Žemaičių kaimo muziejus žiemą pasitinka atsinaujinęs

News: Education , 2021-11-15 19:15
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Nors nuo lapkričio 1-osios Žemaičių kaimo muziejuje vidaus ekspozicijos uždarytos iki pavasario ir pasikeitė darbo laikas (nebedirbama savaitgaliais), lankytojai darbo dienomis kviečiami pasivaikščioti po muziejaus teritoriją ir užsisakyti edukacijas, kurios vyksta edukacijų klasėje.

Žemaičių kaimo muziejus – Žemaičių muziejaus „Alka“ padalinys, kuris unikalus tiek savo saugomais eksponatais, tiek pasatų architektūra, tiek savo tematika, pristatančia 16 etnografinių XIX a. pabaigos – XX a. pradžios pastatų: turtingo ūkininko, vidutinio ir mažažemio valstiečio sodybas, kalvę, vėjo malūną.

„Norime pasidžiaugti, kad pagaliau po metus trukusių pertvarkų Žemaičių kaimo muziejuje, sezoniškumas įstaigos veiklai nebeturi įtakos. Muziejus veikia visus metus, tik keičiasi paslaugų pasiūla. Apgailestaujame, kad vasarą vykusios pertvarkos daugeliui lankytojų sudarė nepatogumų, tačiau šiandien galime pasidžiaugti turimu rezultatu. Kitąmet Žemaičių kaimas jau bus ypatingai gyvas ir įtraukiantis“, – sakė Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Eva Stonkevičienė.

Skaitytojams priminsime, kad, gavus LR Kultūros ministerijos tikslinį finansavimą, Žemaičių kaimo muziejuje įgyvendinti didelės apimties infrastruktūriniai darbai: atnaujinti mediniai objektai, sutvarkyta teritorija ir pritaikyta lankytojams, restauruoti nulūžę malūno sparnai, suremontuoti suoleliai, įrengti takeliai, pritaikyti neįgaliesiems ir vaikams su vežimėliais bei įruoštos poilsio ir iškylų zonos šeimoms, nutiesti inžineriniai tinklai, nuotekos, vandentiekis, rekonstruotas administracinis pastatas ir įrengtos unikalios erdvės edukacijoms, suprojektuotas naujas informacinis pastatas su bilietų kasa ir suvenyrų krautuvėle, o kitąmet planuojama, jog atsiras ir žemaitiškus patiekalus gaminanti kavinukė.

„Daugelio dar neatrastas fantastiškas kultūros objektas su medinėmis trobomis atskleidžia liaudies buitį natūralioje aplinkoje, pristato autentiškus kaimo žmonių statytus architektūros paminklus bei etninės kultūros paveldą. Čia verda tikras senovės kaimo gyvenimas – auginami gyvuliai (žemaitukų veislės žirgai, avys, triušiai, šuo, katė, ožkos), puoselėjami vaismedžiai, sodinamos daržovės, renkamos vaistažolės, tradiciniu metodu gaminamos skiedros stogams dengti, vykdomos edukacijos“, – vardino direktorė ir papildė mintį, jog tai – profesionalios, entuziastingos, atsakingos bei darbščios komandos bendro darbo rezultatas.

Žemaičių kaimo muziejus neužmiega žiemos miegu – lankytojams darbo dienomis nuo 8 iki 16 val. atvira teritorija pasivaikščiojimams, o edukacinėje klasėje adventiniu laikotarpiu nuo gruodžio 1 d. iki 23 d. siūlomos trys edukacijos: „Atbėga elnias devyniaragis“, „Piešimas ant stiklo“ ir „Viju viju pasaką“. Jas veda muziejininkai-edukatoriai Salomėja Udovičienė, Diana Bomblauskienė, Vygantas Paulauskas ir Ajida Stančienė. Mažiausiems muziejaus draugams (ir ne tik!) greta edukacijų siūlomas ir senelio Kalėdos apsilankymas bei dovanų perdavimas.

„Piešimas ant stiklo“ – tai valanda malonaus atokvėpio, susikaupimo ir teigiamų emocijų. Pasitelkę fantaziją ir pasinėrę į kūrybos procesą, edukacijos dalyviai, padedami profesionalaus stiklo menininko V. Paulausko, užsiėmimo metu pažins stiklą kaip kūrybos priemonę, sukurs sau stiklo dirbinį, kuriuo galės pasipuošti kalėdinę eglutę namie. Kol džius dažais papuošti kalėdiniai žaisliukai, edukacijos dalyviai bus kviečiami praleisti laiką atraktyviai, žaidžiant įvairius tradicinius žaidimus.

Edukacijos „Viju viju pasaką“ užsiėmimo metu vaikams bus sekamos lietuvių liaudies pasakos. Edukatorė D. Bomblauskienė kartu su edukacijos dalyviais, naudodama skirtingus simbolius ir pasitelkdama pasakų elementus, kurs nuotaikingus ir žaismingus tekstus bei dialogus. Vaikai bus kviečiami įsikūnyti į pasakos personažus, juos atvaizduoti. Mažieji kūrėjai mokysis išlaisvinti savo vaizduotę, pažinti liaudies dainas ir žaisti tradicinius žemaitiškus žaidimus.

Prasidėjus Adventui, Žemaičių kaimo muziejuje bus organizuojami edukaciniai užsiėmimai apie Žemaitijos regionui būdingas tradicijas ir papročius „Atbėga elnias devyniaragis“. Autentiškoje Žemaičių kaimo muziejaus aplinkoje dalyviai kviečiami nusikelti į XIX a. pab. – XX a. pr. Susėdus prie stalo bus šnekučiuojamasi apie senąsias Advento tradicijas ir papročius, Kūčių vakaro prasmę, patiekalų reikšmę ir jų paruošimo būdą. Drauge su edukatorėmis bus gaminama improvizuota Kūčių vakarienė, dalijamasi patirtimi apie tradicijų puoselėjimą. Edukacijos dalyviai bus supažindinami su senosiomis namų puošybos ir burtų tradicijomis, spėlios ateitį. Iš šiaudų drauge su edukatore S. Udovičiene bus galima pasigaminti namų puošybos elementą – paukštelį ir iš vaško plokštelių susukti žvakes. Ant kalėdinės eglutės visi drauge ieškos paslėptų palinkėjimų.

„Nors šiuo sudėtingu visam pasauliui laiku Žemaičių muziejus „Alka“ taip pat išgyvena esminius virsmo procesus dėl vykdomų kapitalinio remonto darbų, kultūrinė ir kūrybinė veikla nestoja: jau ruošiamasi kitąmet vyksiančiam 90 metų muziejaus įkūrimo sukakties minėjimui bei Telšių ješivos atidarymui, o Žemaičių kaimo muziejaus komanda – pačiame darbų įkarštyje. Čia laukiame kiekvieno lankytojo, kultūrinės paslaugos pritaikytos skirtingiems poreikiams, todėl mums labai svarbus visuomenės vertinimas, į kurį atsižvelgiame ir stengiamės tobulėti. Kuriame inovatyvią kultūros įstaigą, saugančią vertybines tradicijas, norime būti atviri, artimi, ugdantys ir įkvepiantys“, – akcentavo direktorė E. Stonkevičienė


Žemaičių muziejaus „Alka“ informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN