Šeimos kortelė: apie ją žino dauguma Lietuvos gyventojų

Naujienos: Verslas , 2019-12-23 22:10
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Nuolaidas gausioms ir negalią turinčius vaikus auginančioms šeimoms užtikrinanti Šeimos kortelė yra girdėta net 74 proc. Lietuvos gyventojų ir 93 proc. šeimų, kurios turi teisę ją užsisakyti, parodė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu atlikta reprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa.

Apklausa buvo siekiama išsiaiškinti, ar gyventojai yra informuoti apie galimybę gausioms ir negalią turinčius vaikus auginančioms šeimoms naudotis Šeimos kortele ir jos partnerių suteikiamomis privilegijomis, ar žino Šeimos kortelės atsiradimo tikslus, kaip vertina suteikiamas naudas.

„Iš apklausos matyti, kad gyventojai yra gerai informuoti apie Šeimos kortelę ir jos teikiamas naudas, dauguma žmonių sutinka, kad šeimoms su vaikais reikia papildomų nuolaidų ir privilegijų. Net 81 proc. kortelę užsisakiusių ir ja besinaudojančių šeimų teigia esančios patenkintos gaunama nauda, bet neužsisakiusiems dar šiek tiek trūksta informacijos, kokią apčiuopiamą naudą gali suteikti Šeimos kortelė. Norėdami atliepti šeimų lūkesčius nuolat sudarome naujas sutartis su šeimoms draugiškomis įmonėmis ir šiuo metu Šeimos kortelė turi jau 142 partnerius visoje Lietuvoje“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Visas nuolaidas galima rasti www.seimos-kortele.lt skiltyje „Nuolaidų ir lengvatų paieška“.

Šiuo metu Šeimos kortelę jau yra užsisakiusios per 14 tūkst. gausių ar negalią turinčius vaikus auginančių šeimų.

Šeimos kortelė skirta gerovei didinti

Visuomenės nuomonės agentūros „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa parodė, kad 82 proc. gyventojų sutinka su teiginiu, kad vaikus auginančioms šeimoms reikia papildomų privilegijų ar naudų. Iš šeimų, turinčių teisę gauti Šeimos kortelę, su šiuo teiginiu sutiko 91 proc. apklaustųjų.

Gyventojai taip pat yra gana gerai informuoti apie Šeimos kortelę: kad yra girdėję apie tai patvirtino 74 proc. visų apklaustų respondentų ir 93 proc. apklaustų šeimų, turinčių teisę gauti šią nuolaidų kortelę.

Žmonių, turinčių informacijos apie Šeimos kortelę, buvo pasiteirauta, ar jie žino apie jos sukūrimo tikslus. Paaiškėjo, kad apie tikslus žino arba kažką girdėjo 90 proc. apklaustų žmonių ir 96 proc. respondentų iš gausių arba negalią turinčius vaikus auginančių šeimų.

Paprašyti įvertinti, ar kortelė sukurta labiau skurdui įveikti, ar šeimos gerovei didinti, gyventojai rinkosi gana skirtingai, bet skalėje nuo 1 iki 10, kur vienetas atspindi „skurdo mažinimo tikslą“, o dešimtukas – „gerovės didinimą“, bendras vertinimų vidurkis siekė 5,56 tarp visų apie kortelę žinančių respondentų ir 6,70 – tarp šeimų, kurios turi teisę į Šeimos kortelę. Tai reiškia, kad daugiau žmonių mano, jog Šeimos kortelė skirta šeimos gerovei didinti.

Paklausti apie Šeimos kortelės suteikiamų naudų žinomumą, 48 proc. visų respondentų, girdėjusių apie kortelę, teigė žinantys naudas. Iš gausių ir negalią turinčius vaikus auginančių šeimų naudas žino 76 proc. respondentų. Informacijos apie Šeimos kortelę pakanka 51 proc. apie kortelę girdėjusių apklaustų respondentų ir 60 proc. šeimų, kurios turi teisę gauti kortelę.

Labiausiai nori nuolaidų pramogoms

Šeimos, kurios naudojasi Šeimos kortele, teigia, kad joms naudingiausios nuolaidos ar lojalumo programos didžiuosiuose prekybos centruose, taip pat nuolaidos kasdienėms maisto prekėms, laisvalaikio ir pramogų paslaugoms, kanceliarinėms prekėms bei vaikų užimtumo paslaugoms.

Dažniausiai užsisakyti Šeimos kortelę paskatina įprotis naudotis įvairiomis nuolaidų kortelėmis, nes dar viena kortelė – tik papildoma nauda: taip atsakė 54 proc. užsisakiusiųjų kortelę. 47 proc. respondentų įgyti Šeimos kortelę paskatino patinkanti pati projekto idėja. 33 proc. apklaustųjų sudomino informacija girdėta žiniasklaidoje, įvairiose institucijose.

84 proc. šeimų, užsisakiusių Šeimos kortelę, teigia besinaudojančios kortelės teikiamomis nuolaidomis ir privilegijomis, 81 proc. šeimų, besinaudojančių kortele, teigia esantys patenkinti gaunama nauda: 25 proc. – labai patenkinti, 56 proc. – greičiau patenkinti.

Neužsisakę Šeimos kortelės respondentai dažniau nurodė nematantys realios apčiuopiamos ekonominės naudos (39 proc.), neturintys pakankamai informacijos (31 proc.) arba negalintys patogiai pasinaudoti nuolaidų pasiūlymais, nes nesinaudoja paslaugomis, kurioms siūlomos nuolaidos, ar neperka vietose, kur taikomos nuolaidos (24 proc.).

Klausiamos, kokių nuolaidų labiausiai norėtų, šeimos, turinčios teisę gauti kortelę, minėjo tokias: 59 proc. nuolaidas pramogoms, 34 proc. – maisto produktams, kasdienėms prekėms, 31 proc. didesnio nuolaidų kiekio apskritai, 24 proc. nuolaidų vaikų švietimui, 15 proc. – transportui, kurui, 15 proc. – drabužiams, avalynei.

Kaip gauti Šeimos kortelę?

Prašymą gautą Šeimos kortelę galima pildyti interneto svetainėje www.spis.lt arba rašyti raštu ir siųsti Socialinių paslaugų priežiūros departamentui (SPPD) adresu A. Vivulskio g. 13, Vilniuje. Prašymą pateikti galima ir atvykus nurodytu adresu.

Šeimos kortelė pagaminama ir atsiunčiama per 30 darbo dienų nuo teisės gauti kortelę patvirtinimo. Jeigu prašymas kortelei gauti buvo pildomas ne internetu, o raštu, tuomet kortelės pagaminimas ir atsiuntimas gali užtrukti šiek kiek ilgiau.

Šeimai išduodama viena nemokama kortelė – ja gali naudotis visi asmenys šeimoje, kurių vardai ir pavardės nurodyti ant kortelės. Tais atvejais, kai šeimos narių daugiau nei 6, išduodamas kortelės tęsinys – antra kortelė, kurioje nurodomas pareiškėjas ir pirmoje kortelėje nenurodyti šeimos nariai. Partnerių lojalumo sistemose šios dvi kortelės vertinamos kaip viena, turinti tą patį brūkšninį kodą. Ji naudojama tik tuo atveju, kai šeima nori pasinaudoti nuolaidomis, kurių suteikimui partneris prašo pateikti asmens tapatybę įrodantį dokumentą kiekvienam šeimos nariui.

Pritaikant Šeimos kortelės nuolaidas ir lengvatas, šeima gali būti paprašyta pateikti asmens tapatybę įrodantį dokumentą: pasą, asmens tapatybės kortelę, vairuotojo, moksleivio, studento ar neįgaliojo pažymėjimą.

Kiekvienas šią kortelę turinčios šeimos narys nuo 6 metų amžiaus gali gauti ir naudotis papildoma Šeimos kortele. Pilnamečiai šeimos nariai papildomą kortelę gali užsakyti taip, kaip ir pirmąją – pildyti prašymą interneto svetainėje www.spis.lt arba rašyti raštu ir siųsti prašymą Socialinių paslaugų priežiūros departamentui.

Svarbu žinoti, kad už papildomos kortelės gamybą ir siuntimą reikia sumokėti 1,64 Eur pavedimu į SPIS sistemoje nurodytą sąskaitą (Socialinių paslaugų priežiūros departamentas, Swedbank, AB, sąskaitos numeris LT36 7300 0101 5987 7233, mokėjimo paskirtis – už papildomos kortelės gamybą ir siuntimą Vardenio Pavardenio kortelės turėtojo vardu). Papildomą kortelę šeima gaus per 30 darbo dienų nuo apmokėjimo..



Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija
A. Vivulskio g. 11, LT-03610 Vilnius
socmin.lrv.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN