Beveik pusė vadovų nori aiškesnio dirbtinio intelekto reguliavimo ir naudojimo gairių

Naujienos: Verslas , 2019-12-04 20:57
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Bendrovė „Dell Technologies“ ir Ateities institutas (IFTF) šiais metais paskelbė naujus jų atlikto tyrimo rezultatus – kaip naujos technologijos pakeis tradicinius mūsų darbo procesus. Tyrimo „Future of work“ duomenimis, iki 2030 m. darbuotojai turės mokėti laisvai naudotis technologijomis. Tokiai prognozei pritaria net 60 proc. iš apklaustų 4,6 tūkst. pasaulio verslo lyderių.
Tyrimo rezultatuose išskiriamos keturios ateities darbo rinkos prognozės: dirbtinis intelektas (DI), multimodalinės sąsajos, paskirstytos duomenų bazės ir išplėstinė realybė. Šios technologijos bus svarbios norint suprasti, kaip žmonės ir technologijos gali veikti kartu.
Aongusas Hegarty, „Dell Technologies“ prezidentas Europai, Vidurio Rytams ir Afrikai, pabrėžia, kad ateityje visų organizacijų veikla bus skaitmenizuota ir grindžiama duomenimis. „Pastaraisiais metais duomenų tema aktyviai diskutuoja EMEA regiono verslo ir IT lyderiai. Verslas turi būti tikras, kad jis pasiruošęs naudotis naujausiomis technologijomis, tokiomis kaip dirbtinis intelektas ar išplėstinė realybė. Priešingu atveju galime likti sukaustyti senųjų sistemų, užversti duomenimis ir apsunkinti pokyčių vengiančios darbo jėgos“, – sako A. Hegarty.
9 iš 10 vadovų didins darbuotojų produktyvumą su naujausiomis technologijomis
Tyrimo duomenimis, permainos darbo aplinkoje daugiausia bus susijusios su tinkamesniu įdarbinimo procesu, darbuotojų įgalinimu ir didesniu DI naudojimu. Prognozuojama, kad darbuotojai vis labiau bus skatinami dirbti produktyviau ir laikytis itin aukštų moralės standartų, o labiau nei bet kada anksčiau bus svarbu technologijų galia. Kolegos bendradarbiaus visiškai kitais būdais nei dabar, pavyzdžiui, naudosis tokiomis technologijomis kaip išplėstinė realybė, o net 9 iš 10 vadovų (86 proc.), nusiteikusių didinti darbuotojų produktyvumą, tam pasitelks naujausias technologijas.
Trečioji prognozė – aktyvesnis dirbtinio intelekto galimybių išnaudojimas. Specialistai DI naudos ne tik užduotims valdyti ir vykdyti, bet ir darbui su duomenimis. Tyrimo duomenimis, 70 proc. verslo lyderių norėtų į darbo procesus įtraukti technologijas, viršijančias žmogaus galimybių ribas.
Technologijų neišmanymas bus netoleruojamas
Tyrime taip pat nagrinėjami ateities iššūkiai, kuriuos bus būtina įveikti, norint iki galo įgyvendinti žmonių ir technologijų partnerystę. Vieni tokių – didelis subjektyvumas priimant sprendimus, skaitmeninių įgūdžių trūkumas ir darbuotojų teisių apsauga.
Net 67 proc. verslo lyderių tikisi per ateinantį dešimtmetį naudoti technologijas, kurios galėtų eliminuoti darbuotojų šališkumą priimant sprendimus ir įdarbinant naujus darbuotojus. Panaikinus šią žmonėms būdingą šališkumo savybę, technologijos leistų į darbą priimti skirtingus, tačiau motyvuotus darbuotojus. Tuo tarpu darbo ieškantys asmenys turės gebėti suprasti, kaip juos vertina darbdavių naudojamos mašininio mokymosi priemonės, bet ne žmonės.
Taip pat – skaitmeninių sprendimų neišmanymas nebus toleruojamas – darbuotojai iki 2030 m. turės gebėti laisvai naudotis technologijomis. Tai reiškia, kad organizacijos turės perkvalifikuoti esamus patyrusius darbuotojus bei suteikti daugiau erdvės naujos kartos darbuotojams, kurie išmano technologijas. Ekspertai prognozuoja, kad ateities darbuotojai gebės sėkmingai taikyti DI sprendimus.
Kadangi darbuotojai plačiai naudos technologijas, įmonės taip pat turės keisti darbo reglamentavimo taisykles, kurios atspindėtų realias, vis kintančias darbo priemones. O teisinis reguliavimas šiuo metu yra pagrindinis verslo lyderių klausimas. Beveik pusė – 44 proc. – vadovų siekia tinkamo reglamentavimo DI srityje ir aiškumo, kaip tinkamai juo naudotis.
Bendrovių „Dell Technologies“ ir IFTF atliktą tyrimą sudaro trys dalys, analizuojančios, kaip iki 2030 m. naujos technologijos paveiks ekonomiką, darbą ir gyvenimą. Ateities darbo „Future of work“ prognozės – antra šio tyrimo dalis, analizuojanti darbo aplinkos pokyčius.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN