Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka įgyvendino projektą vaikams „Užauginti skaitytoją – misija įmanoma!“

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka 2023 metais skyrė didelį dėmesį vaikų skaitymo skatinimui – įgyvendino projektą „Užauginti skaitytoją – misija įmanoma!“. Veiklose dalyvavo tėveliai su vaikais nuo vienerių iki dvejų metų, mokiniai iš Kelmės miesto ir rajono ugdymo įstaigų.

Pavasarį bibliotekoje apsilankė rašytojai ar kitaip su knygomis, literatūra susiję žmonės – vyko aktyvūs ir kūrybiški susitikimai, kuriuose pasitelkti teatro, dailės, muzikos elementai. Su pačiais mažiausiais ir jų tėveliais susitiko aktorė, knygų autorė, turinio tėvams, vaikams ir ugdytojams kūrėja Kristina Savickytė-Damanskienė, kuri pravedė edukacijas „Sparnai sparneliai“. Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Danguolė Garnienė vedė garsinius skaitymus įkūnydama pievos personažą. Vaikų rašytoja Evelina Daciūtė kartu su mokiniais kūrė personažus ir istorijas. Knygų iliustratorius ir rašytojas Dainius Šukys susitikimuose rodė, kaip keičiantis istorijai mainosi ir personažo nuotaikos, o vėliau ir patys vaikai improvizuodami kūrė siužetus. Paskutinis susitikimas įvyko vasaros pradžioje – birželio 1-ąją vaikus džiugino koncertas-susitikimas su elektroninės muzikos grupe „Knygų vaikai“, už kurios „vairo“ – rašytojai Tomas Dirgėla ir Justinas Žilinskas. Projekto veiklose dalyvavo Kelmės lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“, lopšelio-darželio „Kūlverstukas“ ugdytiniai ir Elvyravos pagrindinės mokyklos, „Kražantės“ progimnazijos, Šaukėnų Vlado Pūtvio-Pūtvinskio gimnazijos, Tytuvėnų gimnazijos, Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos mokiniai.

Šalia aktyvių veiklų vaikai buvo kviečiami dalyvauti personažų piešinių konkurse – perskaičius lietuvių autoriaus kūrinį nupiešti savo veikėją. Dvidešimt atrinktų piešinių tapo tikromis siūtomis lėlėmis, kurios apkeliavo nemažą regiono dalį – personažų paroda eksponuota devyniose Šiaulių regiono viešosiose bibliotekose ir, žinoma, Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje. Po parodos personažai iškeliavo atgal pas vaikus, kurie juos ir nupiešė.

Bet kuriam vaikui, dar neturinčiam įpročio sieti savo kasdienių patirčių, svajonių su knygoje atrastais pasakojimais ir herojais, iš pirmo žvilgsnio literatūra dažnai gali pasirodyti nepatraukli. Vis tik per visą projekto laikotarpį įgyvendintos veiklos patvirtino seną tiesą, kad knygų pasaulis anaiptol nėra nuobodus ir pilkas. Dar įdomiau, kai knygose sudėti pasakojimai pateikiami įvairiausiomis formomis – juos galima piešti, apie juos dainuoti ir perduoti ne tik žodžiu, bet ir vaizdais. Kiekvienas vaikas gali atrasti sau artimą, įdomią istoriją – reikia tik pabandyti.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba, rėmė Kelmės rajono savivaldybė.


Živilė Gerčienė, Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka
Nuotraukos Rolando Kančausko

šaltinis: https://www.kelme.lt/kelmes-zemaites-viesoji-biblioteka-igyvendino-projekta-vaikams-uzauginti-skaitytoja-misija-imanoma/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN