Atraskite Akmenės krašto vandens malūnus!

News: Life Style , 2023-01-21 22:26
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Ventos upė, Papilės apylinkėje, buvo patvenkta šešiose vietose ir prie kiekvienos užtvankos stovėjo vandens malūnas. Šįsyk žvilgtelėkite į Papartynės vandens malūną.

Papartynės slėnyje, kur nuo senų laikų vešliai augo ir tebeauga daug paparčių, jau nuo 1867 metų veikė vandens malūnas, kartu gaminęs ir elektros energiją, pjovęs medienos lenteles (malksnas). Jame buvo fabrikinės gamybos turbina, dvi poros girnų, pitlius.

Pokario metais Papartynės malūnas malė iki 1953 metų. Įsigalėjus sovietiniai santvarkai, sustiprėjus kolūkiams, jis nebeteko savo reikšmės ir buvo uždarytas. 1999 metais apgriuvusį ir apipuvusį Papartynės vandens malūną atgaivino verslininkai, čia atstatę kadaise buvusią užtvanką ir įrengę hidroelektrinę.

Apsilankyti prie Papartynės malūno verta dar ir dėl to, nes čia esančiame slėnyje, patys be didesnio vargo galite susirasti unikalių suvenyrų iš amžių glūdumos-fosilijų- prieš 150 mln. metų gyvenusių gyvūnų suakmenėjusių liekanų.



Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus informacija


šaltinis: https://www.akmene.lt/naujienos/atraskite-akmenes-krasto-vandens-malunus/5127


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN