Naujas sodybos gyvenimas

News: Life Style , 2021-11-26 22:54
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilalės r.

Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis į šalia Bilionių piliakalnio šimtamečių ąžuolų paunksmėje įsikūrusią Editos ir Dariaus Navardauskų sodybą atvyko su padėka ir gėlėmis. Tai etnografinė sodyba žemaitišku pavadinimu ,,Givenėms“. Taip žemaičiuose anksčiau vadintos sodybos.

Kiekvienas pro šalį einantis ar važiuojantis pirmiausia pastebi iš virbų pintą tvorą, dabinamą pamautų puodynių. Edita minėjo, kad puodynių vis daugėja, matyt, pamatę taip originaliai puošiamą tvorą, žmonės atveža ir savo.

Ne tik puodynėmis prisideda prie sodybos puošimo kaimynai ir kiti bilioniškiai. Editai pasidomėjus, kokias gėles anuomet augino sodybose šio regiono žemaičiai, vietiniai sėklų ir daigų negailėjo. Ypač netoliese gyvenanti Jadvyga Urbonienė, gyrė kaimynę sodybos šeimininkė. Senovinėmis gėlėmis apsodintas darželis pavadintas ,,babos darželiu“.

Nedaug trūko, kad ši unikali sodyba būtų parduota ir neaišku, koks jos likimas būtų dabar. Tačiau prieš trejus metus Editai ir Dariui keliaujant po Prancūziją ir ten lankantis etnografinėse sodybose, jiems toptelėjo mintis įkurti etnografinę sodybą Bilioniuose, tuo labiau, kad Dariaus tėvai Stefa ir Stasys Navardauskai jau buvo jiems pasiūlę šią sodybą.

Taigi prieš trejus metus Edita atsisakė darbo Kaune ir kibo tvarkyti šį unikalaus grožio kampelį. Visi tvarkymo darbai prasidėjo nuo sodo. Pajudinus dirvožemį, kaip ir daugumoje senų sodybų, pasimatė daug metų laidotos šiukšlės, kurių išvežė ne vieną priekabą. Į didžiausią rietuvę suridenti didžiuliai akmenys buvo paskirstyti po visą sodybos teritoriją. Po to atgimė iš naujo ir tvenkinys, šulinys su senovine svirtimi, sutvarkytas dar likęs ąžuolų alėjos fragmentas.

Tada sodybos šeimininkai kibo restauruoti ir remontuoti pastatus. Teko domėtis, kaip autentiškai atrodė ši sodyba dar 1925 metais, nes tai valstybės saugomas objektas, įrašytas į saugomų kultūros paveldo objektų sąrašą. Negalėjo sodybos šeimininkai ją atnaujinti kaip sugalvoję, o tik taip kaip reikalaujama. Pati Edita užsiėmė restauravimu, sakė gal šiuos genus paveldėjo iš senelio, kuris buvo stalius. Sužinojo E. ir D. Navardauskai, kad sodybos įkūrėjai ūkininkai Rupšlaukiai laikė sode avilius, planuoja ir jie perkelti Editos tėvų Benisės ir Albino Girkontų bityną į šią sodybą.

Kaip minėjo sodybos šeimininkai, ne vienas užsukantis keliautojas klausė, ar čia įsikūręs Rumšiškių filialas.

Reikia tik džiaugtis, kad ši jauna šeima neišsigando sunkumų ir prikėlė autentišką sodybą naujam gyvenimui.



Mero patarėja Asta Gestautienė
šaltinis: https://silale.lt/2021/11/naujas-sodybos-gyvenimas/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN