Plečiant sąmoningumą: klimato kaitos integravimas į švietimą

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Liepos 5–6 dienomis 2024 metais Briuselyje vyko „Carbon Act“ sklaidos seminaras, kurio tikslas buvo aptarti klimato kaitos ir tvarumo integravimą į švietimą bei gerinti mokymo metodikas gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos srityse. Renginyje dalyvavo net 46 pedagogai iš 14 skirtingų šalių, tarp jų ir neformaliojo švietimo mokytoja Jūratė Buivydienė iš Kelmės „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio.

Šis seminaras, organizuotas „Carbon Act“, „Scientix“ ir „Qualcomm Incorporated“, siekė padėti pedagogams efektyviai kalbėti apie klimato kaitą ir įtraukti šią temą į mokymo programas, naudojant įvairias mokomąsias medžiagas ir technologijas. Be to, dalyvių veiklas palaikė tokie projektai kaip „GenB“, „Accelerated Teaching“, bei STEM aljanso partneriai – „GSMA“, „Microsoft“, „Intel“ ir „Huawei“.

Dviejų dienų renginys buvo kupinas įvairių veiklų ir dirbtuvių, kurių metu mokytojai dirbo su skirtingomis tvarumo temomis, tokiomis kaip žaliosios erdvės, vandens tarša, tvari žemdirbystė, atsinaujinantys energijos šaltiniai ir ateities pramonės. Mokytojai kūrė mokomąsias veiklas, naudodamiesi „Carbon Act“ ir kitų susijusių projektų ištekliais, kad galėtų pritaikyti šias temas savo ugdymo procese.

Be to, seminaro dalyviai turėjo galimybę išbandyti įvairias edukacines technologijas, esančias „Future Classroom Lab“ (liet. „Ateities klasės laboratorija“) „European Schoolnet“ patalpose. Šios technologijos padėjo mokytojams geriau suprasti, kaip praktiškai įgyvendinti klimato kaitos mokymo scenarijus ir sustiprinti jų taikymą kasdieniame darbe.

Mokytoja tikisi, kad parsivežtos naujos idėjos ir įrankiai padės darželio vaikams nuo mažens mokytis apie tvarumą ir klimato kaitą, ir taip pat prisidės prie vaikų sąmoningumo ugdymo ir skatins juos rūpintis aplinka.

Seminaro organizatoriai pabrėžė, kad tokių renginių tikslas yra ne tik dalintis žiniomis, bet ir stiprinti mokytojų bendradarbiavimą tarptautiniu mastu, siekiant bendrų tvarumo tikslų. Jūratė Buivydienė planuoja aktyviai dalyvauti tolimesniuose projektuose ir prisidėti prie klimato kaitos švietimo Lietuvoje.

Daugiau informacijos apie „Carbon Act” projektą ir kitus susijusius išteklius galima rasti Scientix interneto svetainėje.

Straipsnio autorė Jūratė Buivydienė, neformaliojo švietimo mokytoja
šaltinis: https://www.kelme.lt/pleciant-samoninguma-klimato-kaitos-integravimas-i-svietima/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN