Šilalės Mero ir Tarybos veikla per 100 kadencijos dienų

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilalės r.

Pagal nerašytą taisyklę praėjus 100 dienų nuo kadencijos pradžios prašoma valdžios atsiskaityti visuomenei. Šilalės rajono meras Algirdas Meiženis ir Savivaldybės tarybos naujosios kadencijos nariai prisiekė šiemet balandžio 25 dieną. Ką jie nuveikė per pirmuosius tris mėnesius? Apie tai – Šilalės rajono savivaldybės mero A. Meiženio ataskaita.
Taryba priėmė 85 sprendimus. Svarbiausieji susiję su rajono valdžios formavimu.
Atsakingiausieji postai užimti, suformuoti visi Tarybos komitetai, atnaujintos beveik visos Tarybos tvirtinamos komisijos.
Dėl objektyvių priežasčių ilgiausiai užtruko Administracijos direktoriaus skyrimo procedūra – turėjome laukti STT ir VSD pažymų, kurios leistų pretendentui eiti šias pareigas ir dirbti su slaptais dokumentais. Pagal koalicijos susitarimą mero pavaduotojas buvo skiriamas kartu su Administracijos direktoriumi.
Beliko paskirti direktoriaus pavaduotoją. Pretendentas aptartas koalicijos susirinkime, jis koalicijos pritarimą gavo. Sulaukę STT ir VSD pažymų, siūlysim pretendentą Tarybai.
Baigiamas formuoti bene pats svarbiausias Administracijos investicijų ir statybos skyrius. Jį radome pustuštį – be vedėjo ir be daugelio darbuotojų. Dėl to buvo užstrigęs kai kurių projektų vykdymas. Skyriui dar trūksta architekto ir vieno inžinieriaus. Administracijos darbuotojų atlyginimai gerokai mažesni, nei privataus verslo struktūrose, todėl specialistą parvilioti iš privačios įmonės yra sunku. Vis dėlto skyriaus vedėjo konkursas jau įvyko, jo nugalėtojui beliko sulaukti STT pažymos, suteikiančios teisę eiti šias pareigas.
Patvirtinta kelių priežiūros ir plėtros programa. Ją sudarant, buvo atsižvelgta į tai, jog kai kurių seniūnijų keliams iki šiol buvo mažai investuota. Netolygumai pradėti taisyti.
Pagaliau baigėsi Šilalės vaikų darželio priestato statyba, beliko nupirkti baldus. Pavyko išspręsti iš konservatorių paveldėtą problemą dėl techninio projekto neatitikimo Centrinės projektų valdymo agentūros reikalavimams. Buvo iškilęs pavojus, kad dėl to savivaldybė turės Europos Sąjungai ir Lietuvos valstybės biudžetui grąžinti statybai sunaudotus 256 tūkstančius eurų. Tačiau, padedant Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui, pavyko rasti kompromisinį sprendimą. Rajono biudžetui grėsmės neliko.
Inicijuoti keli savivaldybei pavaldžių įstaigų ir įmonių patikrinimai. Didžiausio rezonanso sulaukė mūsų inicijuoto teisinio audito uždarojoje akcinėje bendrovėje „Šilumos tinklai“ išvados, po kurių ikiteisminį tyrimą pradėjo STT. Audito išvados STT perduotos mūsų iniciatyva.
Visi gyventojų skundai kruopščiai tiriami, nė vienas man adresuotas skundas neliko be dėmesio. Kai yra bent mažiausia galimybė padėti žmogui, mes būtinai padedame. Kartais užtenka tarpininkauti, kreipiantis į kitas institucijas, o kartais tenka sudaryti darbo grupes skunduose keliamiems faktams ištirti. Ilgiausiai dirbo darbo grupė, tyrusi skundą dėl Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos direktorės darbo trūkumų. Pasitvirtino beveik visi skunde keliami faktai. Darbo grupė įžvelgė nusikalstamos veikos požymių ir pasiūlė spręsti klausimą dėl gimnazijos direktorės tinkamumo užimamoms pareigoms. Šį klausimą turės svarstyti rajono Taryba – tik ji gali priimti ir atleisti švietimo įstaigų vadovus.
Darbo grupių atliekami tyrimai ne būtinai turi baigtis drausminėmis nuobaudomis ar ikiteisminiais tyrimais. Po nelaimingo atsitikimo Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijoje, kai iš mokyklos trečio aukšto iškrito mažametis mokinys, įvykį tyrusios darbo grupės siūlymu visoms mokykloms duotas nurodymas priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo grupes perkelti į pirmuosius aukštus arba įrengti langų ribotuvus, kurie neleistų langus atverti iki galo. Tokia nelaimė daugiau neturėtų pasikartoti.
Priimtas svarbus sprendimas žemės mokestį sumažinti 50 procentų, o 2020 metams taikyti mažesnį, 1,2 žemės mokesčių koeficientą (iki šiol koeficientas buvo 1,6). Nuo šiol pensininkai rajono muziejus ir parodas lankys nemokamai.
Taryba priėmė sprendimą neprivatizuoti 30 arų žemės sklypą Šilalės kaimiškojoje seniūnijoje prie Akmenos upės. Jis paliktas poilsiavietei įrengti. Šiuo metu intensyviai ieškome finansavimo šaltinių įrengti poilsiavietę Balsiuose prie Ašučio tvenkinio. Šios poilsiavietės Balsių bendruomenė reikalavo jau prieš kelias ankstesnės Tarybos kadencijas.
Gyventojų prašymu yra teikiami siūlymai rajono Tarybai arba atsisakoma priimti tokius sprendimus, kurie prieštarautų bendruomenių interesams. Reaguojant į mokinių tėvų prašymus buvo sustabdytas Upynos ir Pajūralio mokyklų reorganizacijos procesas. Tai padaryta, pirmiausia atsižvelgiant į pačių žmonių interesus, o ne į finansinius rodiklius. Buvo patikrinta Girdiškės, Pagrybio ir Tūbinių kaimų bendruomenių nuomonė dėl jų bibliotekų likimo ir apsispręsta, kad jų uždarymas prieštarautų gyventojų lūkesčiams bei jų interesams. Tokiu būdu pradėtas įgyvendinti mūsų komandos strateginės nuostatos - kovoti su menkiausiomis korupcijos apraiškomis, o savivaldybės darbą derinti pagal bendruomenių poreikius, atsiklausiant pačių gyventojų nuomonės.

Algirdas MEIŽENIS,
Savivaldybės meras

Šilalės rajono savivaldybės informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN