Telšių Saulėtekio autobusų stotelės įrengimas: interpretacijas paneigiame faktais

Naujienos: Savivalda , 2020-02-04 19:17
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Viešojoje erdvėje jau kurį laiką skleidžiama tendencinga ir tiesos neatitinkanti informacija dėl Saulėtekio gatvės autobusų stotelės su apsisukimo aikštele ir pėsčiųjų taku statybos. Kai kuriuose pranešimuose gyventojai klaidinami tikrovės neatitinkančiais teiginiais, esą objektas nebuvo reikalingas visuomenei, o už 93 tūkst. eurų padarytas tik vienas nedidelis darbas – pastatyta autobusų laukimo stotelė.

Telšių rajono savivaldybė yra pakanti kritikai ir gerbia kiekvieno asmens teisę turėti nuomonę ir ją reikšti, tačiau visuomenei skleidžiama informacija privalo atitikti realius faktus ir neklaidinti gyventojų. Visuomenės interesą būti informuotai tinkamai saugo ir garantuoja pagrindinis mūsų šalies įstatymas – Konstitucija. Todėl pateikiame gyventojams išsamią ir tikslią informaciją dėl minėto objekto įrengimo.


POREIKĮ STOTELEI IŠREIŠKĖ ĮSTAIGOS

Reaguodama į skleidžiamą informaciją, Telšių rajono savivaldybė akcentuoja pagrindinę priežastį, kodėl stotelė buvo įrengta – to prašė visuomenė.

Poreikis stotelei įrengti kilo jau prieš kelerius metus.

2016 m. spalio 14 dieną Telšių rajono savivaldybė gavo raštišką Telšių „Ateities“ progimnazijos prašymą. Rašte teigiama: „Į Telšių „Ateities“ progimnaziją viešuoju transportu atvykti sunku, Artimiausia stotelė Luokės gatvėje. Mokiniams, atvykstantiems į mokyklą, sportininkams, lankantiems futbolo, plaukimo treniruotes, tenka toli eiti pėsčiomis ir pereiti labai judrią Luokės gatvę. Esant galimybei prašome organizuoti miesto autobuso maršrutą Saulėtekio gatve bei įrengti stotelę prie progimnazijos.

2016 m. spalio 17 dieną gautas VšĮ „Telšių futbolo ateitis“ prašymas, kuriame, be kita ko, teigiama: „Mūsų futbolo treniruotes lanko vaikai iš viso Telšių rajono, kuriuos dažniausiai atveža tėvai arba atvyksta viešuoju transportu. Tačiau, pastaruoju metu, kai didėja vaikų skaičius ir keičiasi treniruočių grafikai, vis dažniau išgirstame nusiskundimų iš tėvelių, kad viešuoju transportu į „Ateities“ progimnaziją atvykti sunku, dėl ko tėvai nerimauja ir vaikai iki 10 metų praktiškai vieni nevažinėja. Artimiausia stotelė Luokės gatvėje. Ne tik mūsų auklėtiniam lankantiems futbolo treniruotes, bet ir mokiniams, atvykstantiems į mokyklą, sportininkams, lankantiems plaukimo treniruotes, tenka toli eiti pėsčiomis ir pereiti labai judrią Luokės gatvę, kas natūraliai kenkia. Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, prašome, esant galimybei, įrengti autobuso stotelę prie „Ateities“ progimnazijos (nuo stadiono pusės) ir organizuoti miesto autobuso maršrutą Saulėtekio gatve“.

Pažymėtina, kad stotelė reikalinga vaikams, o ne statybinėms įmonėms, politikams ar savivaldybės darbuotojams. Stotelė įrengta greta Telšių „Ateities“ progimnazijos, greta baseino, greta dirbtinės dangos stadiono, kuriame treniruojasi ir žaidžia VšĮ „Telšių futbolo ateitis“ auklėtiniai.

Pažymėtina, kad naujoji autobusų sustojimo stotelė taip pat reikalinga Telšių sporto ir rekreacijos centro auklėtiniams: iš 381 moksleivio beveik ketvirtadalis, 22 procentai, privalo nuolat treniruotis baseine: 43 plaukimo, kaip sporto šakos, moksleiviai, 28 šiuolaikinės penkiakovės (trikovės) šakos ugdytiniai. Be to, lankyti baseiną privaloma ir 13 kitos sporto šakos – irklavimo moksleivių. Pažymėtina ir tai, kad Telšių rajono savivaldybė su rėmėju įgyvendina socialinę akciją „Antrą klasę baigi – plaukti moki!“ – kasmet net apie 400 Telšių rajono antrokų nuolat keliauja į „Ateities“ progimnazijos baseiną mokytis plaukti.

Ne visi tėvai turi automobilius, kuriais gali vežioti vaikus – dalis naudojasi visuomeniniu transportu. Visuomeninio transporto poreikį patvirtina ir 2019 metais Telšių miesto vietinio susisiekimo maršrutais važiavusių asmenų kiekis: asmenys, neturintys teisės į lengvatas, važiavo 197 tūkst. 498 kartus, keleiviai, turintys 100 proc. lengvatą, važiavo 479 tūkst. 621 kartus, turintys 80 ir 50 proc. lengvatas – 2 tūkst. 995 kartus.

elevizijoje klaidingai teigta, kad stotelė įrengta laukuose, kuriuose nėra gyvenamųjų namų. Pažvelkite į nuotraukas – stotelė įrengta greta mokyklos, dirbtinės dangos stadiono, šalia gyvenamųjų namų.

OBJEKTUI PRITARĖ KOMISIJŲ NARIAI

Į Telšių „Ateities“ progimnazijos ir VšĮ „Telšių futbolo ateitis“ minėtus prašymus buvo reaguota operatyviai.

2016 m. spalio 21 d. organizuota Saugaus eismo komisija, kurioje svarstyti minėti įrengti stotelę. Komisijos nariai bendru sutarimu pritarė miesto autobuso maršrutui ir stotelės įrengimui Saulėtekio gatvėje.

2016 m. lapkričio 10 d. klausimą dėl aikštelės įrengimo svarstė Keleivinio transporto komisija. Jos nariai vienbalsiai pritarė siūlymui kreiptis į Statybos ir urbanistikos skyrių dėl išlaidų paskaičiavimo 2 autobusų stotelėms, pėsčiųjų perėjai ir apsisukimo aikštelei su autobusų stotele įrengti.

2017 m. kovo 17 d. Statybos ir urbanistikos skyrius informavo Keleivinio transporto organizavimo komisiją, jog Telšių rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių, gatvių bei pėsčiųjų ir dviračių takų apžiūros, jų būklės įvertinimo bei lėšų poreikio nustatymo joms tiesti, taisyti (remontuoti), prižiūrėti nuolatinė komisija apsvarstė prašymą. Siekiant objektyviai parinkti autobusų stotelės (stotelių) įrengimo vietą ir nustatyti reikalingą lėšų poreikį, komisija bendru sutarimu nutarė 2017 m. atlikti projektavimo darbus. Projektavimo darbai finansuoti iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos skiriamų lėšų.

STOTELĖS SU AIKŠTELE IR TAKU ĮRENGIMUI PRITARĖ TARYBOS NARIAI

Sprendimas įrengti stotelę buvo apgalvotas, priimtas apsvarsčius komitetuose ir patvirtinus Telšių rajono savivaldybės taryboje.

2018 m. kovo 29 d. Telšių rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. T1-65 patvirtintas 2018 m. vietinės reikšmės kelių (gatvių) priežiūros ir plėtros objektų sąrašas, į kurį buvo įtrauktas Saulėtekio g. kapitalinis remontas (autobusų sustojimo aikštelė). Tarybos nariai pritarė, kad toks objektas yra reikalingas.

DARBAI NUPIRKTI PIGIAU NEI NUMATYTA PROJEKTE

Akcentuotina, kad Saulėtekio gatvės autobusų stotelės su apsisukimo aikštele ir pėsčiųjų taku darbai buvo atlikti pigiau, nei paskaičiuota projektuojant.

2018 m. liepos 18 d. parengta Saulėtekio gatvės autobusų stotelės su apsisukimo aikštele ir pėsčiųjų taku statybos projektavimo užduotis.

2018 m. liepos 20 d. pasirašyta sutartis su bendrove, kuri įsipareigojo atlikti autobusų apsisukimo aikštelės Saulėtekio g. statybos projekto parengimo paslaugas. Pažymime, kad apskaičiuota objektinė sąmata buvo 105 tūkst. 203,99 eurų su PVM.

2019 m. sausio 17 d. priimtas bendrosios projekto ekspertizės aktas, kuriame teigiama, kad stotelės supaprastintas projektas atitinka reikalavimus, projektą galima tvirtinti.

2019 m. sausio 31 d. Telšių rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. T1-15 patvirtintas 2019 m. kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis finansuojamų vietinės reikšmės kelių (gatvių) tiesimo, rekonstravimo, taisymo (remonto), priežiūros ir saugaus eismo užtikrinimo objektų sąrašas, į kurį įtrauktai Saulėtekio stotelei numatyta skirti 112 tūkst. 700 eurų. Tam pritarė Telšių rajono savivaldybės tarybos nariai.

Telšių rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. T1-397 išdėstyta minėtos programos nauja redakcija, kurioje stotelei numatyta suma buvo 93 tūkst. 100 eurų – sumažinta beveik dvidešimčia tūkstančių eurų (atlikus viešųjų pirkimų procedūras, atlikus viešuosius pirkimus vadovaujantis viešųjų pirkimų įstatymu). Tam pritarė Telšių rajono savivaldybės tarybos nariai.

VIEŠAJAME PIRKIME GALĖJO DALYVAUTI VISI PAGEIDAUJANTYS

Viešojoje erdvėje interpretuojama, kodėl viešajame pirkime dalyvavo tik viena bendrovė. Paaiškiname: biudžetinės įstaigos jau kurį laiką susiduria su rangovų trūkumu – savivaldybė netgi mažos vertės darbams atlikti neranda statybinių organizacijų, todėl nuo 2019 metų savo iniciatyva viešina mažos vertės pirkimus net ir socialiniame tinkle „Facebook“. Rangovai mažai domėjosi ir galimybe atlikti Saulėtekio gatvės autobusų stotelės su apsisukimo aikštele ir pėsčiųjų taku darbus.

Įvykių seka:

2019 m. vasario 20 d. parengta pirkimo paraiška Saulėtekio gatvės autobusų stotelės su apsisukimo aikštele ir pėsčiųjų taku statybos darbams.

2019 m. kovo 19 d., vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu, paskelbtas mažos vertės pirkimas. Pirkimas buvo skelbiamas viešai, pirkime galėjo dalyvauti visi pageidaujantys potencialūs rangovai. Pirkimą peržiūrėjo 6 kelių tiesimu užsiimančios statybinės organizacijos, pasiūlymą pateikė viena kelius tiesianti bendrovė.

2019 m. kovo 25 d. atplėštas gauto pasiūlymo vokas. Pasiūlymo suma neviršijo skaičiuojamosios projekto kainos, kuri, kaip minėta, buvo 105 tūkst. 203,99 eurų, todėl pasiūlymas priimtas.

2019 m. balandžio 16 d. su statybos bendrove pasirašyta fiksuotos kainos statybos rangos darbų sutartis. Sutarties kaina – 93 tūkst. 49 eurai (iš šios sumos 16 tūkst. 149 eurus sudaro pridėtinės vertės mokestis (PVM)).

Atliekant darbus, buvo pakoreguotas techninis projektas, pakeisti sprendiniai, sumažintas gazoninių bortelių kiekis ir padidintas kelio bortų kiekis, įrengtas papildomas drenažas, panaikintas atviras griovys. Pakeitimai yra natūralus procesas vykdant statybos darbus.

2019 m. lapkričio 27 d. pasirašytas baigiamasis atliktų darbų priėmimo-perdavimo aktas. Pastabų nebuvo.

Taip pat pažymėtina, kad buvo vykdoma objekto techninė priežiūra – tikrinti darbų kiekiai, kokybė ir kt.), pažeidimų nenustatyta.

AKCENTUOJAME – PASTATYTA NE TIK STOTELĖ

Gyventojams formuojama klaidinga nuomonė, esą savivaldybė už didžiules lėšas pastatė tik autobusų sustojimo paviljoną. Akcentuojame, kad taip pat buvo naujai daromas ir asfaltuojamas kelias – apsisukimo aikštelė ir pėsčiųjų takai. Tokie darbai kainuoja gana brangiai.

Vardijame dalį atliktų darbų: paruošiamieji darbai, žemės darbai,. Įrengiant autobusų apsisukimo aikštelės konstrukciją, atlikti šie darbai: kelio sankasos įrengimas, skaldos pagrindo sluoksnio įrengimas, gatvės bortų įrengimas, asfalto dangos įrengimas. Įrengiant keleivių laukimo paviljoną ir pėsčiųjų tako konstrukcijos įrengimą, atlikta: apsauginio šalčiui atsparaus sluoksnio įrengimas, skaldos atsijų sluoksnio įrengimas, betoninių trinkelių dangos įrengimas pritaikant dangą asmenims su negalia, vejos bortų įrengimas. Taip pat įrengti pagal gatvės važiuojamąją dalį drenažo tinklai ir pralaida.

Vykdant baigiamuosius darbus, atlikta: vejos įrengimas, vertikalus ženklinimas, autobusų laukimo paviljono įrengimas, atlikti geodeziniai matavimai, kadastrinių matavimų bylos parengimas. Darbų atlikta už 76 tūkst. 900 eurų, likusią sumą sudaro pridėtinės vertės mokestis (PVM).

Darbai buvo atliekami pagal patvirtintą grafiką. Visi numatyti statybos darbai atlikti pagal rangos sutartį, laiku ir kokybiškai.


KASDIEN VAŽIUOJA KELIASDEŠIMT MARŠRUTŲ

Tam tikri asmenys gyventojams viešojoje erdvėje formuoja klaidingą nuomonę, esą naujoji autobusų stotelė stovės nenaudojama. Tai – netiesa.

Į Saulėtekio gatvėje įrengtą autobusų stotelę jau dabar kasdien važiuoja keliasdešimt maršrutų: per dieną 37 reisai vykdomi į Telšių miesto pusę, 3 – į Viešvėnus, 8 – į Rainius.

Pažymėtina ir tai, kad skundą dėl neva esančių pažeidimų vykdant darbus buvo gavusi Finansinių nusikaltimų tarnyba. Ji 2019 m. rugpjūčio mėnesį kreipėsi į Telšių rajono savivaldybę prašydama pateikti su viešuoju pirkimu susijusius duomenis. Duomenys buvo pateikti, negauta jokios informacijos apie galimus pažeidimus.


DĖL TELEVIZIJOS LAIDOS

Per televiziją rodytoje laidoje gyventojams tendencingai bandyta suformuluoti nuomonę, esą savivaldybės darbuotojai nenorėjo bendrauti su žurnalistais. Tai – netiesa. Laidos rengėjai filmavimą derino iš anksto, patys nurodė dieną ir laiką, kada atvyks. Mielai priimame ir bendraujame su visais žurnalistais – šią pareigą numato įstatymai. Savivaldybės atstovai laidos rengėjus informavo, kad tą dieną, kurią laidos rengėjai pageidauja atvykti, vadovai bus išvykę į susitikimą su Prezidentu Gitanu Nausėda. Laidos rengėjai buvo informuoti iš anksto, kad interviu duos Statybos poskyrio atstovas.

Televizijos laidos darbuotojai savivaldybėje užtruko beveik valandą, pokalbio su Statybos poskyrio vedėju Adomu Žvirzdinu metu žurnalistams buvo pateikta išsami informacija ir paaiškinimai, kurie, deja, laidoje nebuvo parodyti. Klaidingai visuomenė laidoje informuota ir apie neva per mažą sudėtų bortelių kiekį, apie tai, kad darbuotojo, kuris filmuosis, buvo ieškoma per kelis kabinetus – buvo užeita tik į vieną kabintą, kuriame žurnalistų laukė Statybos poskyrio vedėjas. Iš kabineto buvo nueita į salę, kurioje vyko filmavimas.

Telšių rajono savivaldybė pastebi, jog, pateikiant neobjektyvią ir tendencingą informaciją, jau ne kartą siekta suklaidinti rajono gyventojus ir suformuluoti jiems neigiamą nuomonę apie Telšių rajono savivaldybės veiklą. Prašome telšiškių išlikti budriais ir nepasiduoti galimoms provokacijoms: viešoji nuomonė privalo būti formuojama žiniomis, atitinkančiomis tikrovę, o ne interpretacijomis.

SKAISTĖ SADONYTĖ

El. p. skaiste.sadonyte@telsiai.lt
Tel.: (8 444) 22365
šaltinis: http://www.telsiai.lt/go.php/lit/Sauletekio-autobusu-stoteles-irengimas-interpretacijas-paneigiame-faktais


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN