turiu patikinti, kad visi šie produktai, nepaisant skirtingų ingredientų, yra saugūs vartoti“,– teigia D.Remeika. O tiems, kurie nori ant savo stalo matyti natūralesnius produktus, visi pašnekovai vieningai siūlė rinktis vietos produkciją.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN