Ką darytumėte dėl palmių aliejaus, jei vadovautumėte didžiausiai maisto ir gėrimų bendrovei pasaulyje?

News: Business , 2021-06-25 08:27
El. pašto adresas: agne.jasinskiene@adverum.lt

Maždaug pusė Lietuvos gyventojų mano, kad palmių aliejus kenkia aplinkai ir sveikatai, tačiau 42 proc. lietuvių negali įvardinti, kuo jis kenksmingas. Vartotojai taip pat nežino, su kokiomis dilemomis susiduria bendrovės, kurios palmių aliejų naudoja savo gaminiuose. „Nestlé“, norėdama atskleisti daugiau apie visą palmių aliejaus tiekimo grandinę, sukūrė interaktyvaus formato mini dokumentiką „Beneath the Surface“, kurios žiūrovas pats gali priimti sprendimus, iškart pamatyti tų sprendimų padarinius ir įsigilinti į sudėtingas tvarumo problemas, su kuriomis susiduriama išgaunant palmių aliejų.

„Nestlé Baltics“ užsakymu, tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko šalies gyventojų apklausą, kurios metu aiškinosi, ką vartotojai žino apie palmių aliejų. Tyrimo duomenimis, 51 proc. apklaustųjų mano, kad iš palmių vaisių minkštimo išgaunamas aliejus yra kenksmingas sveikatai, 43 proc. galvoja, kad jis kenkia aplinkai.

Vertindami spontaniškai, apklausos dalyviai teigė, kad šis maisto pramonėje itin gausiai naudojamas produktas yra kenksmingas aplinkai ir sveikatai, nes jį išgaunant naikinami miškai, sukeliama tarša, kertamos palmės, naikinama atogrąžų ekosistema bei gyvūnų rūšys ir kt. Nuomonės, kad palmių aliejus kenksmingas, dažniau laikosi moterys, aukštesnį išsilavinimą turintys miestų gyventojai. Vis dėlto 42 proc. Lietuvos gyventojų nežino, kuo šis maisto pramonėje itin gausiai naudojamas produktas yra kenksmingas ir neįsivaizduoja, kodėl problemos, su kuriomis susiduria jį naudojančios įmonės, yra sudėtingesnės, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Pristatydama „Beneath the Surface“ „Nestlé“ siekia, kad vartotojai kuo daugiau sužinotų apie sprendimus, nuo kurių priklauso ne tik jos produktų sudėtis, bet ir aplinkos bei žmonių gerovė.
„Tyrimai rodo, kad nemažai daliai žmonių palmių aliejaus vartojimas kelia abejonių, tačiau dažniausiai jie neturi konkretesnės informacijos. Mes su dilemomis, kylančiomis dėl palmių aliejaus, susiduriame kasdien – jas sprendžiame kartu su partneriais ir tiekėjais. Įgyvendiname ne vieną iniciatyvą, kad užkirstume kelią neteisėtam miškų kirtimui ir žmonių išnaudojimui, tačiau tuo pačiu stengiamės padėti tiems žmonėms, kurių gerbūvis tiesiogiai priklauso nuo palmių aliejaus. Siūlome kiekvienam pamėginti atsakyti į klausimus, su kuriais kasdien susiduriame mes, ir pamatyti, kiek daug lemia kiekvienas priimamas sprendimas“, - sako Milda Žemaitienė, „Nestlé Baltics“ Komunikacijos vadovė Baltijos šalims.

Spręsti patiems
Palmių aliejaus gavyba yra milijonų žmonių pragyvenimo šaltinis visame pasaulyje, tačiau šiuo metu tai nėra iki galo skaidrus procesas. „Nestlé“ tokia situacija netenkina; įmonė yra įsipareigojusi iki 2022 m. užtikrinti, kad jos tiekimo grandinėje būtų naudojamas tik toks palmių aliejaus, dėl kurio nėra kertami miškai. Bendrovė kartu su šalių vyriausybėmis, partneriais ir ne pelno organizacijomis įgyvendina projektus, kurie leistų išsaugoti miškus, taip pat tiesiogiai bendradarbiauja ir edukuoja smulkiuosius ūkininkus ir plantacijų savininkus. Norėdama užkirsti kelią žmogaus teisių pažeidimams, suaugusių ir vaikų išnaudojimui palmių aliejaus gavybos procesuose, „Nestlé“ patobulino veiksmų planą „Labor Rights Action Plan for Palm Oil“, kurį įgyvendina kartu su partneriais bei tiekėjais.

„Norime, kad palmių aliejaus tiekimo grandinė būtų kuo skaidresnė, todėl bendradarbiaujame su šio sektoriaus ekspertais, kad apsaugotume ir atkurtume ekosistemas, užtikrintume tinkamas darbo sąlygas ir žmogaus bei darbo teises. Ši kampanija veda vartotojus į potyrių kelionę, kuri leidžia pamatyti, kaip mes užtikriname, „Nestlé“ naudojamo palmių aliejaus tvarumą ir pasakoja, kas slypi po kiekvienu pirkėjo sprendimu“, - sako Katja Seidenschnur, „Nestlé“ Tvarumo direktorė Europai, Viduriniesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai.

„Beneath the Surface“ leidžia žmonėms į palmių aliejaus vartojimo grandinę pažvelgti „Nestlé“ akimis. Su iniciatyva galite susipažinti čia:
Peržiūrėti interaktyvų vaizdo įrašą ir pamatyti, kokius sprendimus priimtumėte jūs, galite čia:
https://www.nestle.com/beneath-the-surface

Apie „Nestlé“:
Nestlé“ yra viena didžiausių pasaulyje maisto ir gėrimų bendrovių, joje dirba 230 000 darbuotojų. Įmonė veikia 187 šalyse ir valdo daugiau kaip 2 000 prekės ženklų – nuo žinomų visame pasaulyje iki mėgstamiausių vietinėse rinkose. Žinomiausi „Nestlé“ prekės ženklai yra „Nescafé“, „Maggi“, „Nesquik“, „Purina“, „Lion“, „Kit Kat“, „Perrier“ ir kt.
Baltijos šalyse „Nestlé“ savo atstovybę įkūrė 1996 m. Po šešerių metų buvo įkurta UAB „Nestlé Baltics“, jos centrinis biuras yra Vilniuje.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN