Policijai parvežus savavališkai pasišalinusį globotinį, globos namai turi kviesti vaiko teisių gynėjus išklausyti vaiko nuomonę

Новости: Закон , 2019-06-20 20:15
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriuje įvykusiame tarpinstituciniame pasitarime dėl vaiko teisių pažeidimų bei situacijos Klaipėdos mieste aptartos aktualios problemos –vaikų, bėgančių iš globos namų, paieškos organizavimas ir institucijų vaidmuo siekiant sumažinti pabėgimų mastą.



„Globos namų darbuotojai visais atvejais turi informuoti vaiko teisių apsaugos specialistus, jei vaikas savavališkai pasišalina iš globos namų. Be to, policijai parvežus auklėtinį į globos namus, jie turėtų kviesti vaiko teisių apsaugos specialistus išklausyti vaiko nuomonę ir nustatyti grėsmės vaikui lygį“, – teigė Andrej Pavlovskij, atliekantis Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo funkcijas.



Kaip informavo vaikų globos namų „Rytas“ direktorė Regina Milašienė, šiuo metu globos namuose auga 40 vaikų, iš kurių 2 yra nuolat nustatytu laiku negrįžtantys į globos namus. „Dažniausiai bėga paaugliai, atėję iš kitokios aplinkos, kuriems negalioja jokios taisyklės. Jie nori laisvo gyvenimo, nepaiso globos namuose galiojančių taisyklių. Vaikų paieška įprastai skelbiama po vidurnakčio, jei su jais nepavyksta susisiekti ryšio priemonėmis“, – kalbėjo R. Milašienė.



Pasitarimo metu buvo diskutuota apie pagalbos priemones tiems vaikams, kurie šalinasi iš globos namų. Kalbėta, kad labai trūksta specialistų, dirbančių su elgesio ir emocijų sutrikimų turinčiais vaikais, ir kitų pagalbos priemonių, kurios būtų veiksmingos siekiant sumažinti bėgančių iš namų vaikų skaičių. Šiai dienai Klaipėdos mieste nėra centro, kur būtų galima nuvežti vaiką, turintį psichikos, priklausomybių ar kitų problemų. Todėl vieningai sutarta, kad kol kas išeitis gali būti viena – bendravimas su sunkumus patiriančiu vaiku, kuris ilgainiui gali tapti efektyvia prevencine priemone kovai su nepilnamečių delinkventiniu elgesiu.



VALSTYBĖS VAIKO TEISIŲ APSAUGOS IR ĮVAIKINIMO TARNYBA
PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS

www.vaikoteises.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN