Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje įgyvendintas projektas „Para kultūroje“

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2019-12-08 14:38
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje įgyvendintas projektas „Para kultūroje“. Į projekto veiklas buvo net įtraukta net 1,4 tūkst. dalyvių, kurie turėjo galimybę ne tik susipažinti ir išbandyti skirtingų kultūrinių sričių veiklas, bet ir dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse.
Projektą sudarė keturi renginiai, trukę po 24 val. – parą. Įvairaus amžiaus grupių žmonės įsitraukė į temines teatro/kino, muzikos, šokių, mados/dailės ir technologijų veiklas.
„Pirmiausia norėjosi, kad jaunimas galėtų išbandyti įvairias kultūros sritis. Vėliau ėmėme svarstyti, kad ir vyresnio amžiaus žmonės ne visada turi galimybę dalyvauti tokio pobūdžio renginiuose. Tad dalyvauti pakvietėme jaunimą, ir tėvus su vaikais, ir senjorus“, – pasakojo projekto autorė ir iniciatorė Brigita Barkauskaitė.
Renginiuose įvairių sričių profesionalai pasidalijo savo patirtimi su kretingiškiais ir miesto svečiais.

Kino ekranas

Lapkričio 8–9 d. kretingiškiai ir miesto svečiai dalyvavo pirmajame projekto renginyje „Kino ekranas“. Renginių maratonas prasidėjo neformaliu pokalbiu „Populiarumas, Youtube ir aš“ su Neimuntu Garjoniu. Toliau sekė improvizacijos „Aš dėmesio centre“ su aktore Skaiste Vievese, o vakaro emocine kulminacija tapo susitikimas su aktoriumi Giedriumi Savicku. Renginys, prasidėjęs neformaliu pokalbiu, baigėsi romantinės komedijos – „Ir visi jų vyrai“ peržiūra. Tada laukė naktis bibliotekoje, kurios metu gimnazinių klasių moksleiviai, padedami aktorių Ainos Norgilaitės, Andriaus Gecevičiaus, Eimanto Antulio ir prodiuserės Brigitos Beniušytės, mokėsi filmo kūrimo subtilybių bei dalyvavo atrankoje. Per 12 val. jaunimui pavyko sukurti klipą, pavadintą „Dugnas“. Kitą dieną vyko teatrinės pratybos, interaktyvaus šokio spektaklis, meninė programa, edukacinės pratybos.

Muzikos faktorius

Lapkričio 15–16 d. vyko antrasis renginių maratonas – „Muzikos faktorius“. Įdomi, spalvinga, turininga programa sudomino didžiulį būrį muzikos mylėtojų. Renginys prasidėjo jaunų šeimų fotosesija „Garsiai skambančios Kalėdos“. Programą tęsė muzikinės pratybos mažyliams, neformalūs pokalbiai jaunimui su atlikėju Luku Zažecku, Alen Chicco. Vakaro programą užbaigė neformalia diskusija ir muzikinė atlikėjos Ievos Zasimauskaitės programa. Nuo 21 iki 7 val. ryto muzikuojantis jaunimas, padedamas atlikėjo Omerto, muziką mylinčių Arnoldo Bružo ir Mindaugo Orlovo, dalyvavo muzikos kūrimo dirbtuvėse: kūrė melodiją, žodžius, įrašinėjo instrumentų skambesį ir balsus. Sekmadienį kretingiškiai ir miesto svečiai buvo pakviesti dalyvauti muzikinėse pratybose „Afro būgnų ratas“, įvairiose edukacinėse veiklose.

Šokio scena
Lapkričio 22 d. biblioteka tapo šokių scena. Vyko šokių pamokos mamoms su mažyliams, šokių treniruotės jaunimui „Kangoo Jumps“, gatvės šokiai, poriniai, zumba, klasikiniai šokiai. Po intensyvių treniruočių šokių scena buvo užleista jaunimo diskotekai.
Mados platforma
Lapkričio 30 d. įvyko paskutinis projekto „Para kultūroje“ renginys „Mados platforma“. Tą dieną besidomintys mada turėjo galimybę dalyvauti įvairiuose renginiuose: nuo minkštų žaislų vaikams gaminimo iki makiažo paslapčių mokymų. Vyko puodelio dekoravimo, prabanga dvelkiančių auskarų dirbtuvės, dirbtinių gėlių kompozicijos dėžutėje kūrimas. Visažiste Simona Kniūkštė merginoms ir moterims vedė praktinius šventinio makiažo mokymus „Pasitikime šventes madingai“.

„Renginių dalyviai gavo nedidelius siurprizus, kurie jiems primins apie kūrybos ir saviraiškos būtinybę kiekvieno mūsų gyvenime, apie tai, kad uždarydami save tarp keturių sienų ir užkirsdami kelią reikštis kūrybiškumui, slopiname savo jausmus“, – kalbėjo projekto iniciatorė.



Inga Tirevičiutė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Informacinių technologijų ir viešinimo skyriaus
Vyresn. bibliotekininkė projektinei veiklai ir atstovavimui
J. K. Chodkevičiaus g. 1B, LT-97130 Kretinga
tel. 8 671 86 477


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN