Informacinių projektų ciklas „Jono Šliūpo idealo keliu“: spalvingos asmenybės portretai

News: Personality , 2022-09-19 22:38
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Palangos m.

Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys – Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus pristato informacinių projektų ciklą „Jono Šliūpo idealo keliu“. Projekto tikslas - supažindinti su J. Šliūpo biografija, pikantiškiausiomis gyvenimo detalėmis, galbūt negirdėtais ar mažiau žinomais faktais. Pirmoji projekto dalis ir tematika pristato J. Šliūpo asmenybės formavimosi ir švietėjiško gyvenimo pradžią.

Dr. Jonas Šliūpas (1861-1944) - aušrininkas, kovotojas už lietuvybę, istorikas, žymaus visuomenės ir kultūros veikėjas, mokslinių darbų autorius, publicistas, redaktorius, vertėjas, leidėjas, oratorius, diplomatas, Palangos burmistras, gydytojas, ar net verslininkas. Sekdami projekto įrašus bei keliaudami per vienos spalvingiausių lietuvių asmenybių gyvenimo tarpsnius suprasite, kad lengviausia būtų pasakyti - kuo gi nebuvo Jonas Šliūpas?

Žymiajam visuomenės veikėjui „apšvieta, mokslas ir laisvė“ buvo magiški dalykai, vedę įvairiapusiško gyvenimo ir pasirinkto tikslo keliu. Pagrindinė Jono Šliūpo idėja, švietusi jam skaidria žvaigžde gyvenimo kelyje – jo lietuviškas patriotizmas. Tautiškumo idėjos apimtas dar gimnazijos suole jis liko jai ištikimas visą savo gyvenimą. „Gyvenau taip, kaip mokėjau ir galėjau, visuomet siekdamas tam tikro idealo,“ – sakė J. Šliūpas, ir kliaudamasis tokiu paprastu principu jis nugyveno nepaprastą gyvenimą.

Numatoma, kad ciklas pildysis naujomis temomis, o tarp jau rengiamų - „Jono Šliūpo asmenybės formavimosi ir švietėjiško gyvenimo pradžia“, „Jono Šliūpo šeimos nariai ir genealogija“, „Jono Šliūpo burmistravimas tarpukario Palangoje“.

Muziejus siunčia žinutę ir savo bičiuliams: senosios Palangos (ir ne tik Palangos) bendruomenės nariai, turintys prisiminimų, laiškų ar nuotraukų apie Jono Šliūpo šeimą, vaikus ir artimuosius, mielai prašome susisiekti su mums el. paštu – j.sliupo.muziejus@lnm.lt arba telefonu – (8 460) 54559.

Garantuojame, jog visų projektų pabaigoje galėsite garsiai sau ištarti – „Aš puikiai žinau Jono Šliūpo asmenybę!“. Taigi leidžiamės kartu į įspūdžių kupiną kelionę su Jonu Šliūpu.
Kiekvieną trečiadienį kviečiame sekti įrašus mūsų „Facebook“ paskyroje – @Jono Šliūpo muziejus (https://www.facebook.com/sliupomuziejus). Kad socialiniame tinkle „Facebook“ būtų patogiau ieškoti informacijos paieškoje naudokite grotažymę - #JonoŠliūpoIdealoKeliu.


Lietuvos nacionalinio muziejaus naujienas kviečiame sekti atnaujintoje interneto svetainėje: http://www.lnm.lt arba socialiniame tinkle: https://www.facebook.com/lnmuziejus.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN