2020 metų kultūros sostinė Trakai ir mažoji kultūros sotinė Skaudvilė Lietuvos valstybės atkūrimo šventę paminėjo kartu.

Naujienos: Renginiai , 2020-03-16 06:54
El. pašto adresas: antanas.gedvilas@gmail.com

Minint atkurtos Lietuvos trisdešimtmetį Trakuose, Salos pilies Vytauto Didžiojoje menėje susirinko žemaičiai. Svečius pasitiko Trakų muziejaus direktorė Alvyga Zmejevskienė su darbuotojai ir viešosios įstaigos ,,Karšuvos būtovė‘‘ prezidentas Antanas Gedvilas sveikindami atvykus į Gediminaičio Kęstučio įkurtą miestą Trakus ir Vytauto Didžiojo pastatytą pilį. Susirinkdami savo karaliaus Kęstučio įkurtame mieste, žemaičiai nutarė paminėti atkurtos Lietuvos valstybės šventę ir apdovanoti labiausiai nusipelniusius žemaičius. Ansamblis VISI, padedamas susirinkusių, sugiedojo Lietuvos himną ir žemaitišką giesmę- „Ir paauga žali leipa...“. Susirinkusius Lietuvos respublikos vyriausybės vardu nuoširdžiai pasveikino LR vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, LR Seimo vardu pasveikino Seimo narė, laikinosios žemaičių grupės pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė. Buvo prisiminta Žemaitijos ir visos Lietuvos istoriniai įvykiai dėl Tautos išlikimo ir valstybingumo išsaugojimo amžių bėgyje.
Po sveikinimų buvo pradėta apdovanojimų ceremonija. Į prezidiumą buvo pakviesta ,,Viešpatiečių grupė‘‘, kurią sudaro istorikai dr. Tomas Baranauskas ir Inga Baranauskienė, Mokslo enciklopedijų leidybos centro leidinių skyriaus vedėja Irena Stankevičienė, dailininkas Artūras Slapšys, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Pilietiškumo ugdymo skyriaus Vyriausiasis specialistas istorikas, majoras Donatas Mazurkevičius, VšĮ ,,Karšuvos būtovė‘‘ prezidentas Antanas Gedvilas. ,,Viešpatiečių grupė‘‘ 2012-2018 metais įgyvendino projektą ,,Viduramžių Lietuvos viešpačiai‘‘, kuriame surinkta informacija apie 57 svarbiausius Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovus, tuo pačiu pavadinimu išleista knyga, organizuojamos parodos.
Viešoji įstaiga ,,Karšuvos būtovė‘‘ įsteigė apdovanojimą ,,Žemaitijos kunigaikščių medalių kolekcija‘‘ panaudodama šio projekto medžiagą. Dailininkas Artūras Slapšys sukūrė Žemaitijos kunigaikščių Gerdvilo, Vykinto ir Almino medalių kolekciją, kurią pagamino įmonė ,,Cera‘‘. Apdovanojimą globoja Žemaitijos konfederacinės Karšuvos žemės- Tauragės regiono plėtros komisija, kurią sudaro Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių rajonų merai.
Renginio formatas nėra standartinis, todėl būtina paaiškinti renginio sumanymo detales. Trakų istorija yra žinoma, bet Skaudvilės istorinis ir geografinis supratimas yra mįslė, kaip ir abiejų miestų sąsaja. Skaudvilė yra parapijinis miestelis susikūręs prieš 260 metų šalia galingos Ivangėnų tvirtovės- buvusio Karšuvos žemių administracinio centro. Šios sukakties proga Skaudvilė buvo paskelbta mažąja kultūros sostine. Skaudvilės seniūnija globoja ir prižiūri šalia esantį istorinį archeologinį kompleksą, todėl Skaudvilė yra Karšuvos žemių šiandieninis kultūros centras. Viešoji įstaiga ,,Karšuvos būtovė‘‘ yra įkurta ir registruota pačioje Ivangėnų piliavietėje, todėl rūpinasi šio istorinio centro tyrinėjimais ir viešinimu. 13-14 amžiuje Žemaitija ir Žiemgala atsidūrė kryžiuočių Ordino apsuptyje, čia sprendėsi pagrindiniai istoriniai įvykiai. Žemaitijos kovų avangarde atsidūrė Karšuvos žemės nuo 1285 iki 1336 metų. Tai Prūsijos pasienis. Ivangėnų tvirtovės apimtis, geografinė padėtis, vietovių pavadinimai siejami su Gedimino ir jo karvedžių vardais, Gedimino pirminis titulas-Žemaitijos, Lietuvos ir Žiemgalos karalius. Paminėtos aplinkybės leidžia teigti, kad šioje tvirtovėje valdė Žemaitijos valdovai Gerdvilas, Alminas, nuo 1285 metų iki 1323 metų (Vilniaus įkūrimas), LDK valdovai Butigeidis, Butvydas, Vytenis ir Gediminas, iki 1336 metų (Pilėnų žūtis) Margiris. Tik 1422 metais, Vytautas Didysis Melno sutartimi susigrąžino Karšuvą į Lietuvos sudėtį, ją įvardindamas savo tėvonija- Kęstučio ir kitų Gediminaičių kilties vieta.
Apdovanoti buvo Žemaitijos ir Lietuvos kultūrai nusipelnę žmonės: Alma Adamkienė, Lietuvos Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė, LR Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, žemaičiai fizinių mokslų mokslininkai: Vladas Algirdas Bumelis, Romualdas Danielius, Valdas Sirutkaitis, Algirdas Juozapavičius, Pranas Šerpytis, Virginijus Šikšnys, istorikai Inga Baranauskienė, Tomas Baranauskas, Virginijus Jocys, menininkai: Rimantas Dichavičius, Jonas Jankauskas, aktorius Juozas Budraitis, dailininkai Alfonsas Čepauskas, Artūras Slapšys, muzikologas Vaclovas Juodpusis, atlikėjai; Evaldas Vyčinas, Daiva Vyčinienė, kultūros darbuotojai; Zita Kelmickaitė, Edmundas Žalpys, Liudvikas Gadeikis, redaktoriai; Loreta Urbonienė, Stasys Kašauskas, literatūrologė Viktorija Daujotytė Pakerienė, skulptorė prof. Daliūtė Ona Matulaitė, partizanų metraštininkas Albinas Kentra, raitelis Vaidotas Digaitis, alpinistas Vladas Vitkauskas, lakūnas Jurgis Kairys, ilgametė žemaičių kultūros draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkė Dalia Juodkaitė Dirgėlienė, kadenciją baigęs Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis, į užtarnautą poilsį išėjęs Skaudvilės seniūnas Virginijus Budvytis, ilgametis Kaziuko ir Tautų mugių organizatorius Vytenis Urba. apdovanoti po mirties: Karalius Kęstutis ir Birutė , kraštotyrininkas Norbertas Vėlius.
Visus kovojusius dėl Tautos išlikimo ir valstybingumo išsaugojimo visada lydėjo supratimas- Patria Uno (Tėvynė viena). Išlik, būk laisva Tėvyne per amžius. Su Valstybės nepriklausomybės atkūrimo diena.

VšĮ ,,Karšuvos būtovė‘‘ prezidentas Antanas Gedvilas


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN