Europos kultūros paveldo dienos`22 Telšiuose

News: Autonomy , 2022-09-12 16:52
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Europos paveldo dienos skirtos supažindinti visuomenę su kultūros paveldu, skatinti jį puoselėti, suvokti jo vertę, žadinti susidomėjimą juo, išmokti jį tausoti ir išradingai naudoti. Idėja pradėti rengti šias dienas gimė Prancūzijoje dar 1984 m. Lietuvoje pirmosios Europos paveldo dienos surengtos 1991 m., o nuo 2007 m. prie Europos paveldo dienų kasmet prisijungia ir Telšių rajono savivaldybės administracija.

Šių metų rugsėjo 9-18 dienomis Lietuvoje vyksta kasmetiniai „Europos paveldo dienos“ renginiai. Šių metų renginių tema – „Tvarus paveldas“, kuria dar kartą primenama mums apie paveldo ilgaamžiškumą. Ši tema pasirinkta neatsitiktinai, nes paveldas – tai ir laiko išbandytos statybos technologijos, ir tradicinės, natūralios medžiagos, ir senieji amatai. Šimtmečius šalia mūsų esantis paveldas – pats geriausias tvarumo pavyzdys, įkvepiantis mokytis iš jo kūrėjų, ypač šiais laikais, kai perteklinis vartojimas jau kelia grėsmę Žemei, sukelia grėsmingų klimato kaitos padarinių.

Šiandien, Telšių ješivoje, įvyko Europos paveldo dienos’22 renginys. Susirinkusiuosius sveikino Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Telšių–Tauragės teritorinio skyriaus vedėja Aurelija Ričkuvienė, Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, Žemaičių kultūros draugijos pirmininkas Algirdas Žebrauskas.

„Europos paveldo dienų paminėjimo tradicija tiek Europoje, tiek Lietuvoje ir Telšiuose skaičiuoja jau ne vienerių metų tradiciją, kuri man kasmet primeną: nesaugodami praeities – neturėsime ateities. Ir šių metų tema atkreipianti dėmesį į tvarumą, leidžia dar vienu svarbiu kampu pažvelgti į ne tik į rezultatą t.y., ką mums pavyko išsaugoti, bet ir kokiu keliu link to einame. Tvari statyba yra neišvengiamas procesas nedaloma dedamoji, siekiant sumažinti ar pristabdyti klimato kaitos padarinius, kuriuos daugelis pasaulio valstybių jaučia jau šiandien. Tai, jog šiandien mes apie tai kalbame, skiriame tam dėmesį yra teisingas žingsnis į tvarų kultūros paveldo išsaugojimą“,- renginio dalyvius bei svečius sveikino Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas.

Šiemet Telšių rajono savivaldybės administracija pakvietė į renginį, kurio metu dalyviai turėjo galimybę išklausyti du pranešimus apie sėkmingai įvykdytus tvarkybos, restauravimo darbus bei objektų pritaikymą veikloms. Pranešimus skaitė UAB Telšių meistras direktorius gamybai Vidmantas Pronckus ir Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Eva Stonkevičienė. Po pranešimų vyko bendra diskusija.

Renginio programą toliau tęsė Žemaičių muziejaus „Alka“ gidė Janina Bucevičė, dalyvius pakviesdama į ekskursiją po Telšių senamiestį. Ekskursijos metu dalyviai galėjo savo akimis pamatyti atnaujintus, atkurtus pastatus bei susipažinti su jų pirmine panauda.

Dėkojame visiems susirinkusiems.

šaltinis: https://telsiai.lt/go.php/lit/Europos-kulturos-paveldo-dienos22-telsiuose


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN