Stovyklavimo gidas: naudingi patarimai ruošiantis į gamtą

News: Life Style , 2022-05-10 09:39
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Atšilus orui skubame į gamtą. Ir nors naktys kol kas šiluma dar nelepina, netrukus atsidarysime ir stovyklavimo sezoną. Kad gamtoje laiką praleistume ne tik smagiai, bet ir komfortiškai, reikėtų nepamiršti pagrindinių stovyklavimui skirtų atributų: kokybiškos palapinės, miegmaišio, apsaugos nuo vabzdžių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant vasarai pirkėjai vis labiau domisi įvairiausiomis stoyklavimui skirtomis prekėmis.

Puikus būdas pailsėti ir patirti nuotykių

„Pavaris ir vasara – skirti laikui gamtoje. Norėdami, kad lietuviai gamtoje jaustųsi patogiai, esame parengę didelį stovyklavimui skirtų prekių asortimentą, kurios sulaukia didelio susidomėjimo tarp tinklo pirkėjų: nuo palapinių, miegmaišių, oro gultų iki hamakų, kepsninių, mini radijo imtuvo, kuris skirtas naudojimui lauke“, – teigia V. Budrienė.

Stovyklavimas yra puikus būdas pailsėti, atgauti jėgas, patirti nuotykių, paskanauti ant laužo gamintų patiekalų. Visgi, kad laikas gamtoje praeitų sklandžiai – prieš vykstant stovyklauti svarbu susidaryti reikalingų daiktų sąrašą, sugalvoti patiekalų meniu. Kruopščiai suplanuota kelionė ne tik pagerins stovyklavimo patirtį, bet ir sumažins stresą. Pavyzdžiui, prieš rinkdamiesi stovyklavietę pagalvokite, ar norite daugiau privatumo, ar patogumo, mat specialiose stovyklavietėse dažnai būna įrengti tualetai, prausyklos, yra geriamo vandens stotelės, laužavietės, galbūt netgi poilsio zonos – stalai, prie kurių galima vakarieniauti. Pasirinkę tokio tipo stovyklavietę, ne tik sutaupysite vietos automobilyje – reikės mažiau daiktų, bet ir gyvensite kur kas patogiau. „Iki“ dalijasi keliais praktiškais patarimais, kurie padės pasiruošti stovyklavimui.

Naudingi patarimai

Palapinė. Palapinė – svarbiausias dalykas stovyklaujant, todėl tam kad ši jums tarnautų ne vieną sezoną reikėtų į ją investuoti. Vienas iš svarbiausių dalykų renkantis palapinę – jos dydis. Jeigu į išvykas žadate vykti dviese – geriau rinktis didesnę, trims asmenims skirtą palapinę. Taip laiką gamtoje praleisite daug patogiau. Na, o jeigu žadate vykti į žygius su palapinėmis – rinkitės mažesnę ir lengvesnę palapinę, kurią lengviau neštis. Dar vienas svarbus „Iki“ patarimas – ieškodami palapinės įsitikinkite, kad ji yra neperšlampama, mat Lietuvoje vasarą oras yra ganėtinai permainingas.

Miegmaišis. Antras pagal svarbumą daiktas, kurio nereikėtų pamiršti ruošiantis stovyklauti, yra miegmaišis. Geras ir patogus miegmaišis – dar vienas dalykas, į kurį reikėtų investuoti. Dažniausiai miegmaišiai būna pūkiniai arba sintetiniai. Pūkiniai miegmaišiai yra šilčiausi, lengviausi ir dėl pūkų užpildo legvai susispaudžia, tad supakuoti užima nedaug vietos. Tinkamai prižiūrimas pūkinis miegmaišis gali tarnauti apie 10 metų. Sintetiniai paprastai būna didesni ir sunkesni, todėl jeigu ruošiatės į žygį – patariama rinktis pūkinį miegmaišį. Be to, svarbu dėmesį atkreipti ir į miegmaišių konforto zonos rodiklius, tai yra ar miegmaišis yra šiltenis, ar plonesnis, ir miegmaišį išsirinkti pagal savo poreikius.

Maistas. Gaminti maistą stovyklavietėje daug paprasčiau iš anksto suplanavus meniu. Ant laužo ruošti galima praktiškai viską: tiek kepti tradicinius šašlykus, žuvį ar jūros gėrybes. Visgi, jeigu keliaujate su didele kompanija praktiškiausia yra gaminti vieno puodo patiekalus, todėl ruošiantis į stovyklavietę pirmiausia įsigykite patvarų puodą, kuriame patogu būti ruošti įvairiausias sriubas, ar troškinius, kuriais pamaitinti galėsite didelį būrį žmonių. Tam, kad troškinį ar sriubą gamtoje išsivirti būtų daug paprasčiau maisto ruošimui pasiruoškite namuose – susipjaustykite ir į sandarius indelius susidėkite daržoves ar kitus reikalingus ingredientus, iš anksto užsimarinuokite mėsą ar žuvį – taip norimus maisto produktus tereiks sumesti į puodą ar greitai iškepti ir mėgautis.

Indai. Vienas svarbiausių tvaraus stovyklavimo elementų – tinkami indai. Patiekalams susidėti geriausia naudoti daugkartinius indus, kuriuos namuose išsiplausite ir galėsite naudoti iš naujo. Gėrimams nepamirškite daugkartinio naudojimo gertuvių. Žinoma, tvariam piknikui gamtoje tinka ir iš tinkamų medžiagų pagaminti vienkartiniai, greitai suyrantys indai. Baigę piknikauti, žinoma, nepamirškite susirinkti šiukšlių. O jeigu atvykę į stovyklos vietą pastebite, kad aplink tebėra kitų poilsiautojų paliktų šiukšlių, jas išmeskite. Švarioje aplinkoje ilsėtis bus smagiau.

Apsauga nuo vabzdžių ir vaistinėlė. Dar keli svarbūs dalykai, kurių turėtumėte nepamiršti įsidėti ruošiantis į gamtą, tai apsaugos nuo vabzdžių: uodų, erkių, taip pat ir vaistinėlė, kurioje turėtų būti būtiniausias priemonės: vaistai nuo skausmo, apsinuodijimo, tvarsčiai, pleistrai, nedidelės žirklutės, žaizdų dezinfekavimo priemonės.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN