Gyventojai suskubo ženklinti augintinius – artėja svarbus terminas

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Įsigaliojus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisoms, ėmė sparčiai daugėti ženklinamų ir Gyvūnų augintinių registre registruojamų šunų, kačių ir šeškų. Per septynis praėjusių metų mėnesius buvo suženklinta ir užregistruota dvigubai daugiau augintinių, nei prieš metus tuo pačiu metu.



Pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, skaičiai rodo, kad žmonių sąmoningumas ir atsakomybė auga, tačiau to dar nepakanka, nes Lietuvoje augintinių gali būti apie milijonas. Iš jų kol kas suženklinta ir Gyvūnų augintinių registre užregistruota kiek daugiau nei ketvirtadalis.



„Nuo įstatymo pataisų įsigaliojimo praeitais metais iki gruodžio suženklinta daugiau kaip 40 tūkst. augintinių – dvigubai daugiau, nei 2020 m. gegužės – gruodžio mėnesiais. Akivaizdu, kad žmonės nelaukia paskutinės dienos ir rūpinasi savo keturkojais. Raginu to dar nepadariusius suskubti – ženklinimo procedūra tikrai nesudėtinga, bet labai reikalinga ir gali užtikrinti augintinio saugumą“, - sako ministras K. Navickas.



Lietuvoje iš viso yra registruota daugiau kaip 213 tūkst. augintinių. Daugiausia – šunų, jų yra beveik 145 tūkstančiai. Kačių – kiek daugiau nei 68 tūkst., o šeškų yra 421. Tačiau didžioji dalis augintinių dar nėra paženklinti ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.



Tikimasi, kad artėjant gegužės 1-ajai, iki kurios privalu tai atlikti, augintinių savininkai suskubs pasirūpinti savo keturkojais.



„Padarėme tikrai daug, kad šis reikalavimas netaptų našta. Praplėtėme ženklintojų ratą – dabar tai gali daryti ne tik veterinarai, bet ir specialius kursus baigusieji, sukūrėme internetinę svetainę pazenklinkmane.lt, kurioje labai paprasta rasti arčiausiai namų ir pigiausiai ženklinimo paslaugas teikiančius žmones, taip pat pasirūpinome ir socialiai remtinais asmenimis – jų augintinių ženklinimo išlaidos bus kompensuojamos.



Šuns, katės ar šeško ženklinimas poodine mikroschema nėra skausmingas ne tik gyvūnui, bei ir jo šeimininko piniginei. Tereikia noro ir truputėlio laiko, o rezultatas – saugus augintinis“, - sako žemės ūkio ministras K. Navickas.



Socialiai remtinų žmonių bei gyvūnų globėjų laikomų kačių, šunų ir šeškų, atvestų iki 2021 m. gegužės 1 d., ženklinimo ir registravimo išlaidos bus kompensuojamos iki 2022 m. gruodžio 31 d. Šiais metais tam numatyta skirti 300 tūkst. Eur. Daugiau apie kompensavimo tvarką skaitykite čia https://zum.lrv.lt/lt/naujienos/sunu-kaciu-ir-sesku-zenklinimo-islaidos-bus-kompensuojamos-nuspresta-kam-kiek-ir-uz-ka



Kokia atsakomybė lauks laiku nepaženklinusių savo augintinių?



Iki šių metų gegužės 1 d. gyvūnų nepaženklinę jų savininkai rizikuos gauti baudą nuo 30 iki 120 eurų. Finansinė atsakomybė didės, jei gyvūnas ir toliau nebus ženklinamas ar sukels grėsmę aplinkiniams. Tuomet bauda gali kilti ir iki 550 eurų.



Taip pat svarbu žinoti, kad gyvūno savininkas atsakingas ne tik už savo elgesį su gyvūnu, bet ir už paties gyvūno veiksmus bei galimą jo padarytą žalą kitiems asmenims ar jų turtui. Pagal Lietuvos civilinį kodeksą žalos atveju baudžiamas ne gyvūnas, kuris mūsų teisinėje sistemoje yra traktuojamas kaip daiktas, o jo savininkas, kuris atsako už jį.

Gyvūnų augintinių – šunų, kačių ir šeškų – jaunikliai turi būti paženklinami mikroschemomis perduodant gyvūnus kitiems savininkams, pavyzdžiui, juos parduodant ar dovanojant, arba, jei išveistas gyvūnas pasiliekamas sau, vėliausiai iki 4 mėnesių amžiaus. Visi Lietuvos teritorijoje gyvenantys suaugę šunys, katės ir šeškai turi būti paženklinti iki šių metų gegužės 1 dienos.



Žemės ūkio ministerijos
Ryšių su visuomene ir bendradarbiavimo skyrius
Tel. (8 5) 239 1018
Gedimino pr. 19, LT-01103 Vilnius
El. p. press@zum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN