Panaudotą kepimo aliejų perdirbs į dyzeliną be naftos

News: Business , 2021-10-20 18:51
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Suomijos bendrovės – degalų iš atsinaujinančių žaliavų gamintoja „Neste“ kartu su greitojo maisto restoranų tinklu „Hesburger“ – pradeda didelio masto žiedinės ekonomikos partnerystę. Iš Suomijoje ir Baltijos šalyse veikiančių daugiau nei 300 šio tinklo restoranų surinktas panaudotas kepimo aliejus bus perdirbtas į dyzeliną be naftos.
Lietuvos „Hesburger“ restoranuose skrudintų bulvyčių gamyboje naudoto aliejaus surinkimu rūpinsis bendrovė „Biomotorai“.
Iki 90 proc. mažiau CO2 lyginant su iškastiniu kuru
„Mūsų restoranai Suomijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje kasmet sukaupia iki 420 tonų panaudoto kepimo aliejaus, kuris surenkamas ir transportuojamas kaip įmanoma ekologiškiau. „Neste“ tokį kepimo aliejų ir kitas atsinaujinančias atliekas bei žaliavų likučius naudoja dyzelinui iš atsinaujinančių žaliavų gaminti. Šį dyzeliną naudos ir mūsų sunkvežimiai. Kadangi panaudotą kepimo aliejų surenka tie patys sunkvežimiai, pristatantys prekes į restoranus, jie nenuvažiuos papildomų kilometrų“, – sako „Hesburger” tarptautinės plėtros ir rinkodaros direktorė Ieva Salmela.
Toks sprendimas leis bendrovės transportui į aplinką išmesti iki 90 proc.* mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, lyginant su tradicinio dyzelino, pagaminto iš iškastinio kuro, naudojimu.
„Hesburger“ transporto priemonės, kurios pradės naudoti „Neste“ dyzeliną iš atsinaujinančių žaliavų, kasmet nuvažiuoja apie 680 tūkst. kilometrų.
Pakeitus įprastą dyzeliną į „Neste MY Renewable Diesel“, kasmet į aplinką neišmetamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis prilygs 350 privačių automobilių pašalinimui iš Suomijos kelių vieneriems metams.
Kovoti su klimato kaita namuose – lengviau
Šį rugsėjį „Neste“ ir „Hesburger“ inicijuotos visuomenės apklausos** Suomijoje duomenimis, 52 proc. respondentų mano, jog kasdien imtis su klimato kaitos stabdymu susijusių veiksmų yra lengviau savo pačių namų ūkiuose.
Būnant už namų ribų, pavyzdžiui, keliaujant ar valgant restorane, prisidėti prie klimato kaitos stabdymo didžiajai daliai apklaustųjų yra daug sunkiau.
65 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad tiek verslas, tiek vartotojai turėtų dalintis atsakomybe už savo veiksmus klimato srityje.
Pasak „Neste“ tvarių partnerysčių komandos vadovės Heidi Peltonen, kovojant su klimato kaita reikalingi realūs veiksmai ir glaudus verslo bendradarbiavimas.
„Žiedinės ekonomikos partnerystė su „Hesburger“ kuria pridėtinę vertę šių restoranų klientams, nes kepimo aliejus, naudojamas bulvytėms skrudinti, bus pakartotinai panaudotas kaip žaliava dyzelinui iš atsinaujinančių žaliavų gaminti, kuris padės mažinti transporto išmetamus teršalų kiekius. Taip galime suteikti Suomijos ir Baltijos šalių vartotojams galimybę prisidėti prie atsakingesnių kasdienių sprendimų“, – teigia H. Peltonen.
Panaudotas aliejus gali pakenkti gamtai
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, Lietuvos namų ūkiai kasmet išmeta daugiau kaip 50 tūkst. tonų maisto. Tarp maisto atliekų patenka ir panaudotas aliejus. Jei jis tinkamai neutilizuojamas, tokios aliejaus atliekos užkemša vamzdynus, gali užteršti gruntinius vandenis.
Jau daugiau nei dešimtmetį „Neste“ savo produktų iš atsinaujinančių žaliavų gamybai naudoja įvairias žaliavas, tarp kurių gyvūninės kilmės riebalų atliekos, panaudotas kepimo aliejus, taip pat įvairios augalinio aliejaus perdirbimo atliekos bei liekanos.
Panaudotas kepimo aliejus (angl. used cooking oil, UCO) yra laikomas žaliava, kurią maisto pramonė, restoranai, namų ūkiai naudojo maistui gaminti. Tai – atlieka, nes dėl maisto higienos priežasčių toks aliejus nebėra tinkamas vartoti žmonėms.
Per 2021 metų pirmąjį pusmetį įvairios atliekos ir likučiai sudarė daugiau 92 proc. visų „Neste“ naudojamų atsinaujinančių žaliavų.

*Išmetamų teršalų ir jų sumažinimo per gyvavimo ciklą apskaičiavimo metodika atitinka ES atsinaujinančių energijos išteklių direktyvą 2009/28/EB.
**„Neste“ ir „Hesburger“ užsakymu apklausą atliko tyrimų bendrovė „IRO Research Oy“. 2021 m. rugsėjo 21–29 d. iš viso apklausta reprezentatyvi 1000 Suomijos respondentų imtis.


Daugiau informacijos:
Heidi Peltonen
„Neste“ tvarių partnerysčių komandos vadovė
media@neste.com
Ieva Salmela
„Hesburger” tarptautinės plėtros ir rinkodaros direktorė
ieva.salmela@hesburger.fi


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN