Lietuviai pritaikė unikalų sprendimą, mažinantį išeikvojamos energijos kiekį

Naujienos: Mokslas , 2019-12-27 10:51
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Tarptautinės energijos agentūros duomenimis, per pastarąjį dvidešimtmetį vien vėsinimo sistemų sunaudojamos energijos kiekis padidėjo du kartus, o iki 2040 m. šis skaičius dar kartą dvigubės. Energijos taupymas ir tvarumas tapo vienu svarbiausių iššūkių statybų sektoriui, ieškančiam būdų stiklines konstrukcijas paversti draugiškesnėmis aplinkai. Unikalų tvarių stiklinių pastatų sprendimą pritaikė ir Skandinavijai pristatė lietuviško kapitalo fasadų konstrukcijų projektavimo, gamybos ir montavimo bendrovė „Staticus“. Inovatyvi lietuvių pritaikyta šilumą sulaikanti technologija leis sumažinti išeikvojamos energijos kiekį.

Šiaurės ir Rytų Europoje analogų neturintys sprendimai

„Tvarumas tampa vis svarbesniu kriterijumi projektuojant pastatus ir čia didelę reikšmę turi jų fasadai, – sako „Staticus“ generalinė direktorė Aušra Vankevičiūtė. – Norint patalpose išlaikyti kuo daugiau natūralios šviesos, pastato fasadui pasirenkamas stiklas, kuris tradiciškai ne tik puikiai praleidžia šviesą, bet ir šilumą tiek į pastato vidų, tiek ir į išorę. Siekiant, kad dideli langai prisidėtų prie racionalaus energijos vartojimo, „Staticus“ inžinieriai pritaikė sandarų dvigubą fasadą, kuris ne tik reikalauja mažiau priežiūros, bet ir užtikrina aukštesnius techninius parametrus. Tokiu būdu žiemą neteks rūpintis papildomu šildymu, o vasarą – sukti galvos dėl įkaitusių patalpų vėsinimo.“

Pasak A. Vankevičiūtės, projektuoti tvarius pastatus ir gaminti energiją taupančius technologinius sprendimus yra sudėtingas, tačiau būtinas procesas, prisidedantis prie aplinkos tausojimo.

Lietuviai pirmieji Šiaurės ir Rytų Europoje pagal „Closed cavity facade“ technologiją pagamino sandarias dvigubo elementinio fasado konstrukcijas ir pritaikė jas Norvegijos sostinėje statomam sudėtingos architektūros projektui VIA. Pumpuojant sausą orą, dvigubo fasado viduje sukuriamas ir palaikomas viršslėgis, didesnis nei įprastas atmosferos slėgis. Dvigubo fasado sistema leis užtikrinti ne tik gerą šviesos pralaidumą, siekiantį net 64 proc., bet ir aukštą šiluminę varžą. Taip pat bus pasiekiamos mažos energinės sąnaudos šiltuoju ir šaltuoju metų laiku.

Dėl sandaraus dvigubo elementinio fasado gamybos patalpose minimizuojamas dulkių kiekis. Daug dėmesio skiriama ne tik pastato tvarumui, bet ir jo dizainui. Dvigubo fasado sprendimai suteikia išskirtinumo. Pastatą taip pat puoš titanu padengto nerūdijančio plieno ir natūralaus akmens apdaila.

Projektą pristatė pasaulinėje konferencijoje

Lietuvių įmonės „Staticus“ projektas VIA buvo pristatytas Šveicarijoje vykusioje tarptautinėje pažangių fasadų konferencijoje „Advanced Building Skins“, pritraukusioje daugiau nei 600 fasadų srities profesionalų iš beveik 50 pasaulio valstybių. Konferencijoje buvo aptariamos ir pristatomos naujausios tvarių pastatų projektavimo tendencijos bei svarbūs pokyčiai.

„Staticus“ koncepcijų dizainerė Enisa Rondic, koncepcijų vadovas Gediminas Putnikas ir inžinierius-projektuotojas Domas Valiukas pristatė net keturis inovatyvius projektus, kuriuos sieja tema „Energiškai efektyvių fasadų dizainas: atvejų Švedijoje ir Norvegijoje analizė“. Be minėtojo VIA, konferencijoje taip pat pristatytas Brynsengo mokyklos projektas Norvegijoje – pirmasis Europoje viešosios paskirties pastatas, pasižymintis neigiama grynąja energine emisija, bei projektai Švedijoje – „Kuggen“ ir „Prisma“ su pritaikyta išmaniąja saulės šviesos kontrole.

--

Kontaktai žiniasklaidai:
Komunikacijos agentūra ADVERUM
Projektų vadovė Gintarė Dargienė
Tel. +370 616 26547
El. paštas: gintare@adverum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN