Knygų mugėje – Kražių kolegijos šaltinių pristatymas

Naujienos: Švietimas , 2020-02-24 17:43
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Vasario 21-ąją Vilniaus knygų mugėje vyko knygos „Kražių kolegijos šaltiniai, saugomi Jėzaus Draugijos archyve Romoje, 1608–1700, T. I, 1 dalis“ pristatymas. Naujausią knygą pristatė patys rengėjai – Darius Antanavičius (Lietuvos istorijos institutas) ir Živilė Nedzinskaitė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas). Diskusiją moderavo Arūnas Brazauskas (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka).
Kražių jėzuitų kolegija, veikusi 1616–1773 m., paliko gilius pėdsakus XVII–XVIII a. Žemaitijos dvasiniame ir kultūriniame gyvenime. 1773 m. panaikinus jėzuitų ordiną ir 1795 m. Rusijos imperijai įvykdžius Lietuvos valstybės okupaciją, per visą XIX a. iš esmės vyko Kražių jėzuitų kurto ir puoselėto dvasinio bei materialaus paveldo nykimas. To paveldo atminimas pasiekė mūsų laikus įvairiais pavidalais, tačiau svarbiausi iš jų yra rankraštiniai šaltiniai, kurie liudija Kražių jėzuitų darbus. Šia knyga pradedama nauja mokslinė serija Kražių kolegijos istorijos ir veiklos paminklai/Monumenta historiam et acta collegii Crosensis spectantia. Naująją seriją pradeda Kražių kolegijos šaltiniai, saugomi Jėzaus Draugijos archyve (Archivum Romanum Societatis Iesu, ARSI) Romoje. Dėl didelės apimties visa ARSI saugoma Kražių medžiaga padalyta į dvi dalis: pirmoji apima laikotarpį iki 1700 m. imtinai, antroji – iki kolegijos uždarymo 1773 m. Šie šaltiniai yra pagrindas, be kurio neįmanoma pažinti Kražių kolegijos įsteigimo ir veiklos istorijos.
Artimiausiu metu yra ketinama išleisti dar vieną serijos tomą, kuriame bus paskelbtas iki šiol tik fragmentiškai publikuotas 1695 m. Kražių rankraštis.

Vyr. specialistė Aistė Mažonienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN