Koronavirusas globos įstaigose: visa informacija – interaktyviame žemėlapyje

Naujienos: Švietimas , 2020-05-13 05:16
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Socialinės globos įstaigose visoje Lietuvoje rūpinamasi apie 13,3 tūkst. garbingo amžiaus ir negalią turinčių gyventojų. Užklupus koronaviruso pandemijai šioms įstaigoms teko sudėtinga užduotis – visapusiškai apriboti galimą COVID-19 plitimą, mat jis kelia didelę riziką globotiniams, o darbuotojai yra vieninteliai su išoriniu pasauliu kontaktuojantys asmenys, todėl apsaugoti būtina visus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įvairaus pavaldumo socialinės globos įstaigoms perdavė asmeninių apsaugos priemonių, globos namų gyventojai ir darbuotojai yra periodiškai tiriami, įstaigas konsultuoja ir rekomendacijas teikia epidemiologai.

Naujausiais duomenimis, iš 196 Lietuvoje veikiančių socialinės globos įstaigų, COVID-19 atvejai fiksuoti 4-iose globos įstaigose, o visą informaciją apie koronaviruso situaciją nuo šiol galėsite stebėti interaktyviame žemėlapyje.

„Situaciją socialinės globos įstaigose stebime nuolat, tačiau norime, kad duomenys būtų prieinami visai visuomenei. Kadangi socialinės globos sistema labai sudėtinga, nes globos namai gali būti pavaldūs ministerijai, atskiroms savivaldybėms, įkurti privačių asmenų arba parapijų, apibendrinta informacija iš visos Lietuvos padės geriau matyti bendrą situaciją“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

Kiek gyventojų ir darbuotojų nustatytas koronavirusas?

Informaciją apie karantino sąlygų laikymąsi, gyventojų ir darbuotojų sveikatą pandemijos metu iš trumpalaikę ir ilgalaikę globą teikiančių įstaigų renka ir apibendrina Socialinių paslaugų priežiūros departamentas.

2020 m. gegužės 12 d. duomenimis, 196 veikiančiose socialinės globos įstaigose, kuriose gyvena 13,3 tūkst. senyvo amžiaus ar negalią turinčių asmenų, nustatyti 22 koronaviruso atvejai. Tai sudaro 0,16 proc. nuo visų įstaigų globotinių. Iš 22 užsikrėtusiųjų koronavirusu šalies globos įstaigose mirė du globotiniai. Mirties atvejai dėl koronaviruso nustayti privačioje globos įstaigoje – Antavilių pensionate.

Prevenciškai nuolat tiriami ir socialinių globos įstaigų darbuotojai. Profilaktiškai atliekamas socialinės globos įstaigų darbuotojų testavimas padeda užtikrinti ir pačių darbuotojų, ir jų aptarnaujamų gyventojų saugumą.

Šalies globos įstaigose ištirta didžioji dauguma darbuotojų, turinčių tiesioginį kontaktą su globotiniais. Ištyrus daugiau nei 6 tūkst. globos įstaigų darbuotojų, COVID-19 šiuo metu nustatytas 19-ai darbuotojų.



Visa informacija – interaktyviame žemėlapyje

https://infogram.com/socialines-globos-namai-lietuvoje-1hxr4zqxr80q4yo?live



Kaip aprūpinamos globos įstaigos?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija centralizuotai įsigijo didelį kiekį dezinfekcinio skysčio ir asmeninių apsaugos priemonių, kurias pagal poreikį perduoda įvairaus pavaldumo globos įstaigoms.

120-čiai globos įstaigų ministerija jau perdavė daugiau kaip milijoną vienkartinių pirštinių, 10 tūkst. respiratorių, 100 tūkst. vienkartinių kaukių, 30 tūkst. apsauginių akinių, veido skydų, 200 bekontakčių termometrų, 130 tūkst. vienkartinių kepuraičių, chalatų ir kombinezonų su gobtuvais.

Balandžio mėnesio pradžioje ministerija savo pavaldumo įstaigoms suteikė 10,5 tūkst. respiratorių, 7,1 tūkst. litrų dezinfekcinio skysčio, beveik 100 tūkst. medicininių kaukių.

Dalis asmens apsaugos priemonių buvo gauta ir iš valstybės rezervo, dalis įgyta rinkoje. Socialinės globos įstaigos pagal galimybes taip pat stengiasi apsirūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis.

Rekomendacijos privalomos nepriklausomai nuo įstaigos pavaldumo
Karantinas Lietuvoje paskelbtas kovo 16 dieną, tačiau dar vasario mėnesio pabaigoje ministerijos pavaldumo socialinės globos įstaigoms buvo pateiktos rekomendacijos riboti globotinių lankymą, laikytis bendrų higienos reikalavimų, nedelsiant imtis veiksmų, jei kuriam iš globotinių ar darbuotojų pasireikštų koronaviruso simptomai.

Balandžio mėnesio pradžioje pateiktos ir vėliau atnaujintos rekomendacijos visoms Lietuvoje veikiančioms socialinės globos įstaigoms. Rekomendacijų jos privalo laikytis nepriklausomai nuo pavaldumo: dalis įstaigų yra tiesiogiai pavaldžios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, dalis – savivaldybėms, nevyriausybinėms organizacijoms, religinėms organizacijoms arba yra privačios.

Gyventojų lankymas šiose įstaigose griežtai uždraustas, tačiau personalas turi užtikrinti kitas galimybes globotiniams pabendrauti su artimaisiais – telefonu ar vaizdo priemonėmis.

Įstaigos gyventojų kūno temperatūra turi būti matuojama ne rečiau kaip vieną kartą per parą. Jei globotinis karščiuoja ar turi kvėpavimo sutrikimų, nedelsiant turi būti perkeliamas į atskiras patalpas, griežtai izoliuojamas, jam kviečiama greitoji pagalba. Iš gydymo įstaigų globotiniai gali grįžti tik įsitikinus, kad neserga koronavirusu – po 37 dienų nuo diagnozės arba tyrimams parodžius neigiamą rezultatą (atliekami keli tyrimai su bent 24 val. pertrauka).

Visose globos įstaigose karantino metu gyventojų lankymas draudžiamas, sugriežtinti reikalavimai globos įstaigų personalui, nurodytos konkrečios asmens apsaugos priemonės, kurias būtina naudoti dirbant su globotiniais.

Nustatyta, kad jeigu globos įstaigų darbuotojams išryškėja COVID-19 būdingi simptomai, jie nedelsiant nušalinami nuo darbo ir privalo kreiptis į gydytoją bei išsitirti.

Socialinių paslaugų priežiūros departamentas socialinės globos įstaigoms neseniai pateikė kontrolinį klausimyną, kuris leidžia kiekvienai įstaigai įvertinti, ar ji tinkamai pasiruošusi apsaugoti gyventojus ir darbuotojus nuo COVID-19.



Komunikacijos skyrius
Tel. 8 706 64 258, mob. tel. 8 676 02399
el. p. info@socmin.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN