Mobiliųjų komandų specialistai: „Dirbdami su šeima išnaudojame visas galimybes“

Naujienos: Verslas , 2020-04-17 21:23
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Jau daugiau kaip mėnesį besitęsiantis karantinas daugelį tarnybų privertė dirbti nuotoliniu būdu, ieškoti alternatyvių bendravimo, konsultavimo priemonių, o susitikimus su klientais perkelti į elektroninę erdvę. Tokiu principu paslaugas šeimoms, išgyvenančioms krizę, teikia ir Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) mobiliosios komandos (MK) specialistai.

„Karantino laikotarpiu į savo darbą turime žiūrėti itin lanksčiai, o krizę patiriančiai šeimai – tiek suaugusiems, tiek vaikams – suteikti visas būtinas paslaugas ir pagalbą. Tam išnaudojame visas galimybes“, – sako Panevėžio apskrities VTAS MK socialinė darbuotoja Monika Vasiliauskaitė.

MK darbas šiuo metu vyksta nuotoliniu būdu. Klientai konsultuojami telefonu, bendraujama mobiliosiomis programėlėmis, susitikimus pakeitė nuotoliniai vaizdo pokalbiai. Kaip sako MK specialistė, dirbanti su priklausomybę turinčiais asmenimis ar jų šeimos nariais Jolita Trepekienė, nors situacija nėra įprasta, tačiau savo funkcijas MK atlieka: siekiama išsamiai susipažinti su šeimos problemomis, užtikrinti efektyviausią pagalbą šeimai bei motyvuoti tėvus keisti gyvenimo būdą, tam, kad būtų užtikrintos geriausios sąlygos vaikams augti ir ugdytis.

„Turėjome atvejį, kai teko organizuoti vaiko susitikimą su tėvu. Be kitų savo funkcijų turėjome užtikrinti ir tai, kad būtų laikomasi visų karantino metu nustatytų taisyklių: dėvėti medicininę kaukę, vienkartines pirštines bei laikytis saugaus atstumo. Tai buvo iššūkis, tačiau kartu šis susitikimas davė daug naudos ir padėjo sudėlioti tolimesnius veiksmus, kaip bus organizuojama pagalba šeimai“, – darbo karantino metu specifiką aiškina MK socialinė darbuotoja.

MK pagal poreikį vyksta ir į vaiko laikinąją gyvenamąją vietą bei teikia pagalbą karantino metu. Jeigu poreikio vykti į vietą nėra, tada konsultacijos teikiamos nuotoliniu būdu.

MK specialistams sprendimų tenka ieškoti ne tik dirbant su krizę patiriančia šeima, bet ir organizuojant pagalbą jai. Svarbus ne tik vaiko teisių apsaugos specialistų, bet ir socialinių partnerių atsakingas požiūris į pagalbos šeimai teikimą karantino metu. „Bendradarbiaujant su socialinių paslaugų centrais, mūsų klientams nuotolinėmis ryšio priemonėmis teikiamos psichologo konsultacijos, o jeigu yra poreikis, sudaryta galimybė organizuoti ir tėvystės įgūdžių ugdymo mokymus/konsultacijas, naudojantis įvairiomis telekomunikacijos priemonėmis“, – sako M. Vasiliauskaitė.

Kai kuri pagalba suaugusiems šeimos nariams šiuo metu neteikiama, tad MK specialistės sako, turinčios numatyti ne tik šiuo metu, bet ir ateityje reikalingą pagalbą šeimai. „Teikiant rekomendacijas atvejo vadybininkui svarbu numatyti tolimesnius veiksmus, kurių bus imamasi, kai baigsis karantinas. Galbūt, klientas pirmą kartą pasiryžo gydytis nuo priklausomybės alkoholiui, o šiai dienai tokios galimybės nėra, todėl svarbu jį palaikyti, padėti išlaukti karantino pabaigos, neprarasti motyvacijos ir įgyvendinti užsibrėžtus tikslus,“ – sako MK specialistė, dirbanti su priklausomybę turinčiais asmenimis ar jų šeimos nariais.

Nors MK dirba su visa šeima, tačiau svarbiausia – vaikas ir pagalba jam, tad vaiko nuomonės išklausymui skiriamas ypatingas dėmesys ir ieškoma lanksčiausių būdų su juo bendrauti.

Priminsime, kad MK darbą su šeima pradeda, kai joje augančiam vaikui nustatomas vaiko apsaugos poreikis ir taikoma laikinoji priežiūra, taip pat, kai nustačius vaiko apsaugos poreikį, vaikas laikinai apgyvendinamas fizinio asmens šeimoje.



https://vaikoteises.lt/naujienos/naujienos/mobiliuju-komandu-specialistai-dirbdami-su-seima-isnaudojame-visas-galimybes.html



Rūta Karčiauskienė
Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus
Vyriausioji specialistė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN