Psichologės patarimai: kodėl atostogauti su visa šeima reikia bent kartą per metus?

News: Life Style , 2024-02-06 01:26
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.


Stiprina šeimos ryšį

Psichologė Lina Gudaitė-Berckaitienė įsitikinusi – šeimyninės atostogos gerina emocinę būseną, padeda sukurti artumo ir bendrystės jausmą.

„Kelionės suteikia galimybę ne tik fiziškai pabūti kartu, bet ir kokybiškai pabendrauti. Šeimos nariai turi daugiau laiko, gali skirti daugiau nenutrūkstamo dėmesio. Atostogos leidžia kurti išskirtines patirtis ir šeimos nuotykius, kurie stiprina tarpusavio santykį“, – teigia psichologė.
Šią tendenciją patvirtina ir kelionių organizatoriai. Jie pastebi, kad daugėja keliautojų, kurie nori atostogauti su visa šeima, jie iš anksto planuoja keliones mokinių atostogų metu – vietos šiuo laikotarpiu užsipildo greičiausiai.

„Keliautojų apklausos duomenys rodo, kad 22 proc. lietuvių vyksta atostogauti svetur, nes nori daugiau laiko praleisti su šeima. Tokias pačias tendencijas atskleidžia ir pardavimų statistika. Jau dabar matome, kad šeimos planuoja atostogas aktyviau nei pernai. Lyginant su praėjusiais metais, pavasario ir vasaros keliones įsigyja beveik 8 proc. daugiau šeimų su vaikais“, – pristato Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.


Naudinga visai šeimai

Pasak L. Gudaitės-Berckaitienės, išvyka į svečias šalis su vaikais ne tik suartina šeimą. Tai – ir puiki galimybė praplėsti mažųjų akiratį ir pasaulėžiūrą.

„Atitolę nuo sau įprastos aplinkos, vaikai susipažįsta su naujomis kultūromis, lavina socialinius įgūdžius, susiduria su nestandartinėmis situacijomis, kurias jie mokosi išspręsti. Taip pat jie išbando dar neragautų vietinės virtuvės skonių, mokosi naujų kalbų, o tai ugdo visapusišką savarankiškumą ir augimą, kuris leidžia pažinti pasaulį ir save“, – dalijasi psichologė.
Ji taip pat atskleidžia, kad kelionės reikalauja organizacinių, planavimo ir kartu sprendimų priėmimo įgūdžių. Tai puikus būdas ugdyti šeimos narių bendradarbiavimą, komunikaciją, kartu ieškant kompromisų.

„Iš anksto įsigyta kelionė ne tik sukuria smagų laukimo procesą, bet ir skatina šeimos narius bendrai planuoti atostogų maršrutą, lankytinas vietas, pramogas, lagamino turinį. Tai taip pat puiki paskata vaikams taupyti pinigus, kuriuos jie galės išleisti savoms reikmėms“, – apibendrina specialistė.


Dėmesys – vaikų poreikiams

Poilsio su vaikais pobūdis priklauso ir nuo individualių faktorių: šeimos poreikių, vaikų amžiaus, turimų lūkesčių.

„Idealiausia atostogų metu derinti aktyvias veiklas su pasyviu poilsiu. Tik atvykus vertėtų kelias dienas atsipūsti paplūdimyje, pasimėgauti ramiomis pramogomis, o vėliau galima leistis į pažintinius žygius, aplankyti muziejus, galerijas, parkus, išbandyti veiklas už viešbučio ribų“, – pataria L. Gudaitė-Berckaitienė.

„Tez Tour“ atstovė pastebi, kad su vaikais keliaujančios šeimos prioritetą teikia atžalų norams ir pomėgiams.

„Šeimos su vaikais dažniau leidžiasi į artimesnes keliones, kur galima mėgautis geru oru ir šilta jūra – Turkiją, Graikiją, Bulgariją. Jie taip pat renkasi viešbučius, kurie siūlo daugiau pramogų vaikams: vandens kalneliai, vaikų diskotekos, animatoriai, šildomi baseinai. Populiaru rinktis ir „viskas įskaičiuota“ maitinimo paketus, tai itin palengvina atostogas su mažaisiais“, – dalijasi I. Aukštuolytė.


Atostogaukite nors kartą per metus

Psichologė L. Gudaitė-Berckaitienė rekomenduoja su visa šeima atostogų leistis bent kartą per metus.

„Kelionės suteikia nors ir trumpą, bet labai veiksmingą atitrūkimą nuo kasdienės veiklos ir rūpesčių. Pakeitus aplinką, galima pailsėti nuo darbų, namų ruošos ir kitų įprastų pareigybių, kurios, natūralu, vargina ir kelia stresą. Atostogos padeda atkurti darbo ir poilsio balansą, todėl pailsėti, atsipalaiduoti ir praleisti laiko su šeima būtina“, – sako specialistė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad keliaujant su šeima, o ypač mažais vaikais, gali ištikti įvairių netikėtų situacijų, todėl ruošiantis į kelionę, verta nusiteikti ir suprasti, kad kompromisų teks ieškoti kartu.


Vaida Sindaravičiūtė-Kuosė
Publicum
+37060636717
vaida.kuose@publicum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN